用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3揀高中Elective的考慮因素
樓主: aeiou_drm
go

S3揀高中Elective的考慮因素  

kk1186 發表於 18-12-26 23:42
回覆 JJDBB 的帖子

可以, 港大,中大醫科不須要選修bio.

咁必修什麼科?

JJDBB 發表於 18-12-26 23:00
乜原來醫療科,可以唔駛修Bio?

yes chemistry is required for medicine but not biology
我建議你去多啲大學嘅開放日又或者參加下各大院校我嘅收生活動,例如 hku taster , hku summer program , CU, Ust 都各自有

咁你會更加地清楚因為如果你係冇讀到chemistry嘅話啦即是阿女好高分佢都唔會入到醫科

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

收到, 多謝大家意見

另外, 謝謝KK
MIHO

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

收到, 謝謝各位給予意見
另外, 謝謝KK1186
MIHO

aeiou_drm 發表於 18-12-17 15:27
多謝你意見。 有頭髮邊個想做癩痢。可惜成績未能應付phy chem bio 三科, 所以頭疼中, 希望可以聽下大家 ...

我仔同你情形差不多,可能修econ, geog,另一科頭痛中,geog其實算文定理?

回覆 Virginialum 的帖子

Geog應該屬於文科。我仔仔都係數一般,中,西史,Geog, Econ最好,但佢對Bio又有興趣,宜家都頭痕中唔知點揀好。

Virginialum 發表於 19-2-2 20:31
我仔同你情形差不多,可能修econ, geog,另一科頭痛中,geog其實算文定理?

Geog 是文科。

aeiou_drm 發表於 18-12-13 23:59
啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

啊仔數學一般,所以不會揀 M1/M2 ...

我識一個小朋友中一成績唔係太好但係佢喺中三佢大概知道自己想讀啲咩, 於是發力
中一,二還有希望的

HL711 發表於 19-2-8 12:44
請問ICT屬於什麼科 ?

ICT 頃向理科。電腦範圍好大,近年興 stem . engine . sci 同ict 都可以算有些關連,不過中學 ICT 唔太深入,學嘅只是基本野。