用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV
go

SC vs KV  

明白這個是已討論多次的問題, 但仍希望有經驗的家長可分享寶貴的經驗和最新情況。非常感謝!

利申 : 有SC,KV offers

回覆樓主

我都烦惱中.......

回覆樓主:

me too!

SC 小朋友好開心、自信!!大部分講嘢表達能力強!KV 自律做得好好!中文強

大家考直私都差吾多!有人有好好offer!有人0 offer !所以要睇自己小朋友性格選擇學校!發展佢長處!例如重紀律學術當然KV ! 重性格!表達能力!英文當然SC ! 各有各好!

Andrewchan918 發表於 18-12-14 14:25
大家考直私都差吾多!有人有好好offer!有人0 offer !所以要睇自己小朋友性格選擇學校!發展佢長處!例如重 ...

Agree,睇家長想要咩,講樣特別嘢,我發現讀kv畢業嘅小朋友寫字都好靚。

其實有心揀學校!就搵一曰放學去睇下SC & KV 嘅學生!再望望自己小朋友就好易決定!始終父母對左小朋友兩年!最了解!

回覆樓主

如果有siblings, 入邊間會大機會收埋細佬妹?請指教!

回覆樓主

不過讀kv應該要預咗要出去外補英文

回覆 Paper328 的帖子

兩間都冇一定收!睇表現

Andrewchan918 發表於 18-12-14 14:40
回覆 Paper328 的帖子

兩間都冇一定收!睇表現

SC爬文話偏淺,中英數都要外補,但訓練到自信心同表達能力好,真係各有各好,好難取捨。

回覆樓主

SC seems more average, I will take SC

KV !一樣要英文!普通話!加上考直私!性格身教重要過外補!所以我話建議睇性格選校!

YY_2011 發表於 18-12-13 12:55
明白這個是已討論多次的問題, 但仍希望有經驗的家長可分享寶貴的經驗和最新情況。非常感謝!

利申 : 有SC, ...

視乎小朋友性格,活潑好動鐘意講野,我諗SC 好一點,性格比較服從性強,可以密集學術的小朋友就揀KV

利申我是KV 家長

Andrewchan918 發表於 18-12-14 15:30
KV !一樣要英文!普通話!加上考直私!性格身教重要過外補!所以我話建議睇性格選校! ...

多謝你嘅意見,今日出埋LH結果,我已有心水啦

Paper328 發表於 18-12-15 15:45
多謝你嘅意見,今日出埋LH結果,我已有心水啦

LH比較平均,中英文水準不錯,學習亦愉快。很多活動教學課程,小兒有幸LH/SC/KV都有offer。但是比較傾向取LH offer。

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 happyschooling 的帖子

KV is good to develop personal characters and independent ability. Teachers do most of the revision work at school. It requires students to be concentrate in the class and obedient to the teachers.