用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
樓主: YY_2011
go

SC vs KV   [複製鏈接]

回覆 maggie196 的帖子

不過派唔派都好,我估家長日都會同你講分數

02413124 發表於 18-12-18 10:20

小朋友今年K3,只知道K1有,個時好似話已經改左,寫少左一行 ...

其實自己都要考慮KV課程安排是否適合自己小朋友。本人唔係咁鍾意咁細個小朋友寫太多字,特別係中文字。

SC K2每日功課約3本,寫中文字約16個。英文字母約12個。數學依家只係加數。

可能你會覺得同KV比程度太淺,但又係唔係等於唔足夠考小學呢?係咪一定要十八般武藝之後都小學呢?我依一刻自己都唔太知道,不過,我期望自己小朋友可以愉快學習,依家只係幼稚園,我唔希望佢咁快就因為做太多嘅功課而失去學習興趣。

C9Ma 發表於 18-12-18 10:51
其實自己都要考慮KV課程安排是否適合自己小朋友。本人唔係咁鍾意咁細個小朋友寫太多字,特別係中文字。

S ...

另外,當你覺得KV只需要外補英文嘅時候,咁就錯喇。我之前小朋友上普通話堂,該中心有好多KV小朋友,眼見家長催谷程度,有點咋舌。心想小朋友每日面對沉重功課,測驗考試默書,仲要不停外補普通話英文數學,不停考好多不同證書另外仲有興趣班。試想下小朋友每日有多少時間休息同遊戲呢? !喺揀邊一間學校嘅同時,自己都要諗諗,將自己代入小朋友諗諗

回覆 C9Ma 的帖子

請勿跟車太跟,我一開始講左2間我小朋友都讀過,Vote for sc

不過話分頭,我又唔覺KV功課多到令到小朋友失去失去學習興趣,小朋友多數15分數左右已經可完成

回覆 C9Ma 的帖子

怪獸家長間間都有,大仔讀SC時一樣有同學外補多樣,一樣有令你咋舌的家長,只係你睇唔睇到相反,KV都一樣有小朋友咩都冇外補,日日去玩(我小朋友XD),呢D睇家長
KV又一定未去到叫沉重功課,測驗考試默書,每日佢地功課連溫習太約30分鐘

02413124 發表於 18-12-18 11:00
回覆 C9Ma 的帖子

怪獸家長間間都有,大仔讀SC時一樣有同學外補多樣,一樣有令你咋舌的家長,只係你睇唔睇到 ...

多謝你KV資訊!同坊間聽返來的真係好有分別!希望大家同時收到兩間學校Offer嘅家長,搵到一間適合自己小朋友嘅學校!

02413124 發表於 18-12-18 10:54
回覆 C9Ma 的帖子

請勿跟車太跟,我一開始講左2間我小朋友都讀過,Vote for sc

我係whatsapp group內見現時在讀KV用家分享,都話每日大概3樣功課,有時假期甚至無功課,而且小朋友都係鍾意返學。並唔係外面流傳咁恐怖。

其實15 MINS合理做完的,不過字係深的

K1上學期中段開始先一星期一樣功課,仲要係油顏色

回覆樓主

我都想答一句,眼見身邊上興趣班的SC學生遠比KV多(吾係話kv同學冇,不過唔知點解,我撞親嘅都係SC, 最誇張個次係一班5個,4個SC), 可能咁啱我去個d都係sc同學既熱門地方

parent days, 老師一句都冇提過成績,個人感覺完全無壓力,不過相信K2又會唔同,但正常K2都要開始準備考小學啦

相信任何一間學校都有人補習,多少只係係家長自己安排,我喜歡KV, 起碼老師唔會主動叫你去補習,另外小孩返左3個月,非常開心,好多歌唱返來,有中有英,除了學術,學校主張小孩學習自理及責任感,我們非常滿意。
利申: 我們認為小孩要有規有矩,吾係一句細路係咁呀,咩佢性格活潑就彷佛吾使教個隻家長

bbmo403 發表於 18-12-18 17:29
我都想答一句,眼見身邊上興趣班的SC學生遠比KV多(吾係話kv同學冇,不過唔知點解,我撞親嘅都係SC, 最誇張 ...

Deleted

02413124 發表於 18-12-18 10:36

不過派唔派都好,我估家長日都會同你講分數

不會!我是K1家長!

Bighamster 發表於 18-12-18 18:29
不會!我是K1家長!

我估一個個班主任,因剛過去的家長日,我對係twins 一個有講,一個冇講

02413124 發表於 18-12-18 18:32
我估一個個班主任,因剛過去的家長日,我對係twins 一個有講,一個冇講

咁神奇?我個班主任仲要特登講唔會講成績

Bighamster 發表於 18-12-18 18:35
咁神奇?我個班主任仲要特登講唔會講成績

係呀,2個我都冇主動話,一個就講4科咩字頭,另一個就講exactly 分數

02413124 發表於 18-12-18 19:02
係呀,2個我都冇主動話,一個就講4科咩字頭,另一個就講exactly 分數

你係K1?

Bighamster 發表於 18-12-18 19:04
你係K1?

K3,k1時我就幾得2個都有,不過anyway k1 叻叻paper相對冇野睇,因主要都係認字連線,個時都唔覺得要溫習

bbmo403 發表於 18-12-18 17:29
我都想答一句,眼見身邊上興趣班的SC學生遠比KV多(吾係話kv同學冇,不過唔知點解,我撞親嘅都係SC, 最誇張 ...

都相信同邊一間興趣中心有關。我去果一間八成都係KV.  我覺得KV辛苦,係因為當佢哋報名嘅時候,中心人員有話如果佢哋同小朋友報嗰一班會有啲壓力,啲家長只係回答佢哋返學日日都有壓力㗎啦!再加上之前我聽到佢哋每日要學幾多樣嘢(返學前上兩堂,放學後再上多一堂),所以感覺比較強烈。

醒目開學勳章

02413124 發表於 18-12-18 10:20

小朋友今年K3,只知道K1有,個時好似話已經改左,寫少左一行 ...

如果你小朋友今年讀kv既k3,你小朋友k1時應已改左唔使寫字,k2先寫...冇理由唔知...

回覆樓主:

小朋友在已經在KV畢業好幾年,我認為KV係happy school. 功課絕對係manageable. 長假期通常都冇功課,可以自由自在去玩,享受假期。少親子功課,有都是optional ,上班父母可以選擇參與or not.

咩學校都有人讀到喊哂口,實屬正常mismatch.

課餘進補實屬家長選擇。
‹ 上一主題|下一主題