用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅陳楚思 vs 寧波第二 vs 呂郭碧鳳
go

羅陳楚思 vs 寧波第二 vs 呂郭碧鳳

可否比些意見?

回覆 wylee815 的帖子

純粹個人意見,

羅陳楚思 b2/, 校舍新, 啲學生"", 感覺校風一般

寧波第二 b2/, 啲學生幾純, 讀書方面學校好support, 將來入到三大, 學費全免.

呂郭碧鳳 b1, 無接觸過, 我唔識.

會不會考慮將軍澳王華湘?

回覆 christy2011 的帖子

不太了解這校, 你有什麼意見?  謝謝!

王華湘成績介乎1c~2a中學,自行可以一試

wylee815 發表於 18-12-13 20:48
可否比些意見?

呂郭碧鳳(Band 1C-2A)話晒英中,其餘兩間都是中中。

回覆 tpmon 的帖子

雖然呂郭係英中,但論dse成績計,應該王華湘最好

tpmon 發表於 18-12-19 02:57

呂郭碧鳳(Band 1C-2A)話晒英中,其餘兩間都是中中。

選英中優先。

邊緣人除了在自行,大抽獎不宜轉校網。

多謝大家意見。

羅陳楚思和寧波第二, 那間較好?

wylee815 發表於 18-12-23 13:33
我女兩年前都係揀依兩家, 自行及大抽獎都係1羅2寧, 後來發覺寧比較適合, 而且校風都比較好, 好彩地, 入咗寧波二.

wylee815 發表於 18-12-23 13:33
兩間只有B2B水平, 無需咁快選擇

自1/2: 呂郭/王華湘

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-24 10:37
兩間只有B2B水平, 無需咁快選擇

自1/2: 呂郭/王華湘
hkpapa852,
多謝你的意見.  請問官塘區那間是B2A而較好的?  官塘官立好嗎? 是否會較難入?
現在情況都未確實是否已跌band, 能否給予些意見, 如band 1尾可選那間? band 2頭可選那間?

謝謝!

angiecarl 發表於 18-12-24 10:21
我女兩年前都係揀依兩家, 自行及大抽獎都係1羅2寧, 後來發覺寧比較適合, 而且校風都比較好, 好彩地, 入咗寧 ...
angiecarl,
多謝你回應.  可否分亨吓對寧波第二的校風, 老師, 學生...各方面.

謝謝!

wylee815 發表於 18-12-24 13:28
angiecarl,
多謝你回應.  可否分亨吓對寧波第二的校風, 老師, 學生...各方面.
我唔係講我個女呀, 係講整體感覺.
啲學生幾純, 接觸過嘅老師幾有heart, 暫時未見過啲學生喺出面古靈精怪.

而讀書方面, 佢哋都幾多補課下, 好似我個女數學超差, 佢數學亞sir 就叫埋幾個差唔多嘅再補多啲, 所以都覺得佢哋有心教.

wylee815 發表於 18-12-24 13:23
hkpapa852,
多謝你的意見.  請問官塘區那間是B2A而較好的?  官塘官立好嗎? 是否會較難入?
現在情況都未確 ...

如是女生,或許自行  

1. 梁式芝
2. 呂郭

派位乙部

1. 呂郭

elbar 發表於 18-12-24 14:57
如是女生,或許自行   

1. 梁式芝

請問如是男生?

小心「呂郭」曾被盲搶炒熱,B2未必有機會。。。儘管我認為佢只值B2。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手