用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對金巴倫有咩評價?
go

大家對金巴倫有咩評價?

民房

發表於 昨天 15:05 |只看該作者 |倒序瀏覽 |打印

大家對金巴倫有咩評價?朋友話俾同等學費不如讀其他私幼/神校?
學術如何?上小學是否不差過其他神校(學之園,崇真)

有offer家長會揀嗎?

LamE2018 發表於 18-12-14 08:31
[/td][/tr]
[/table]

有金巴倫offer
我都知同等價錢,
不如讀一線名幼神校
但係名幼神校唔揀我冇offer嘛

回覆樓主

小班教學、語境及蒙特梳利教學是這間學校的特色和強項。
雜費貴但可以不買,茶點亦然。

各方面較平衡的一間

小菜豆 發表於 18-12-14 09:12
有金巴倫offer
我都知同等價錢,
不如讀一線名幼神校
你會照讀嗎? OR 讀二線學校+補興趣班

OP妮歌 發表於 18-12-14 10:05
小班教學、語境及蒙特梳利教學是這間學校的特色和強項。
雜費貴但可以不買,茶點亦然。

我仔仔暫時得金巴倫一個offer, 想了解多些

請問你是用家嗎?一班的師生比例是多少?
學術的深淺程度足夠將來考直私小學嗎?
謝謝你

[/td][/tr]
[/table]

朋友話俾同等學費不如讀其他私幼/神校<<啱呀,但大前提係有其他學校收

[/td][/tr]
[/table]

我自己觉得SN唔錯,和St Cat, LH實分別不大。論硬件和軟件, SN都不会和所谓神幼太大分别。而家長關心升小一结果。基實如果不是一條龍的学校有優勢,你孩子讀St Cat, LH,SN都是靠自己。外界觉得LH, St Cat好似好多人入一缐小学是因為St Cat, LH有多幾間分校,所以入名小学的人樓自然多些.如果拆開每間分校比,和SN升小成绩其实差不多,详细你可以睇吓SN website Jun 2018 newsletter. 數字唔会騙人的。你不如信自己隻眼好過信人家講。

wendyyiu 發表於 18-12-14 11:15
回覆 LamE2018 的帖子

我係用家剛畢業, SN ok~ I got 14 offers.

中文ok嗎?需唔需要外補?

當然會啦...
我仔唔講野,我最初驚佢冇書讀,報咗15間幼稚園, 大海撈針策略撈到呢間,
感恩有書讀就真
我仔面試所有其他學校都唔講野,
得呢間佢肯答又開心, 出乎我意料,
幼稚園最緊要讀得開心,既然阿仔自己揀咗,
我唔洗煩, 都叫衝出九龍塘

舊年都聽過朋友子弟st cat出身,
報十間名小都冇offer,
讀書還是靠小朋友自身吧。

nicholasnip 發表於 18-12-14 11:05
我自己觉得SN唔錯,和St Cat, LH實分別不大。論硬件和軟件, SN都不会和所谓神幼太大分别。而家長關心升小 ...

升小數據其實真係只作參考,冇咩實際用途,因為面試係重要過你讀邊間幼稚園。券校都有人考到男拔,名幼冇直私小學offer亦大有人在。即使同一間幼稚園學生,父母有冇栽培已可以差好遠(假設父母唔係old boy old girl冇分俾小朋友入直私小學)。

回覆 babybobop 的帖子

我認同, 所以我已說"St Cat, LH,SN都是靠自己"....我也有講, 只有龍校有升學優勢.

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我係用家剛畢業, SN ok~ I got 14 offers.
14 offers, 可分享有咩offer嗎?

勁呀!
有什麼offer 例子?(可作參考嗎?)

wendyyiu 發表於 19-1-10 13:46

九龍真光中學(小學部), 油蔴地天主教小學, 油蔴地天主教小學(海泓道), 救恩學校,紅 ...

油天同馬頭涌官小不是資助學校? 可以同時有2間offer?  如果係派位,又吾關幼稚園事喎。
想知最後有冇take 直私offer呀,上到小學學術跟得好嗎?

wong_fanny 發表於 19-1-31 16:41
油天同馬頭涌官小不是資助學校? 可以同時有2間offer?  如果係派位,又吾關幼稚園事喎。
想知最後有冇take ...

可叩門入