用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 東涌區幼稚園求建議
樓主: fibe0313
go

東涌區幼稚園求建議

fibe0313 發表於 18-12-15 10:15
佢唔收我喎(emoji)我都想去保良局。。。。

Ah sorry 冇睇清楚
咁讀住一年東欣先
K2再插班?
我對東欣印象不錯。有朋友讀了一年PN, K都去到九龍塘名校K☺️

tyty2345 發表於 18-12-15 10:21
Ah sorry 冇睇清楚
咁讀住一年東欣先
K2再插班?

東欣我無報丫。。。。
收我女的兩間是信望愛同浸信會

Cc9~ 發表於 18-12-15 09:40
請問可唔可以講多少少聖x會校長點冇人情味? 我本身都心儀呢間,但交表時有少少不愉快經歷
...

利申我小朋友是SKH 學生,我覺得SKH 是一所踏實型的幼稚園,主張以品格培養及主題活動教學為主導,希望建立一所森林學校,從大自然的原素中學習 。個人感受, 校長是位比較務實,說話坦誠直接,可能因而給人沒有人情味的感覺,但亦有與小朋友打成一片的一面。 誠言,曾到過真如,青草地,保良局,綠茵,東欣面試,他們的校長的確較親切友善。但希望不是各位家長揀選幼稚園的唯一因素。

**沒有最好,只有揀選適合自己小朋友成長的學校。自己揀幼稚園時,網上搜尋東涌幼稚園資料不多,留言只希望供大家參考一下。

Lauso 發表於 18-12-19 20:18

利申我小朋友是SKH 學生,我覺得SKH 是一所踏實型的幼稚園, ...

十分多謝你嘅回覆,東涌幼稚園嘅post真係少之又少,相信好多家長都想參考多啲正反兩面意見

利申我小朋友是SKH 學生,我覺得SKH 是一所踏實型的幼稚園, ...

謝謝

多謝你分享,討論東涌幼稚園嘅少,聖公會嘅就少之又少(可能位唔多)想問下小朋友返學係咪真係好開心?會唔會都有英普堂上?同埋多數升上咩小學?上過校網睇都搵唔到

sharonpakdi 發表於 18-12-21 08:55
多謝你分享,討論東涌幼稚園嘅少,聖公會嘅就少之又少(可能位唔多)想問下小朋友返學係咪真係好開心?會 ...

暫時小兒低年級都是返去玩,我估英普要外補,它好似有英文小組,升小情況我都未知。 不過,小一大抽獎,任何幼稚園都有小朋友派得好或者派得無咁理想。

如果想小朋友學術能力再高些,我估都係靠外補,及平時的閱讀。

我覺得幼稚園是提供群體學習生活的地方,學習與人相處的禮貌及建立良好品格,引發小朋友學習的興趣為將來自學鋪路。

##我只是表達個人感受及意見,不代表SKH.

回覆樓主:

想問下你地會去救世軍迎東幼稚園interview 嗎?早2日,終於收到佢電話約左聽日interview. 由於手上2個offer都唔係最心儀那間。決定都會去試下。始終小學想讀番救世軍。唔知讀到佢既幼稚園會唔會直升

Lauso 發表於 18-12-21 09:24
暫時小兒低年級都是返去玩,我估英普要外補,它好似有英文小組,升小情況我都未知。 不過,小一大抽獎,任 ...

多謝分享,我依家諗緊頭都爆

sharonpakdi 發表於 18-12-21 09:38
多謝分享,我依家諗緊頭都爆

我估間間差不多,保記好似就學術好D,信佢口俾及教學系統。 SHK就全日制,我不想小兒太多時間留在家無無聊聊, 自己又返工。
有D學校喜歡比較靜及定性D的小朋友,有D學校喜歡比較好動及獨立的小朋友,
有D學校喜歡混合不同國籍的小朋友。
所以要看看自己朋友的性格適合什麼類型的幼稚園。

Lauso 發表於 18-12-21 09:51
我估間間差不多,保記好似就學術好D,信佢口俾及教學系統。 SHK就全日制,我不想小兒太多時間留在家無無聊 ...

咁SHK算鍾意咩小朋友類型多d?
你仔仔返學係咪真係好開心,日日都話要返學?
我見佢應該係超happy school,好似話k3先開始學寫字

sharonpakdi 發表於 18-12-21 17:52
咁SHK算鍾意咩小朋友類型多d?
你仔仔返學係咪真係好開心,日日都話要返學?
我見佢應該係超happy school, ...

基本上,開心。未至於,日日話要返學。

好開心見到有東涌幼稚園討論,我都搵左好耐
想問如果東欣同保良局都收全日k offer, 應該揀邊間?
本身讀緊東欣n 但聽好多人話保記好似勁d...

我小學想考外區呀,謝謝大家分享同比意見

newjb 發表於 19-1-9 21:58
好開心見到有東涌幼稚園討論,我都搵左好耐
想問如果東欣同保良局都收全日k offer, 應該揀邊間?
本身讀緊 ...

保記小一派位好,學術較深一點。東欣就老師有愛心。

fibe0313 發表於 19-1-9 22:00
保記小一派位好,學術較深一點。東欣就老師有愛心。

我都覺東欣老師好有愛心,所以好難取捨⋯⋯1516 中

newjb 發表於 19-1-9 22:02
我都覺東欣老師好有愛心,所以好難取捨⋯⋯1516 中

如果你想出去扣門考名小,就一定係選保良局。而且入到全日,好多人想入都入唔到
我舊蕃薯係waiting list

fibe0313 發表於 19-1-9 22:03

如果你想出去扣門考名小,就一定係選保良局。而且入到全日 ...

老實,我覺得interviews 係緣份遊戲

我仔係中b, 但青草地考既佢算做到晒都係waiting, 保良無咩考比小朋友玩下玩具就收

可能已經讀緊全日pn, 所以保良都繼續收佢全日喇⋯⋯

我只可以話好好彩

newjb 發表於 19-1-9 22:24
老實,我覺得interviews 係緣份遊戲

我仔係中b, 但青草地考既佢算做到晒都係waiting, 保良無咩考比小朋友 ...

我女12月中細b,人都算精靈,但 佢唔識講中文,我覺得都係會輸人地少少。 好彩琴日救世軍收左佢

fibe0313 發表於 19-1-9 22:27
我女12月中細b,人都算精靈,但 佢唔識講中文,我覺得都係會輸人地少少。  好彩琴日救世軍收左 ...

救世軍口碑都好好呀

newjb 發表於 19-1-9 22:31
救世軍口碑都好好呀

但始終未開,未知道好唔好。但我妹2個女在救世軍小學讀緊,佢話東涌區呢間小學算好好,叫我一定要去報救世軍。宜家終於收了,也真心希望佢真係咁好啦 但暫時沒校車服務也是蠻傷腦筋的。該幼稚園校長面試時,也要求我以後多教女兒中文書伴讀。因為我女才剛起步學廣東話。
但其實我最心儀的,是保良局