用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV or York
go

KV or York

其實心儀SC,但係waiting,依家考慮緊留KV或York再等SC call waiting,想聽大家意見!小朋友係女仔!

york人人都收

april13mum 發表於 18-12-13 18:32
其實心儀SC,但係waiting,依家考慮緊留KV或York再等SC call waiting,想聽大家意見!小朋友係女仔!

...

Different styles

...

我都同你一樣,唸緊讀KV or York。我宜家讀緊York, 英文語景好好。但KV 出名D, 可能日後升小會着數D,但擔心英文無咁好。好難選擇

waihello2004 發表於 18-12-13 21:28
我都同你一樣,唸緊讀KV or York。我宜家讀緊York, 英文語景好好。但KV 出名D, 可能日後升小會着數D,但擔 ...

英文係無咁好,如果真係去KV, 或者需要外補英文!中文KV就真係強!其實最緊要係學費無York咁貴

有Sc揀Sc ! 至於KV 定York 睇focus 係英文定中文!無可否認York 英文好強!KV 中文又好強

Andrewchan918 發表於 18-12-13 22:41
有Sc揀Sc ! 至於KV 定York 睇focus 係英文定中文!無可否認York 英文好強!KV 中文又好強 ...

係啊,就係矛盾呢點!最怕就係選錯學校!

回覆樓主:

Kv

回覆樓主

首先睇自己放唔放棄名校光環,始終KV光環大好多,其二考直私英文好重要,KV加出面搵NET補習學費分分鐘貴過york,第三睇下想唔想做一個好定好守規矩小朋友,KV教出來小朋友好乖巧

回覆 STDKLS 的帖子

係 我又係kv 同york揀 最後揀左kv 但我再請net補英文

Angelina_barbie    發表於 18-12-17 16:34

Raphaellalau 發表於 18-12-17 16:08
回覆 STDKLS 的帖子

係 我又係kv 同york揀 最後揀左kv 但我再請net補英文

是每日補?

...

中文比英文難學。如果只看重英文,小朋友升小後會好痛苦。

不知York中文程度如何,但千萬不要忽略中文!

回覆樓主

我都係st cat waiting, kv am offer, York international am offer
我揀左kv

回覆 april13mum 的帖子

KV for sure.

有英文底唔使怕,KV唔會令到小朋友既英文退步,KV只係唔夠York咁多NET,但佢日日都有英文堂,小朋友對英文既認識唔會少,只係聽同講要有Native程度既話,建議外補下

...

I like York. 希望小朋友英文好,中文可以自己教。

回覆樓主

我會揀KV ,york真係人人都收
加上升小後(尤其是傳統學校)你會覺得中文科比英文科難攞分

呢個都係我York朋友講,佢小朋友畢業,抽獎入左一線津校,入到去除左英文唔使追外,全部科追得好辛苦,佢都話讀津校揀KV好

KV for sure, york想入,隨時都可以

KV for sure