用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SMCC 接龍後的DSE
樓主: Cliokohonda
go

SMCC 接龍後的DSE   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 18-12-13 18:01
回覆 Cliokohonda 的帖子

兩屆成績都係 Band 1,但唔同層次嘅 Band 1,好難兩三句講解。 ...

平衡自行位小,成績不明朗因素下,還值不值去揀?

回覆 artroboy 的帖子

管理員翻舊 po,佢之前捧過個 po,擺上 FB 但依家下架+罰我面壁 30 日。

Arabellahk    發表於 18-12-29 14:13

1998Ruby1998 發表於 18-12-13 18:07

管理員翻舊 po,佢之前捧過個 po,擺上 FB 但依家下架+罰我面壁 30 日。 ...
咩黎㗎?更加唔明⋯

呢個說不準。如果你係求年年 Band 1A 成績,咁 St Mary's 未必適合你。但如果你唔介意波幅大,但未跌出Band 1 水平的話,St Mary's 會適合你。
St Mary's 唔屬於多活動嘅學校,唯一年度矚目活動就係 drama。讀書風氣比較濃厚,高中大部份老師都好畀心機教,唔介意留低補底。St Mary's 主要行補底,拔尖係其次,所以 3322 率係好高,但唔好期望好多人攞 5 或以上。

個 po 兩個月前架喇,係小學版,迴響其實少,隔幾日先有一個留言,仲要幾乎沈底。

1998Ruby1998 發表於 18-12-13 18:29

呢個說不準。如果你係求年年 Band 1A 成績,咁 St Mary's 未必適合你。但如果你 ...

你係咪用hkpapa嘅標準計?

如果底過1A條線都跌得好勁喎!

其實,一間一條龍的津校,不能像直資那樣揀小學生,中學要全收小學部,唔似其他中學可以只收部分聯繫學生,但仍然可以保持著band 1成績,唔係band 1A,都好自然的事。

fcatherinehk    發表於 18-12-29 20:47

hohol 發表於 18-12-13 22:52
其實,一間一條龍的津校,不能像直資那樣揀小學生,中學要全收小學部,唔似其他中學可以只收部分聯繫學生, ...

如果有30-40自行位的話就另一種諗法。。

1998Ruby1998 發表於 18-12-13 18:29

呢個說不準。如果你係求年年 Band 1A 成績,咁 St Mary's 未必適合你。但如果你 ...

意即回到從前的成績是有難道?

1998Ruby1998 發表於 18-12-13 18:31

個 po 兩個月前架喇,係小學版,迴響其實少,隔幾日先有一個留言,仲要幾乎沈底。 ...

你返嚟就好啦,以前啲帖都可以復活睇得番   

Cliokohonda 發表於 18-12-13 23:07
如果有30-40自行位的話就另一種諗法。。

想嚴就SPSS, St Rose of Lima's.

回覆樓主:

宜家先第三年龍,仲係有太多未知。之前舊生已經同小學部講要加強課程,同埋中學一定有同小學果邊傾過。

要好似從前咁有拔尖成績,一定有難度,畢竟宜家得果十幾個街外位,同埋兩間小學部 Band 2-3 程度嘅學生都要硬食。你見唔少叻嘅津校都係直屬關係,直屬係好迫到家長學生拼搏。中學部實施補底方案,已經係最合適。

1998Ruby1998 發表於 18-12-13 23:20
宜家先第三年龍,仲係有太多未知。之前舊生已經同小學部講要加強課程,同埋中學一定有同小學果邊傾過。

要 ...

多謝分享,假如只考慮讀書氣氛及上課秩序,妳會偏向mcs 還是smcc ? 自二我會選QES 的。?

Cliokohonda 發表於 18-12-13 17:35
十字路囗中,自一想搏一間
SMCC / BPS /MCS .
但 MCS 是否很自由?想找嚴的中學。

自由是說那方面?

如果想靠學校谷你囡,咁就不合適了。

自己唔搵讀書方法、靠學校功課、小測去谷成績,咁就錯配,千萬不要選MCS!

如果想要自由度,每天平均30分鐘的功課量,如果自己有能力,又想谷下,成本也有限。我就係喜歡
自由D,多D時間可以發展多方面!

Yanamami 發表於 18-12-13 23:18
想嚴就SPSS, St Rose of Lima's.

佢全部target神直,神津,Li2間唔岩佢心水

上堂秩序。。。。就算係 DGS 同保羅男女都唔會乖仔乖女,不過呢 d 隻眼開隻眼閉,到時候個女識執生,知道自律同自控就算。
讀書風氣, in 過 MCS,覺得都 OK,同 St Mary's 唔差太遠。不過 St Mary's 就真係比較「死讀書」,不求多姿多彩,只求努力讀書。MCS 自行 all in,St Mary's 揀人 in,所以都係考慮因素。

sukitelfold 發表於 18-12-14 00:10
自由是說那方面?

如果想靠學校谷你囡,咁就不合適了。

是擔心由小學的填鴨式轉到一個太開放的環境會定不到,不清楚女兒是怎樣讀出成績,小學是好多功課的模式。

Cliokohonda 發表於 18-12-14 00:18
是擔心由小學的填鴨式轉到一個太開放的環境會定不到,不清楚女兒是怎樣讀出成績,小學是好多功課的模式。
...

小學⋯天下烏鴉一樣谷,也是多功課,只要評估一下自己小朋友,是否對自己有要求?是否比較有鬥心?是否不是懶㪚?是否比較自律?

小心選擇,錯配便慘!

kirstyau 發表於 18-12-14 00:10
佢全部target神直,神津,Li2間唔岩佢心水

有入場卷當去趁熱鬧而已。

Cliokohonda 發表於 18-12-14 00:34
有入場卷當去趁熱鬧而已。

有入場卷已經一個肯定,預祝明天有好消息 提外話點解大既唔玩4女直?佢成績都咁好
‹ 上一主題|下一主題