用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S3揀高中Elective的考慮因素
樓主: aeiou_drm
go

S3揀高中Elective的考慮因素   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 18-12-14 10:04
文理商撈埋,唔係問題啊
最重要嘅係要睇大學心儀科目prerequisite ,例如:言語治療只需biology,你其他兩 ...

我覺得揀科仲重要過揀中學,也比揀中學複雜得多。

S1Parents2017 發表於 18-12-14 14:59
請問讀物理治療 / 職業治療呢兩科嘅話,揀Bio&Chem是不是比較有利?不需要M1/M2吧?
...
M1, 係因為英國好多大學要讀心理學, DSE要有修讀 M1或M2呢一科.

回覆 S1Parents2017 的帖子

物理治療同職業治療應較
PPrefer Bio, phy
我是護書簿

S1Parents2017 發表於 18-12-14 14:59
請問讀物理治療 / 職業治療呢兩科嘅話,揀Bio&Chem是不是比較有利?不需要M1/M2吧?
...

PolyU 物理治療 preferred subjects
  • Chinese Language
  • English Language
  • Biology
  • Physics
  • Combined Science: Biology + Physics
PolyU 職業治療 preferred subjects

• Chinese Language
  • English Language
  • Biology
  • Physics
  • Combined Science: Biology + Chemistry
  • Combined Science: Biology + Physics
  • Combined Science: Physics + Chemistry

aeiou_drm 發表於 18-12-13 23:59
啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

啊仔數學一般,所以不會揀 M1/M2 ...
如果數學一般,即係唔會讀醫。如果係咁,我建議先睇佢自己鍾意邊啲科,始終鍾意先會讀得好,DSE考高3幾分,將來報大學既選擇會多好多。

aeiou_drm 發表於 18-12-14 10:33
今年有去 PoluU 的 info day, 啊仔對設計, 電腦,都無甚興趣。 醫療都有些興趣,不過收生成績要好高,不 ...
如果數學唔好,讀工程會好艱苦。

小時了了 發表於 18-12-14 11:33
阿媽發夢:
阿媽我想阿女工作    : 做物理治療 / 職業治療 / 護士
阿媽我想阿女高中讀 : Bio、M1、第3個選修 ...
阿媽發夢以為係自己讀,阿女現實係以為幫緊阿媽讀,反正你緊張過佢。

阿媽發夢:
阿媽我想阿女工作    : 做物理治療 / 職業治療 / 護士

孩子好多時同我們想的不一樣,這就是有兒女的樂趣!
我哋呢,
阿媽發夢:
高中讀中史,英國文學,歷史 (因中學無開中國文學),大學讀法律或者歷史,之後去律政處/做官,或者喺大學校務處工作。

阿女的現實:
我最想佢讀嘅英國文學就係佢點努力讀都唔掂嘅科之一(另一科係中文),中西史佢睇書就得,讀就覺得煩。
佢由中一已打算:高中讀 M2, (我無一秒明過嘅)物理,(抽象到我完全唔知做乜嘅)化學,(我完全未接觸過嘅)地理。大學讀統計學,畢業考統計處或天文台。

阿媽發夢:

從以下,可見佢有幾堅持:
1) 佢一生一師個 mentor 係揀科委員會負責人,佢今年第一次見 mentor 已問高中想選嘅科入讀要求
2)主動向教 IS 嘅班主任請教如何能成績達標
3)知自己係普通人,勤力溫書,一星期讀足七日,週末讀大半日,佢話唔想科揀佢,每科都要盡力讀好

王家爸爸 發表於 18-12-14 18:27
如果數學一般,即係唔會讀醫。如果係咁,我建議先睇佢自己鍾意邊啲科,始終鍾意先會讀得好,DSE考高3幾分, ...

醫科呢的神科,真係諗都無諗過。

啊仔有考慮文,理,商各一。

YolandaTam 發表於 18-12-14 23:37
孩子好多時同我們想的不一樣,這就是有兒女的樂趣!
我哋呢,
阿媽發夢:

請問大學讀歷史,畢業有咩出路? 我只諗到教歷史。

aeiou_drm 發表於 18-12-14 23:50
請問大學讀歷史,畢業有咩出路? 我只諗到教歷史。

1)大學行政人員(我舅母大學讀歷史,一直喺大學工作)
2) 政務官
3) 銀行 Management  Trainee
4) 再進修,在博物館工作
5) 再進修,成為考古學家

YDLFATHER    發表於 19-1-1 20:50

YolandaTam 發表於 18-12-15 00:03
1)大學行政人員(我舅母大學讀歷史,一直喺大學工作)
2) 政務官
3) 銀行 Management  Trainee

謝謝回覆!

aeiou_drm 發表於 18-12-14 23:45
醫科呢的神科,真係諗都無諗過。

啊仔有考慮文,理,商各一。

如果小朋友諗住文理商各一,就支持佢,但係家長可以幫佢分析各科既可能情況(校內與DSE既最好,最壞,最可能既成績),雖然未必準,但係有分析總好過無。

回覆 YolandaTam 的帖子

你中學時選修什麼科? 大學時又選修什麼科?

aa06 發表於 18-12-15 15:33
回覆 YolandaTam 的帖子

你中學時選修什麼科? 大學時又選修什麼科?

中學讀文科,大學主修政治及公共行政,副修經濟

王家爸爸 發表於 18-12-15 13:35
如果小朋友諗住文理商各一,就支持佢,但係家長可以幫佢分析各科既可能情況(校內與DSE既最好,最壞,最可 ...

請問如果修文理商各一科,有何利弊?

aeiou_drm 發表於 18-12-15 17:32

選科唔好選得咁雜。除了香港,也考慮一下外國學校點睇呢個組合。選科和考DSE唯一目的就是升大學,興趣次要。

aeiou_drm 發表於 18-12-13 23:59
啊仔S3,要考慮揀科問題。 可否分享一下大家子女揀科基於什麼考慮因素?

應該揀有興趣?讀得高分? 或其他原因?
...
興趣成日變,靠唔住.

我仔揀科就以能力及考DSE大學選科方面來考慮.

YDLFATHER    發表於 19-1-1 20:51

aeiou_drm 發表於 18-12-15 17:32
唔好處係無協同效應,例如經濟知識點都對BAFS有幫助,同樣BAFS學到既知識點都對經濟有幫助,所以會讀得無咁辛苦。
好處係靈活,將來真係讀商科,早啲接觸基本知道,點都有幫助。因為你唔肯定自己小朋友將來會讀嘜,分散投資可能有好處。
‹ 上一主題|下一主題