用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《荃灣區》小六升中交流區
go

《荃灣區》小六升中交流區  

荃灣區是死亡之區,大家交流下。

回覆 ktdanielli 的帖子

今年適齡人口上升, 好多區都唔夠位, 又點只荃灣係死亡之區, 努力

有荃灣中學校長講, 其實荃灣今年是夠位B1的 ??
(我忘記是何中定王中校長講)

以數據來分析是夠位, 其實堅定流, 我好懷疑 ?????

subb 發表於 18-12-14 10:28
有荃灣中學校長講, 其實荃灣今年是夠位B1的 ??
(我忘記是何中定王中校長講)

是何中副校講的,佢話荃灣4間band 1中學有544個band 1位,這個是正確的。而小六學生記得佢話好似有52X位,所以佢話夠位。但52X位小六學生條數,唔知㸃來。

回覆樓主

其實係唔夠位囉!佢講既夠位係預計有部份學生跨區或轉區囉!如果所有學生聽佢咁講以為夠位,而唔跨區唔轉區的話,咪實唔夠位囉。

因為預計不夠位, 所以自行揀曬區外及直資, 所以造成副校講的情況

回覆 subb 的帖子

上年聽何中講座,校長都係話荃灣夠b1位比b1生,仲叫b1生可盡填晒4間b1中學晌乙部,至填b2中學

妹妹頭 發表於 18-12-14 19:34
回覆 subb 的帖子

上年聽何中講座,校長都係話荃灣夠b1位比b1生,仲叫b1生可盡填晒4間b1中學晌乙部,至填b ...

原來里二年,校長也幫荃灣校救亡 B1生留荃,
唔怪得這校要收B2生

subb 發表於 18-12-14 20:58

你意思指何中有收B2學生嗎?
你点知呢?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆樓主

事實上,為求自保,成績好的band1A同學自行必定往外區選,荃灣區band1中學有見及此,必定用咁既數據黎證明荃灣band1夠位以至band1頭的同學唔好流失,但其實荃灣小學數目2千幾人,如全數選荃灣本區,當只有30%都成7xx個band1生啦。我估計係咁咋。

subb 發表於 18-12-14 20:58

荃灣區band 1生都唔夠分, 4間英中冇乜機會收到band 2生。
何中冇理由咁蝕自行走去收d band 2生
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

荃灣區今年估計約2400人升中, 即B1學生約800人

以區內4間B1英中"全部學額" (即自行+統一+留班位)計, 可提供552個位 (136x3+144)

統一派位學額, 今年3間英中每班加番1個位, 亦大約只有310個(已計荃官聯繫位)

係咪夠位呢? 4間B1英中, 係咪自行只會收區內學生呢? 又唔會扣起留班位呢?

如果少於60%B1學生, 可以自行成功離場, 或考入直資, 又或轉區, 我唔認為大抽獎會有好結果

*** 之前計數錯晒, 真丟架 ***

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-15 10:51
荃灣區今年估計約2400人升中, 即B1學生約740人

以區內4間B1英中"全部學額" (即自行+統一+留班位)計, 可提 ...

hkpapa,你頭兩段的+、-、x、\ ,好似係咪計錯數呀?

hkpapa852 發表於 18-12-15 10:51
荃灣區今年估計約2400人升中, 即B1學生約740人

以區內4間B1英中"全部學額" (即自行+統一+留班位)計, 可提 ...

其實轉去葵涌區係咪比較穩陣一點呢?

gracelam 發表於 18-12-15 00:55
荃灣區band 1生都唔夠分, 4間英中冇乜機會收到band 2生。
何中冇理由咁蝕自行走去收d band 2生  ...

我只是跟我朋友case
估計何中叩門可能要收1-2個b2生!
(或者是B1C-B2A生)
何中在叩門階段比起其他英中
是相對容易!

rulerL 發表於 18-12-15 22:21
hkpapa,你頭兩段的+、-、x、\ ,好似係咪計錯數呀?
哎吔!

...... 真係錯得好交關......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

babycam 發表於 18-12-16 13:19

升中派位英中「戰況」

葵青
2018 : 約5.3爭1位
2017 : 約5.0爭1位

荃灣
2018 : 約7.1爭1位
2017 : 約7.0爭1位

babycam 發表於 18-12-16 13:19

會唔會唔差無幾呢??? 真係好難估....
荃灣都唔少人轉葵青,
轉區而又是派英中B1生平均
直資離場 9%左右
葵青10%左右
九龍城/中西區1%左右

沙田/油尖旺 3%左右

elbar 發表於 18-12-17 09:41
升中派位英中「戰況」

葵青

請問第一行係咪指2017年,第二行係2018作對比?

回覆 elbar 的帖子

荃灣區這個比例好嚇人啊~

唔通真係要搵屋搬!!!

subb    發表於 18-12-17 11:16