用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3揀高中Elective的考慮因素
樓主: aeiou_drm
go

S3揀高中Elective的考慮因素  

MIHO.WAH 發表於 18-12-18 17:46
Hi 各位
     我想問, 原本女兒選定 Phy + Chem + M2 , 可能 多選 Econ ,
後來知道如果選三科 ( m2 不計)  ...

小女情況類似,打算大學主修統計學

回覆 MIHO.WAH 的帖子

如果你選phy, chem, m2, 大學可選工程, 純理科及醫療科, 而你選phy, econ, m2, 大學可選經濟科, 工程及純理科, 你小朋友數學幾多分? 以我所知高中phy, m2 須要很好的數學能力, 否則會感到吃力.

aeiou_drm 發表於 18-12-17 15:22
你真係好了解我個仔嘅情況佢就係諗住想揀呢3科 。 不過我地學校 Bio 開兩班, 就係驚佢揀唔到
...
你唔记得我仔同你仔同屆,轉眼佢哋就中三今年要選科啦。我覺得若可以盡量要修一科理科(eg. bio),除非你文科讀得好好,否則升大時冇理科可選學系會少好多。

Hi 各位
     我想問, 原本女兒選定 Phy + Chem + M2 , 可能 多選 Econ ,

如自己未有心水科系,可揀物理、化学、M2。

hugub 發表於 18-12-17 09:41
工程課數唔得真係唔好揀...入大學唔係難但畢唔畢到業至係問題.....

会畢唔到业架?

Terry280905 發表於 18-12-20 16:00
会畢唔到业架?
係, 大學都會畢唔到業的

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3619165&fromuid=1539350

王家爸爸    發表於 18-12-20 19:04

小時了了 發表於 18-12-20 16:03
係, 大學都會畢唔到業的

【每年逾千大學生中途退學 比以往增約一倍】https://www.edu-kingdom.com/forum.p ...

呢个唔係话自己退学咩?
即大学唔達標会人退学呀?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

當然記得, 3年前我們還在談呈分, 升中 。。。 轉眼就 3 年。 謝謝你的意見, 啊仔都希望可以讀一科理科, Bio 比較可行。  你仔仔想揀什麽科?

aeiou_drm 發表於 18-12-20 17:02
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

當然記得, 3年前我們還在談呈分, 升中 。。。 轉眼就 3 年。 謝謝你的意見, 啊 ...

讬赖當年冇揀错學校,呀仔升中後如魚得水。
我仔應該會揀 phy+chem+econ+M2,不過佢都考慮紧 econ 定ict. 因為哥哥揀ict時超容易,識唔少個呢科書都唔使点溫dse都拎4以上,但呢科真係要有興趣先會讀得黎。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 19:12
讬赖當年冇揀错學校,呀仔升中後如魚得水。
我仔應該會揀 phy+chem+econ+M2,不過佢都考慮紧 econ 定ict. ...

真係替你仔開心,揀啱學校好緊要。 修讀Phy,Chem,M2 你仔仔數學應該唔錯喎我仔比較偏向文科,ict係弱項,佢一定不會揀

其實啊仔成績好一般,不過佢話返呢間學校好開心,我希望他可以揀到適合同發揮到的科目啦。

aeiou_drm 發表於 18-12-21 18:22

真係替你仔開心,揀啱學校好緊要。 修讀Phy,Chem,M2 你 ...

唔使太擔心,男仔通常上到高中會越讀越起勁,比啲信心同支持佢  

不過最好你哋可以揀到bio. 始終大學選修科選擇會好d,純文科選擇真係會比較弱。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-21 18:27
唔使太擔心,男仔通常上到高中會越讀越起勁,比啲信心同支持佢  

不過最好你哋可以揀到bio. 始終 ...

多謝提醒

醒目開學勳章

請問以下那個組合會好些 上大學可以選咩科
Chem, BAFS, Econ, M2
Chem, Bio, BAFS, M2
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 kk1186 的帖子

謝謝你的意見 , 明白
數學有9字的及她喜歡
MIHO

數學有9字,叻女, 咁就簡全理科啦。

Hi 各位

phy. chem 一齊讀會較有協同效應,讀起來亦容易掌握,若只選擇兩個選修科,咁唔修econ 都不大問題。

esmehouse 發表於 18-12-23 00:09
請問以下那個組合會好些  上大學可以選咩科
Chem, BAFS, Econ, M2
Chem, Bio, BAFS,  ...
個人覺得如果選修 econ + bafs .咁應該揀M1 好過揀M2 . 通常選修phy 或走理科就揀 M2好啲。

小兒而家讀緊中四, 讀CHEM, BIO, ECON, M2
原本我想佢讀PHY, 但係佢點都唔肯, 話好深, 結果我任佢自己選,
雖然唔知佢會唔會後悔, 但係總好過佢唔願讀, 因為我相信無興趣就迫佢都無用

kk1186 發表於 18-12-18 21:30

如果你選phy, chem, m2, 大學可選工程, 純理科及醫療科, 而你選phy, econ, m2, 大學 ...

乜原來醫療科,可以唔駛修Bio?

回覆 JJDBB 的帖子

可以, 港大,中大醫科不須要選修bio.