用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《荃灣區》小六升中交流區
樓主: ktdanielli
go

《荃灣區》小六升中交流區   [複製鏈接]

sinbb 發表於 18-12-17 11:01
回覆 elbar 的帖子

荃灣區這個比例好嚇人啊~唔通真係要搵屋搬!!!

不用太担心;同深水埗、黃大仙校網接近  

del

醒目開學勳章

sinbb 發表於 18-12-17 11:01
回覆 elbar 的帖子

荃灣區這個比例好嚇人啊~唔通真係要搵屋搬!!!
自行時跨區

subb 發表於 18-12-14 10:28
有荃灣中學校長講, 其實荃灣今年是夠位B1的 ??
(我忘記是何中定王中校長講)

終於有心機整........

引出番你係呢度幫我搵既荃灣區學生人數, 加埋另外幾間既估計人數...... 似乎荃灣區情況無想像中差, 校長們講既嘢又唔係錯晒.

估計2017/2019年度小六畢業生人數

小學全級人數Remarks
中華基督教會全完第一小學161127
中華基督教會基慧小學(馬灣)8373156
柴灣角天主教小學5649105
香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學413172
路德會聖十架學校282250
寶血會伍季明紀念學校5867125
寶血會思源學校6465129
荃灣公立何傳耀紀念小學6040100全級: 100人, 假設男女比例6:4
靈光小學151025全級: 25人, 假設男女比例6:4
天主教石鐘山紀念小學9261153全級: 153人, 假設男女比例6:4
香港浸信會聯會小學9462156全級: 156人, 假設男女比例6:4
深井天主教小學6543108全級: 108人, 假設男女比例6:4
荃灣潮州公學6442106全級: 106人, 假設男女比例6:4
天佑小學372562全級: 62人, 假設男女比例6:4
荃灣天主教小學573895全級: 95人, 假設男女比例6:4
荃灣官立小學6783150
海壩街官立小學7259131
嗇色園主辦可信學校453277
梨木樹天主教小學5050100每級4班, 沒有人數(假設每班25人,男女比例1:1)
聖公會主愛小學(梨木樹)454590每級3班, 沒有人數(假設每班30人,男女比例1:1)

全級
估計總學生人數11099082017

如只有2017人升中, B1學生比例又馬上降番去得672人左右, 離552個英中學額, 差距又少咗好多!

不過都係唔多夠位

TWbaby    發表於 18-12-18 12:48
chinglong231    發表於 18-12-18 10:21
subb    發表於 18-12-18 09:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你假設的男女人數, 寧我想起一樣野問下大家????

有無發覺今年小五,
即出年2019-2020 小六的男女生比例差好遠
男人多好多, 我小朋友校男女比例接近 8:2 !

大家學校有無咁情況 ???

跟據學生的所區分,尋日派發一份所區分的學指南。

阿女話見好多同都不拿荃灣區的,原好多家長早已跳船! 而我太後知後覺了,留在荃灣區係唔係害了阿女呢。
還是我應當機立斷,係下一次轉地deadline前趕搬屋!!!

但要搬屋又談何容

hkpapa852 發表於 18-12-18 09:10
終於有心機整........
每間62區小學派位% 平均去計,

用9間有公佈派位數字小學,

計平均數,
計出大約有70% (包括B1-3)留荃灣  !

即2071*70%= 1450 人

而9間小學B1%
平均有32%在荃灣
平均有9% 去葵青   

sinbb 發表於 18-12-18 09:39
學校跟據學生的所屬區分,尋日派發一份所屬區分的學校指南。阿女話見好多同學都不是拿荃灣區的,原來好多家 ...
你都有機會轉區, 在自行
可以在自行博他區, 全港任選 !

當唔轉區, 都可以去跟。。。。(阿Q)

但自行只有兩個選擇,而且仲要睇面試表現。

我另外想問,如果我自行都選其他區的學校,到最後真的要扣門的話,本區學校(e.g. 學校A)係咪會因為自行部份我沒有選學校A,而不會予以扣門機會?

sinbb 發表於 18-12-18 10:17

我另外想問,如果我自行都選其他區的學校,到最後真的要扣門的 ...

唔會。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

sinbb 發表於 18-12-18 10:17

我另外想問,如果我自行都選其他區的學校,到最後真的要扣門的 ...

我小朋友已升中, 所以無去今年的資訊曰.  唔知今年要求有無變.   
去年info day, 荃官中話如果不是自行, 甲, 乙部都以官中為首志願 (佢地叫三條一), 他們不會考慮其叩門申請.   何中在答問時段, 話叩門時會對自行沒有選何中, 感到奇怪.  但無正面回應會否考慮其叩門申請

abcbb 發表於 18-12-18 10:35
我小朋友已升中, 所以無去今年的資訊曰.  唔知今年要求有無變.   
去年info day, 荃官中話如果不是自行,  ...

何中在答問時段, 話叩門時會對自行沒有選何中, 感到奇怪.........  ~~~?????

學生要比自行申請表學校睇, 有無在自行選何中????

不過我識人, 自行無填何中, 都叩到
甲乙一二 都不是何中...

abcbb 發表於 18-12-18 10:35
去年info day, 荃官中話如果不是自行,  ...

我幾年前去荃官簡介會, 校長講如果自行冇揀佢地, 叩門係唔會優先, 但都會睇面試及筆試表現, 如果表現優秀係有機會的。

醒目開學勳章

subb 發表於 18-12-18 10:44
何中在答問時段, 話叩門時會對自行沒有選何中, 感到奇怪.........  ~~~?????
學生要比自行申請表學校睇,  ...
所以何中只含糊地回答lol.  

醒目開學勳章

gracelam 發表於 18-12-18 10:48
我幾年前去荃官簡介會, 校長講如果自行冇揀佢地, 叩門係唔會優先, 但都會睇面試及筆試表現, 如果表現優秀 ...

據我所知, 去年是佢地首年要求三條一, 以前是沒有這要求的.  攪到我地個個都要填佢三條一.  今年叩門表格寫明要交自行一receipt.
但不知今年簡介會有無講這要求

abcbb 發表於 18-12-18 10:59
據我所知, 去年是佢地首年要求三條一, 以前是沒有這要求的.  攪到我地個個都要填佢三條一.  今年叩門表格 ...

哦! 原來已經改左喇。謝謝!

gracelam 發表於 18-12-18 10:48
我幾年前去荃官簡介會, 校長講如果自行冇揀佢地, 叩門係唔會優先, 但都會睇面試及筆試表現, 如果表現優秀 ...

叩門面試都係假,三年前兩個朋友各自仔女去叩門填表,所知甲同學叻啲(浸聯),乙同學(海官)爸爸荃官中舊生,填完表兩個同學都無收電話話面試,第二日學校就貼名單,乙同學叩到。

回覆 abcbb 的帖子

荃官所謂3條1的第一個1,是要自行階段亦要將荃官放在第一選擇,如放自行第二選擇已不算是3條1 ?

jk923 發表於 18-12-18 11:27
叩門面試都係假,三年前兩個朋友各自仔女去叩門填表,所知甲同學叻啲(浸聯),乙同學(海官)爸爸荃官中 ...

當年校長有講, 父母係荃官中舊生/兄姐荃官中讀緊係有分加。

sinbb 發表於 18-12-18 11:31
回覆 abcbb 的帖子

荃官所謂3條1的第一個1,是要自行階段亦要將荃官放在第一選擇,如放自行第二選擇已不算 ...
今年有無講 ???
可風今年簡介都學人暗示111 ,
不過佢堅定流真係天曉得??!!!!!
‹ 上一主題|下一主題