用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎? ...
go

通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎? [複製鏈接]

通識考中文容易,還是考英文較好
o(* ̄▽ ̄*)ブ
   3    0    0    0

無关係吧……睇学生用边个語言得心应手d, 叫我女用中文就唔掂~

回覆樓主:

我見通識用中文嘅中學,佢哋dse中文科成績會高啲。 唔知關唔關事, 亦唔知其他人,如果自己小朋友,寫得多一定幫到中文科。

Yanamami 發表於 18-12-15 11:12
無关係吧……睇学生用边个語言得心应手d, 叫我女用中文就唔掂~

請問通識科的考試語言是否學校決定?考生自己可唔可以唔跟學校自己揀?

pccw2017 發表於 18-12-15 12:40

請問通識科的考試語言是否學校決定?考生自己可唔可以唔 ...
可以自己揀。

pccw2017 發表於 18-12-15 12:40

請問通識科的考試語言是否學校決定?考生自己可唔可以唔 ...
学校教果种語言,你自己用另-种語言考,有著数咩?自修?

回覆樓主:

通常都唔可以,有學校會開兩種語言,是分班上不同語言,但都不是任選的。

當然,不排除有英中去到中六,讓英文未達水平的同學用中文應考。

smileclare 發表於 18-12-15 10:53
o(* ̄▽ ̄*)ブ

給你看看 2018 考評局的統計數字:
- 數學必修部份 有 59.5% 用英文作答
- 通識同樣是必修的,有 15.4% 用英文作答

全港約有 40% 的學生可以入讀英文中學 或 中文中學的全英文班。
但從上列數字來看,
即使中文中學亦有學生使用英文作為數學科的作答語言;
但絶大部份學生選擇使用中文作為通識科的作答語言。

即使是英文中學或中文中學的全英文班,
超過一半的學生是用中文作答通識科考試的。

相信英文中學 或是 開全英文班的中文中學 是經過深思才作出這安排,
相信是因為用中文作答的話,
可以更有把握取得更高 4 級 或 5 級的比率,
即是說,
許多中學 (甚至是學生本人) 相信用中文讀通識是較有把握的。

Arabellahk    發表於 18-12-16 00:03

smileclare 發表於 18-12-15 10:53
o(* ̄▽ ̄*)ブ
其實各有好壞,例如:「一國兩制」比「one county, two systems」容易理解,但係「extensive economic growth」又比「粗放型經濟增長」容易理解。

ilyrd    發表於 18-12-15 14:54

回覆樓主

我女有得揀中或英通識,揀英通果班係英文勁,不過居然通識冇人及格,平均得三成分,中文果d就少極都有六成分

Arabellahk    發表於 18-12-16 00:03

王家爸爸 發表於 18-12-15 13:50
其實各有好壞,例如:「一國兩制」比「one county, two systems」容易理解,但係「extensive economic grow ...
One country, two systems都好易理解喎……以前我讀中文Econ, 哗~边際報酬遞減定律……好Q口吖~

Yanamami 發表於 18-12-15 14:12
One country, two systems都好易理解喎……以前我讀中文Econ, 哗~边際報酬遞減定律……好Q口吖~ ...
所以其實係講習慣,英文「law of diminishing marginal returns」都好蹺口,唔見得容易記好多。

個人覺得英文強才值得考慮用英文作答通識科 例如 英文科level5或以上

教育局編寫的《中學通識教育科(中四至中六)》常用漢英辭彙內,列出了數以百計的教學常用的英文辭彙。

我的英文不太好,有不少英文辭彙是每一個英文字都都懂,但組合在一起便不懂;有些是我見也沒見過。

如果我要用英文學通識的話,相信要花不少時間才能記得這些常用英文辭彙,亦要花許多時間才能用這些常用英文辭彙以有限時間來答公開試問題。

若用中文來作答的話,相信會較容易,因為《中學通識教育科(中四至中六)》內大部份中文辭彙,都會在日常生活內應用。

列舉一些較特別的常用英文辭彙,看看大家懂得幾多個?
1. Renmin Ribao
2. habeas cropus writ
3. rule of man
4. issue of sannong
5. Guomindang
6. hukou
7. altruism
8. filial piety
9. clansmen's association
10. fengshui
11. virtue

王家爸爸 發表於 18-12-15 14:22
所以其實係講習慣,英文「law of diminishing marginal returns」都好蹺口,唔見得容易記好多。 ...

奇就奇在,讀中中既我,觉得英文terms易明过中文

Happykidss 發表於 18-12-15 14:56
個人覺得英文強才值得考慮用英文作答通識科 例如 英文科level5或以上

基本上全港唔係太多中学用英文LS, 根本唔需要担心~係十字路口既大概係有英文同中文LS班可揀(或按英文能力讀)既中学吧~对自己英文能力無信心既亦唔会貿然去揀英文LS吧~

我想問問,如果第日心儀大學讀Law, 英文通識是否有小小好處?我指見多了英文辭彙,第日讀Law時咁多英文辭會有的幫助?

回覆 ilyrd 的帖子

讀通識,特別是英文讀通識,對大學讀法律大有幫助

ilyrd    發表於 18-12-15 16:16
‹ 上一主題|下一主題