用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3揀高中Elective的考慮因素
樓主: aeiou_drm
go

S3揀高中Elective的考慮因素  

回覆 YolandaTam 的帖子

咁你而家是否做相關的行業? 經濟科須要多計數嗎?

aeiou_drm 發表於 18-12-13 23:59
啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

啊仔數學一般,所以不會揀 M1/M2 ...

選科能力同興趣都重要,由其能力方面,冇能力讀就算有興趣都未必讀得掂。
如果仔完全未有方向,歷史好但數弱,估計佢背野叻啲,文、理、商各一都可以,若3X可考慮中史、econ、bio. 有問題上到S5都仲可以drop.

YDLFATHER    發表於 19-1-1 20:53

小時了了 發表於 18-12-14 15:26
M1, 係因為英國好多大學要讀心理學, DSE要有修讀 M1或M2呢一科.
ic,thank you!

losoco 發表於 18-12-14 15:38
回覆 S1Parents2017 的帖子

物理治療同職業治療應較
多謝!

LingChiBaBa 發表於 18-12-14 17:29
PolyU 物理治療 preferred subjects
Chinese Language
多謝!

工程課數唔得真係唔好揀...入大學唔係難但畢唔畢到業至係問題.....

kk1186 發表於 18-12-16 00:25

咁你而家是否做相關的行業? 經濟科須要多計數嗎?

我現在係 ftm.
讀經濟科超多數,我係因為數底唔掂主修轉副修。

阿囡想修econ and finance, 如果佢既數學是level 4 (差不多等於會考credict), 唔知讀唔讀得掂?

kk1186 發表於 18-12-17 13:20

阿囡想修econ and finance, 如果佢既數學是level 4 (差不多等於會考credict), 唔 ...

我會考 B, AS level  讀 Maths and statistics 即 M1 都搞唔掂,因為無讀 algebra, 對 matrix, vector, set theory 一無所知。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-16 12:29
選科能力同興趣都重要,由其能力方面,冇能力讀就算有興趣都未必讀得掂。
如果仔完全未有方向,歷史好但數 ...

你真係好了解我個仔嘅情況佢就係諗住想揀呢3科 。 不過我地學校 Bio 開兩班, 就係驚佢揀唔到

hugub 發表於 18-12-17 09:41
工程課數唔得真係唔好揀...入大學唔係難但畢唔畢到業至係問題.....

多謝意見, 佢就係數好一般,所以無諗住揀 physics, M1, M2。  與其花時間嚮 m1 m2度 ,不如讀好啲其餘嗰啲科

kk1186 發表於 18-12-17 13:20

阿囡想修econ and finance, 如果佢既數學是level 4 (差不多等於會考credict), 唔 ...

以我所知 ECON 都唔係全部計數,好多嘢都係要靠背

JY1106 發表於 18-12-16 23:44
冇追其他人留言
不過送你一句: 唔好做牛雜
文理商各一好易炒車, 太分散而且入大學冇好處

多謝你意見。 有頭髮邊個想做癩痢。可惜成績未能應付phy chem bio 三科, 所以頭疼中, 希望可以聽下大家嘅意見。

aeiou_drm 發表於 18-12-17 15:25
以我所知 ECON 都唔係全部計數,好多嘢都係要靠背

中學係,大學唔係。我當年讀中大經濟,我哋文科入嘅俾理科 maths group嘅輾壓,大部分人墊底。

咁中大GPA 難唔難? 讀這科有什麼出路?

aa06 發表於 18-12-17 18:47

咁中大GPA 難唔難? 讀這科有什麼出路?

難唔難,見仁見智啦。好多 reading 要睇,我比較喜歡係好些 core 或 elective 係只做論文不用考試。
出路呢,其實唔係專業科目嘅大致差不多,因此 GPA 同歷史大部分相似,一係政務官,大學行政人員,再唔係就入新聞界或做議員助理。我自己無意從政,選擇入商界,未做 ftm 前係 sales director 個秘書。

請問中大易唔易轉系? 轉系有什麼要求?

kk1186 發表於 18-12-18 13:02

請問中大易唔易轉系? 轉系有什麼要求?

我嗰代都難㗎:首先,轉系有機會趕唔切喺四年內修夠所有主修學分,要預算定有可能延後畢業(我當年延咗一年);其次,一般嚟講 GPA 3.0以上比較大機會轉系成功;跟住要說服目標系你讀得掂佢嘅科,你最好有往績俾佢睇,即係你讀過佢幾科,嗰啲科表現要好(我當年副修轉主修,已讀咗五科,除咗一科 B-其他都 B+或以上)。另外目標系會邀請轉系同學面試,你要喺面試時表現出已深思熟慮嘅態度(我當年指出自己入大學係想知人點解要爭要搶,坦承自己係跟唔掂經濟系啲數,因此揾唔到答案,而政治系應可解答我嗰個問題)

Hi 各位
     我想問, 原本女兒選定 Phy + Chem + M2 , 可能 多選 Econ ,
後來知道如果選三科 ( m2 不計) 則中四沒有 PE 上課 , 故只想選 Phy + M2
+ Chem / Econ 其中一科,  你們可給到建議 嗎 ?  升大學可以選什麼 (除了醫生)

我已問她對將來想做什麼 ? 她說沒有想法, 只是選些自己喜歡的科及 又不喜歡背書
其實她bio也不差 , 但她知道要記很多所以不選
最強是 phy 及 數 ....而我覺得 她的語文是差點

MIHO