用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友學棋
go

小朋友學棋 [複製鏈接]

請問香港棋院,香港兒童棋院哪個好?
   8    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

Littlechouchou 發表於 18-12-14 11:40
學圍棋?
我唔太清楚香港兒童棋院,但以中國棋院而言,無新開"入門班",除非你係讀暑假班,否則都係"插班",小朋友未必知發生緊乜事

我有朋友聽我講俾小朋友學圍棋,妙手同中國棋院兩間揀,妙手未有期開新班,佢join咗中國棋院,因為唔係由頭教起,仔完全跟唔到!最終都係決定跟妙手...

恐龍家

可以考慮另外三間: "兒童圍棋學院" (旺角) ;  "楊士海棋院"(觀塘) ; "荃灣圍棋發展中心" (荃灣).
交通時間都要考慮.

醒目開學勳章 貢獻勳章

深水埗/太子,仲有弘德
紅磡就有YW baduk (韓國人以英語教)

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 18-12-17 10:19
我剩係去過銅鑼灣既香港棋院,我覺得教得好,又有啲細比賽俾佢哋玩,幾好。
...
俾你講一講,我仔真係跟過好多老師....唉~
連楊士海都見過一次,試堂 (响中國棋院)

恐龍家

回覆樓主

仲有圍棋協會都有得學棋

回覆樓主

多謝各位大大。

小曳人 發表於 18-12-17 12:25
俾你講一講,我仔真係跟過好多老師....唉~
連楊士海都見過一次,試堂 (响中國棋院)

是否到了一定程度就要揀老師?甘多間中哪間適合初學者呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Littlechouchou 發表於 18-12-19 10:08
是否到了一定程度就要揀老師?甘多間中哪間適合初學者呢?
人夾人緣,而且跟開一位老師幾年,當發現有"缺點"嘅時候,就係考慮換一換老師嘅時候
我見過幾個師兄師姐,到樽頸一段時間後,換老師幾個月,就有明顯進步,呢d純係某一老師教唔到某d位,要其他人幫一幫

初學者,我建議搵有入門班從頭教起嘅棋院,就好似上面講,妙手有,但中國棋院無

恐龍家

Littlechouchou 發表於 18-12-14 11:40
新手入門是那個年紀?
問下可否試堂同觀課程,兒童棋院入門重趣味同普及知識,妙手安排有接近棋力嘅學生對奕比較多,有一定訓練系統。
學棋,老師的個人修養也要留意。

首先家長要瞭解一下想達到咩目標,有時間,大可先找棋院負責人傾下,聽下佢對兒童學棋有何見解,再決定學唔學。

小曳人 發表於 18-12-19 10:52
人夾人緣,而且跟開一位老師幾年,當發現有"缺點"嘅時候,就係考慮換一換老師嘅時候
我見過幾個師兄師姐, ...

如果父母唔識玩圍棋,點樣可以發現個缺點?

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvik 發表於 18-12-19 22:38
如果父母唔識玩圍棋,點樣可以發現個缺點?

當老師不停話你有某樣不足,但講嚟講去都係嗰樣,即係佢教唔到當你見識其他老師級人馬,交流問意見時

圍棋其實係幾花時間,要睇好多書,要思考要硬背嘅活動
不足之處,可以係睇唔夠棋譜,亦可以係好勝心不夠,但如果真係會一路學上去,相信2-3年左右,最好見下其他老師,指點一下,睇下有無地方特別弱

其實我兩公婆都唔識捉圍棋架...但身邊見到唔少勁人,都有轉老師嘅經驗
恐龍家

小曳人 發表於 18-12-20 07:28
當老師不停話你有某樣不足,但講嚟講去都係嗰樣,即係佢教唔到當你見識其他老師級人馬,交流問意見時

圍 ...

謝謝你詳細回覆,請問你有咩圍棋書推介?我仔玩左年半,而家先知原來要多睇書,我做媽媽真係唔合格(emoji)

回覆 vvik 的帖子

完成入門班後, 買入門級的"死活題"做功課, 以每條能在一分鐘內完成為合, 一天用十分鐘做10題便足夠了. 如果要用10分鐘才能解一題的死活練習, 程度便不合了.

醒目開學勳章 貢獻勳章

vvik 發表於 18-12-20 08:30
謝謝你詳細回覆,請問你有咩圍棋書推介?我仔玩左年半,而家先知原來要多睇書,我做媽媽真係唔合格(emoji) ...
可以同導師傾傾,有咩適合,其實應該導師同家長講...
恐龍家

一步一步嚟啦。

ABC-DAD 發表於 18-12-19 14:51
新手入門是那個年紀?
問下可否試堂同觀課程,兒童棋院入門重趣味同普及知識,妙手安排有接近棋力嘅學生對 ...

小朋友快要六歲,主要是下棋訓練思考,尊注,爸爸希望他這2⃣️方面有改善。 但其實如何建立他興趣讓他持之以恆才是難題

Littlechouchou 發表於 18-12-22 06:50
小朋友快要六歲,主要是下棋訓練思考,尊注,爸爸希望他這2⃣️方面有改善。 但其實如何建立他興趣讓他持 ...
棋種也有不同種類,都看遇到的啟蒙老師功力。
圍棋只有黑白子,棋子本身無戰力分別,不同其它棋種有分階級戰力跟使用方法,看似單調,實際千變萬化。

高下分野,全在棋手思維能力去定高下, 然而 對入門小朋友就不必太看重勝負,我比較喜歡注重棋品同下棋培養個人修養。

兒童棋院發展有十數年,有較多年齡相約嘅學生,學習氣氛比較一致,全職導師多,亦有不同段位可以選擇。
‹ 上一主題|下一主題