用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 北愛中學寄宿
go

北愛中學寄宿 [複製鏈接]

兒子現P.5, 本打算完成P.6後到北愛寄宿中學。Agent說2020年已超過12歲要報grade 8, 但這是插班位會比較少位和難入。

Agent說Grade 8等如香港F.2, 甘幾實佢咪會skip左Grade 7一年嘅學習? 我好擔心佢會跟唔上。

其實我係咪應該俾佢down grade報Grade 7?

希望有經驗的家長俾些意見我
   6    0    0    0

wing.2bb 發表於 18-12-13 16:31
兒子現P.5, 本打算完成P.6後到北愛寄宿中學。Agent說2020年已超過12歲要報grade 8, 但這是插班位會比較少位 ...

post响海外留學嗰版, 可能多D人覆到你問題
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 18-12-13 19:52
post响海外留學嗰版, 可能多D人覆到你問題

Thx

兒子現P.5, 本打算完成P.6後到北愛寄宿中學。Agent說2020年已超過12歲要報grade 8, 但這是插班位會比較少位 ...
諗住讀邊間?直接去問學校。如果未有目標,可以試下問 Campbell College:
[email protected]

請問你預幾多錢出國流學?

Grade 8 係 Form 1, 你預二十頭幾萬一年,已經計左機票學校宿舍食宿,佢哋啲學校有d唔使監護人,因為學校做埋監護人唔使錢,去睇醫生配眼鏡都會陪,term break中間幾日喺在學校,幾十磅一日,雜費其實好少,大部份有校巴由機場接返學校,都係講緊10磅.....

我仔已返咗香港讀書......

Grade 8係F1, agent應該好清楚, 點解佢話Form 2

Edward1997 發表於 18-12-26 10:05
Grade 8係F1, agent應該好清楚, 點解佢話Form 2
北愛一般係 11~12 歲讀 Year 8,佢小朋友到時會超過 12 歲,所以只能插班 Year 9 (相當於 England 同 Wales 既 Year 8)。

王家爸爸 發表於 18-12-26 10:22
北愛一般係 11~12 歲讀 Year 8,佢小朋友到時會超過 12 歲,所以只能插班 Year 9 (相當於 England 同 Wal ...

我小朋友都係14歲讀year 10, 佢個時講過要睇埋生日月份,但我忘記左......吾知有無人知....

Edward1997 發表於 18-12-26 10:32
我小朋友都係14歲讀year 10, 佢個時講過要睇埋生日月份,但我忘記左......吾知有無人知....
...
香港既 agent,一般都唔太知道北愛既教育制度(同英國 mainland 有啲唔同),所以最好都係直接問學校。

王家爸爸 發表於 18-12-26 10:58
香港既 agent,一般都唔太知道北愛既教育制度(同英國 mainland 有啲唔同),所以最好都係直接問學校。:hap ...

其實有d係知得好清楚,唔係咁懵查查……

回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 多謝回覆。Cambell都係我心水之一。不過見佢boarding人數好少, 假期留校唔知會唔會好悶😌

回覆 Edward1997 的帖子

Hello Edward, 多謝你回覆呀! Agent講出生年/月去決定讀咩grade, 佢話grade 8等於Form 2, 所以我先擔心插班唔知佢得唔得。
請問你小朋友喺北愛讀左幾年? 他適應到和開心嗎?在北愛讀書有提升到他的讀書興趣嗎?

wing.2bb 發表於 19-1-19 16:09
回覆 Edward1997 的帖子

Hello Edward, 多謝你回覆呀! Agent講出生年/月去決定讀咩grade, 佢話grade 8等於 ...

我小朋友讀左五年,去咗之後,讀書興趣大左

wing.2bb 發表於 19-1-19 16:03
回覆 王家爸爸 的帖子

王家爸爸, 多謝回覆。Cambell都係我心水之一。不過見佢boarding人數好少, 假期留校 ...
我反而覺得人數少係好事,宿友之間容易成為好朋友,假期其實可以考慮搵個當地監護人(以前啲監護人公司會收年費大約一千鎊,負責介紹監護人,唔知道現在既做法),俾住宿費,去佢哋屋企住,咁樣可以更加了解當地人既生活。

王家爸爸 發表於 19-1-19 17:18
我反而覺得人數少係好事,宿友之間容易成為好朋友,假期其實可以考慮搵個當地監護人(以前啲監護人公司會收 ...

你也説得對, 不過我小朋友成績一般都唔知收唔收, 唉盡力試下。
你小朋友也在Cambell讀? 可以分享一下對這間學校的觀感嗎?
謝謝你(emoji)

Edward1997 發表於 19-1-19 16:25
我小朋友讀左五年,去咗之後,讀書興趣大左

這就是我想兒子出國的原因。佢喺香港真係越讀越無心機, 無晒學習興趣。希望出國可以改變佢嘅學習態度。
你小朋友最後是考回香港的大學嗎?

asd456 發表於 18-12-18 17:53
請問你預幾多錢出國流學?

希望預算在28萬内/年

wing.2bb 發表於 19-1-19 21:05
這就是我想兒子出國的原因。佢喺香港真係越讀越無心機, 無晒學習興趣。希望出國可以改變佢嘅學習態度。
你 ...

係,但讀書非常個人,好難定論出去讀書一定好.....

另北愛的Form 1 係grade 8,學校有Royal school Dungannon, Royal school Armagh, 同埋Campbell, 相對上收生要求Form 1, 會低過Form 3.....因愈低年級會有相對多時間適應先考Gcse, Dungannon同Armagh學校做監護人,term break幾日會留喺學校住, 唔使煩....

wing.2bb 發表於 19-1-19 20:59
你也説得對, 不過我小朋友成績一般都唔知收唔收, 唉盡力試下。
你小朋友也在Cambell讀? 可以分享一下對這 ...
我自己當年喺QUB讀電腦,所以了解過附近啲中學。
‹ 上一主題|下一主題