用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 東涌區幼稚園求建議
go

東涌區幼稚園求建議 [複製鏈接]

我女16年12月中細b,最近幼稚園出了offers. 比較心儀既都是waiting list. 只有2間不太好的幼稚園收了。一間是am offer. 該校聽說校長經常與老師發生磨擦,導致老師們一堆堆的走,收生率不足,好幾年前曾北上招攬學生。可是我去面試日當天,感覺很不錯。校舍光亮整齊,校舍內的姨姨們和老師們當日已記得我女兒的名字。這學校也有很多非華語學生,如印度巴基斯坦的小朋友。我妹跟她的朋友極力反對我女入讀該校。可我女兒也是半個巴基斯坦人。另一間學校,是收了我女全日。我妹2個女兒早幾年也在這所幼稚園。但我妹說這學校校長不好,很白鴿眼,而且課外活動很少。我去校舍參觀,
   3    0    0    0

回覆樓主:

很有歲月的痕跡,而且玩具大部份都是淘寶貨,某些老師是很親切。但不是全部。我該如何選擇?還是多等一年再見試呢?

回覆樓主

咁我會寫求位信去心儀學校搏一搏!

回覆樓主

超細b有兩個offer已好好,其實東涌幼稚園唔差得遠,睇想返全日定半日決定吧

回覆樓主

你可以講明係邊間嗎?會比較容易幫你分析☺️

回覆樓主

邊間呀?其實最好評語應該保良局,青草地
但東欣都好多人讚老師有愛心,而且有托管
我估你講係太陽x 我見真係好多黑皮膚小朋友讀
不過你話女女都mix. 應該就ok ge. 融合到就ok
聖x會校長好冇人情味,綠菌學術應該ok. 不過冇政府support 而且個個人感覺地方污糟d 衞生差少少
12月都有offer 已經叻女,可以做細b讀住先,出年做大b可以更多選擇

Melonbbb 發表於 18-12-14 20:39
我估你講係太陽x 我見真 ...

信望愛堂逸東幼稚園收左am.
東涌浸信會收左全日。
太陽島waiting 我無wait到。
保良局waiting list.
聖公會reject 左我女。
青草地未收到信。

tyty2345 發表於 18-12-14 19:53
你可以講明係邊間嗎?會比較容易幫你分析☺️

同上

fibe0313 發表於 18-12-14 21:21
同上

我都有朋友讚東欣老師好,環境好
PLK聽聞收生高竇左,反正target內地生
SKH曾被選為優良的學卷幼稚園之一
我是GF PN 用家
同意樓上所講academic強,環境感覺不太乾淨
但多數老師嬸嬸也很好,學校因爲集團式經營,課程算有系統

你對小學有要求嗎?如果沒有,什何一間都ok

tyty2345 發表於 18-12-14 22:07

我妹2個女兒在救世軍林拔中小學。目標係想有機會入呢間小學。。。

tyty2345 發表於 18-12-14 22:07

請問SKH是哪一間?

fibe0313 發表於 18-12-14 22:28
請問SKH是哪一間?

聖公會☺️

fibe0313 發表於 18-12-14 22:09
我妹2個女兒在救世軍林拔中小學。目標係想有機會入呢間小學。。。

林拔中係中文學校,所以我個人認為你唔需英文幼稚園,而GF係英普班,亦和你嘅要求不太符合,可以慳番筆學費
按我觀察區內小朋友嘅行為表現,我會揀東欣 ☺️但你係咪冇報到呀?
你住邊頭?東涌話大唔大話細唔細,一程車都可以半個至一個鐘架

回覆樓主

請問大家 張潘美意 vs 青草地 那間好?
如果想入偉倫小學

樓主 我問過青草地 下星期會收到信或email
上年細B 我收pm offer

tyty2345 發表於 18-12-15 00:25

林拔中係中文學校,所以我個人認為你唔需英文幼稚園,而G ...

我住逸東

Meow18 發表於 18-12-15 08:38
請問大家 張潘美意 vs 青草地 那間好?
如果想入偉倫小學

謝謝。

其實東涌區小學我真係唔知邊間好。聽說保良局派位唔錯。可能比其他同區既幼稚園深少少。但我有鄰居2個女兒讀保良局,讀得好開心。鄰居大讀保良局老師好好。
至於青草地,開放日我先生帶我女兒去玩,其中一位老師對我先生跟女兒比較不尊重,似有種族歧視。本來我也想去青草地。網上評論學生很開心。。但我女那日interview 從頭到尾都唔理老師,我諗都係waiting list....

tyty2345 發表於 18-12-15 00:25

林拔中係中文學校,所以我個人認為你唔需英文幼稚園,而G ...

我係以中文小學為目標。想幫佢打好個中文底。因為中文比英文難學太多了。而且其實我女係講英文既。。。因為1歲半時,健康院話佢語言唔合格,家裡最好只用一種語言。先生不會中文,所以選了英文教佢。呢個星期先開始教佢廣東話。。。

Melonbbb 發表於 18-12-14 20:39
我估你講係太陽x 我見真 ...

請問可唔可以講多少少聖x會校長點冇人情味? 我本身都心儀呢間,但交表時有少少不愉快經歷

fibe0313 發表於 18-12-15 09:08
我住逸東

逸東的話張潘美意較方便你喎
東欣太遠了。。

tyty2345 發表於 18-12-15 10:14
逸東的話張潘美意較方便你喎
東欣太遠了。。

佢唔收我喎(emoji)我都想去保良局。。。。
‹ 上一主題|下一主題