用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小朋友4歲半, 近來越來越執著, 大家有好方法嗎? ...
go

小朋友4歲半, 近來越來越執著, 大家有好方法嗎?

小朋友3歲做了評估, 有亞氏保加傾向
認知、語言在3歲已有5-6歲程度
社交也正常

我地最初去做評估, 除了因為學校建議, 還因為我看到她在家的一些情緒不穩定.. 一直到了4歲, 我地都處理得好好, 但最近問題又出來了, 還好像加劇了, 我都有點頭痛, 她好像困在自己的圈/想法裡, 我嘗試跟她溝通, 但她只是發脾氣、不停哭, 偶然會跟我說「我都唔知點解會咁 / 我唔知自己想講咩」, 我都有點迷茫了, 不知可以怎處理, 大家有好方法嗎??

回覆樓主:

例如: 最近天氣凍, 要著長䄂底衫, 她要底衫與面衫衫袖對齊, 咁手捉住底衫衫袖穿面衫.. 無論係底衫衫袖凸左出去, 定底衫衫袖冇同面衫衫袖對齊, 她都會情緒到, 大發脾氣, 話點解會對唔齊、個衫袖係壞人、唔聽話....etc 如是者, 面衫跟外套也是如此問題

夜晚瞓覺, 要張被要平要直, 唔明白點解會皺, 就情緒到... 但其實我已經解釋過係物料問題, 亦做過實驗.....

點處理好?有同路人嗎?
我好徬徨

回覆樓主

同我女有d似,我女4歲半,會大叫:點解要有風,我唔鍾意有風!跟住發脾氣

又成日見到小朋友有氣球就話要,又話點解人有,我無?

個人好燥,小事唔合佢意就大叫

aikifafa 發表於 18-12-13 09:38
社交也正常

其實好明顯係固執行為,有冇做職業治療同有冇排政府醫院兒童精神科

BB0318 發表於 19-1-2 23:11
其實好明顯係固執行為,有冇做職業治療同有冇排政府醫院兒童精神科

請問固執行為是由職業治療來訓練?

回覆 ggty2003 的帖子

請問什麼 叫做 "ABA 行為治療"?

回覆 nattoise 的帖子

Del

回覆樓主:

堅持同固執 只是一線之差
A仔好堅持,同時會固執

我睇開呢個網D文同片,有D係講固執行為你可以參考下

患有自閉症譜系障礙(ASD)的兒童經常會表現出行為問題:例如發脾氣,暴力傾向和不守規則等。當老師和家長面對這些滋擾性行為,會感到束手無策。為幫助你們能夠有效地面對這些的問題行為,以下是一些提示:
  • 在干預這些行為之前,先冷靜,思考一下。
  • 嘗試瞭解他們做那些行為的原因。例如:當在超市內,經過擺滿糖果的地方,孩子在吵嚷,這可能是他想獲得某些東西或做某些活動。
  • 識別某些行為表現的模式,尤其是在發生前和(特別是)於某些事情發生時作出的反應模式。
  • 瞭解孩子做那些行為的原因之後,你可以按照以下的守則:
    • 利用獎勵減低孩子做那些滋擾性行為。獎勵是一項有效鼓勵或干預行為的方法。患有ASD的人士會更加需要這種額外的推動力。
    • 適當時給予讚賞是需要的。因應情況才可應用獎勵的方法,以鼓勵或干預行為。這表示獎勵要在孩子做適當的行為時給予。
    • 減少獎勵滋擾性行為。例如:如果孩子在超市吵嚷時,切勿買他們想要的食物或物件來制止其吵嚷。
    • 對滋擾性行為,不要作出任何回應或注意。基本上,無論是正面或負面的回應,也不要給予。但是,如果在不安全的情況下,則應該作出適當的回應。
    • 教導孩子另一種可達成相同目標的行為。例如,您可能需要教孩子適當的言語表達,例如:『請給我買糖果?』來付代替其吵嚷的行為。否則,孩子會有可能繼續發展出同樣的不適當行為或不同的問題行為將取而代之。
    • 保持一貫的獎勵原則和對應。
希望以上的方法對你有幫助。對於患有自閉症兒童,他們會需要一些時間和練習才可克服某些行為。但長遠以言,自閉症兒童應儘早尋求專業諮詢和治療。

來源: https://apsparks.cn/

aikifafa 發表於 18-12-13 09:38
社交也正常

行為治療 + 輔導
我個大仔本身有自殺傾向 又話要死 我話要殺死屋企人 諗嘢好固執負面 經過一段治療過程 而家變成一個人 小朋友越大 思想會越固執 你個小朋友仲要咁醒目 應該超級固執

cookieman 發表於 18-12-26 15:55
同我女有d似,我女4歲半,會大叫:點解要有風,我唔鍾意有風!跟住發脾氣

又成日見到小朋友有氣球就話要, ...

我仔都係(emoji)

nattoise 發表於 19-4-11 01:29
回覆 ggty2003 的帖子

請問什麼 叫做 "ABA 行為治療"?

據我了解,行為治療 可改善不同行為問題同埋教唔同技能。

就例如A仔 D 固執性問題,發脾氣, 狂喊 之類。 都可以訓練講野同正常咁玩玩具 (我仔本來好鍾意趴喺度睇玩具,轉野。 治療師會教佢點樣正確玩玩具)。重可以教認知(我仔學緊顏色配對)。 應該重有其他既.. 不過我仔暫時係練呢D