用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 馬頭涌保護兒童會
go

馬頭涌保護兒童會

馬頭涌保護兒童會大家有冇聽過,想知有冇人讀過,好吾好呀?

BB_loveu 發表於 18-12-14 21:25
馬頭涌保護兒童會大家有冇聽過,想知有冇人讀過,好吾好呀?

保會出咗offer嗎?我都等緊保會消息(但唔係馬頭涌),老師話15號會有信。
其實我覺得保會幾好,至少interview時俾我既感覺已經比其他名幼好好多,好有心機好有耐心想了解小朋友,而且又係全日,如果保會收我就俾囡囡讀。

janetnetnet 發表於 18-12-14 23:56
保會出咗offer嗎?我都等緊保會消息(但唔係馬頭涌),老師話15號會有信。
其實我覺得保會幾好,至少inter ...

已經出左喇!其實個陣我報N , 之後等到變k, 本身吾打算去in, 但我老公放假,叫他帶去,當拎個經驗喇,甘岩又收左,我地都想他讀全日,但吾知哩間學校學術如何,不過我老公話對學校感覺很好,所以應該會俾小朋友讀㗎啦,因為其他全日嘅學校都唔收!希望係間有愛心既學校喇!

BB_loveu 發表於 18-12-29 10:10
已經出左喇!其實個陣我報N , 之後等到變k, 本身吾打算去in, 但我老公放假,叫他帶去,當拎個經驗喇,甘岩 ...

咁我哋情況相似。保會中銀分校都收咗我女,我哋都決定就讀。講真in過幾間幼稚園,覺得保會in得最有誠意,老師連我女健康院小冊子都好仔細check同了解,我覺得好好,小朋友無反應老師都好有耐心同愛心引導佢。
當初係幾個朋友(用家)介紹保會,但因為好少位知道都幾難入,所以一早入定申請(原本無唸過讀n既,所以申請一路排到k)

BB_loveu 發表於 18-12-29 10:10
已經出左喇!其實個陣我報N , 之後等到變k, 本身吾打算去in, 但我老公放假,叫他帶去,當拎個經驗喇,甘岩 ...

網上的確好少保會用家分享,但自己去了解之後發覺原來佢哋好多backup,有註冊社工,有心理師,學校有廚師有嬸嬸,餐點安排唔錯(有營養師建議至少好過我地獄料理^*)...行政亦都非常清晰,個人覺得非常好,而且又係全日。如果真的要挑剔,就係佢非常happy,同埋好似無net,但我哋本身想女女有個快樂童年,所以學術方面就唔會要求太多。
以上係我揀保會既原因,希望來年女女都讀得開心。

回覆樓主

保會嘅幼兒園真係幾好幾有愛心

janetnetnet 發表於 18-12-29 10:47
咁我哋情況相似。保會中銀分校都收咗我女,我哋都決定就讀。講真in過幾間幼稚園,覺得保會in得最有誠意, ...

明白曬!不過的確全日好吃香,對於我兩公婆全職其實係好!所以老公都已經決定俾仔仔讀

janetnetnet 發表於 18-12-29 10:47
網上的確好少保會用家分享,但自己去了解之後發覺原來佢哋好多backup,有註冊社工,有心理師,學校有廚師 ...

我都不停打電話去想了解多D,老師又非常詳細解釋俾我聽,我都覺得真係好好!我都知道他地都係健康煮食,比較好(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)!所以我都吾再三心兩意,決定俾仔仔讀了!多謝你分享

nixphoenix 發表於 18-12-29 11:24
保會嘅幼兒園真係幾好幾有愛心

希望到時仔仔讀得開心(emoji)

janetnetnet 發表於 18-12-14 23:56
其實我覺得保會幾好,至少inter ...

想請問下,是n班只有全日班,沒有半日班?

豆斗bb 發表於 19-1-8 19:25

保會似乎全部都係全日(如有錯誤請指正),n班好少位,通常10~15個,所以好多家長一到符合申請日期就即刻入紙。

回覆 BB_loveu 的帖子

我女以前讀過n班 班主任老師非常好 好留意小朋友有咩問題 耐心又有愛心感覺其他人老師都好好

我都剛剛過去星期六註冊完啦! 本身報名時, 哩間只係後備, 但IN完後, 哩間變左我首選! 因為面試時, 覺得老師好開心, 好活潑, 小朋友好投入聽老師講故事。所以佢一收, 我好開心呀, 因為我需要有延展服務既幼稚園。
黎近會係同學啦! HALLO!

fionakaka 發表於 19-1-14 16:59

我都剛剛過去星期六註冊完啦! 本身報名時, 哩間只係後備, 但IN完後, 哩間變左我首選 ...

太好呀!我都註冊左! 大家同學仔

豆斗bb 發表於 19-1-8 19:25

係呀!全曰班,每級三十人左右

唔好意思阿各位事隔差唔多一年,
有D唐突,因今年自己小朋友簡學校,(入讀20/21年)
小朋友係細B,自己心儀的只有兩間學校..
但都怕會唔收,所以想搵多幾間參考
讀緊的小朋友家長們,有感想可比我作參考嗎? THANKS