用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全軍覆沒
樓主: wong118118
go

全軍覆沒   [複製鏈接]

MrsPerthLiu 發表於 18-12-13 19:07
我都有York offer,其實去interview 嗰日,我地一家三口都玩得好開心,我同老公對York 印象好好,人地揀學 ...

勁呀 mover

其實我又唔覺得一定要讀N班,冇讀N班,得閒去下playgroup,我個仔5月B,2歲仲有 speech delay (健康院話),in 左十間,九龍區,半私半學卷,我地前後都有4個offers.

反而我覺得,九龍區報學校真心要有策略,我心儀既都係得Waitng list ,不過有offers個D都算係合心水。

mychrisng 發表於 18-12-13 15:06
回覆 Vividada4472 的帖子

又唔好甘講~你甘講會hurt到好多人!

York教地好好,我女讀York後自信咗好多,由怕陌生人到主动同陌生人打招呼,仲學會唱到唔少歌,老师會不时打電话傾下孩子进展和需要改善既方面。除咗語境好,K既課程仲有教小提琴和網球。最重要一点,他在好多家長迷茫彷徨的时候给與了希望,这也是實践有教無類的教育精神吧。人生的路很長,邊個赢到終點也很难而家斷定,况且各人对赢的認識也唔同。

好傷心,第6間出左,都係waiting

jwingbb 發表於 18-12-13 21:42
你估中呀,叻
In完又咁遲未出offer,無幾多間😂😂我另一間係GH丫,12月尾無通知2nd in就拜拜😂我最心儀始終係pc, 希望有機會大家一齊做同學🙌

sukicloud 發表於 18-12-13 18:08
不用生氣我覺得york很好,york真的我好心儀,in過咁多間我最喜歡york,整個環境氣氛一流,而且語 ...
你自己試過嗎? 你又知無真正個案發生過? 可笑

Alicexxx 發表於 18-12-13 18:23
回覆 sukicloud 的帖子

有關行政問題身受其害,
同意, 唔知樓上有什麼咁好笑

tammylo88 發表於 18-12-13 17:23
咁你又吾好講到人地踐踏你間學校, 只係每個人對每間學校都有吾同睇法姐...
就好似我之前都有報York既N,  ...

我地仲好笑,冇去N interview,佢寄一個吉既信封比我地,咩都冇,連口都唔封,用左我地個$5回郵信封。信封面用鉛筆好求奇咁寫左個曰期同時間,連校名都無蓋。唔係因為我記得York 要我地預備$5回郵信封,根本唔知發生咩事。行政混亂我絕對認同。至於係咪係人都收,咁就真係唔知。不過認同每個人對唔同學校有唔同觀感,自由發表而已。

Charsiu517 發表於 18-12-14 00:52
其實我又唔覺得一定要讀N班,冇讀N班,得閒去下playgroup,我個仔5月B,2歲仲有 speech delay (健康院話), ...
我小朋友有返n, 我就覺得一定要有n. 我俾小朋友返n,係因為小朋友1. 5歲個時懷疑有speech delay ,有啲怕羞,想佢接觸多啲人,希望講野好啲,另外,想apply個啲k1全部係大熱,有n係手,唔夠人爭都有n可以穩陣升k1事實証明,無揀錯。
1。小朋友已經可以健康closed case, 成日唱歌。
2。我報左9間大熱k1,係報嘅階段淨已經好努力特登遲交or早交form ,面試時間都撞左3間去唔到。如果報埋唔大熱穩陣個啲,都未必可以in到。
所以我覺得學前班係要上,返playgroup 又無得穩升k1,又唔平,俾多少少錢,搵間n可以升上k1好過XD

Vividada4472 發表於 18-12-14 11:33
你自己試過嗎? 你又知無真正個案發生過? 可笑

我已經解釋過,不明白你那麼生氣及針對學校的點在哪裡

可能你最近心情不太好,但請做一個文明的家長

mychrisng    發表於 18-12-14 12:51

Vividada4472 發表於 18-12-14 11:34
同意, 唔知樓上有什麼咁好笑

是閣下散播有錢就可以讀的說話

可笑的就是閣下

yeeling0101 發表於 18-12-14 11:24
In完又咁遲未出offer,無幾多間😂😂我另一間係GH丫,12月尾無通知2nd in就拜拜😂我最 ...
希望大家都能夠寶物沉歸底

yeeling0101 發表於 18-12-14 11:37
我小朋友有返n, 我就覺得一定要有n. 我俾小朋友返n,係因為小朋友1. 5歲個時懷疑有speech delay ,有啲怕羞 ...

完全同意!
其實playgroup都唔平,一堂200幾,一個月十堂都2000幾,又要湊出湊入,學得個一個小時,學到D乜無人sure,又冇包升k,不如正正經經返n,起碼明年想考名幼都冇乜壓力。
我個人覺得playgroup係代替唔到n班!

回覆 yeeling0101 的帖子

same here!!我3都報左10間!最後in左6間!1間收左+2間waiting+1rejeted+1未出offer

我小朋友有返playgroup!剛剛12月先足歲數讀N!當初報N都係因為做好兩手準備!萬一in唔到K都可以原校升K!

asukav6 發表於 18-12-14 12:40
完全同意!
其實playgroup都唔平,一堂200幾,一個月十堂都2000幾,又要湊出湊入,學得個一個小時,學到D ...

我直頭後悔N班應該讀全日添,當初就係唔忍心,搞到而家晏晝成日係屋企顧住玩

sukicloud 發表於 18-12-14 11:48
是閣下散播有錢就可以讀的說話

可笑的就是閣下
咁就是散播, 就唔會有人讀, 可笑是你第一個post就話未in就收生是可笑, 你真可笑
不文明的家長是閣下吧

badts 發表於 18-12-14 13:21
我直頭後悔N班應該讀全日添,當初就係唔忍心,搞到而家晏晝成日係屋企顧住玩
...
玩都是學習的一種, 半天n班已經很夠了

asukav6 發表於 18-12-14 12:40
完全同意!
其實playgroup都唔平,一堂200幾,一個月十堂都2000幾,又要湊出湊入,學得個一個小時,學到D ...
Playgroup代替唔到N既另一方面是群體生活

analiza 發表於 18-12-14 11:36

我地仲好笑,冇去N interview,佢寄一個吉既信封比我地, ...
每個家長都有體驗過每間學校既不足, forum是可以按自己經驗去提出意見不是有offer要讀個間學校就唔俾人發表,
行政亂亦不是york獨有的

silverbird 發表於 18-12-13 10:20
Same here, 知唔知九龍區邊間仲接受申請

試下,旺角神召第一小學暨幼稚園(不設截止報名)
‹ 上一主題|下一主題