用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全軍覆沒
樓主: wong118118
go

全軍覆沒   [複製鏈接]

bluegirlwai 發表於 18-12-13 15:04
其實村校全日先最難考,大部分得1班
當28個位,12個N班直升
其他16個位有哥哥姐姐讀緊或關係人士優先

所以n班已經要爭定,唔係等k先來擔心,見到有D人話做乜咁早送仔女去返學好慘,其實到時k1冇學校收先最慘

asukav6 發表於 18-12-13 16:13
所以n班已經要爭定,唔係等k先來擔心,見到有D人話做乜咁早送仔女去返學好慘,其實到時k1冇學校收先最慘
...

我認同,但仲係好多人唔明

asukav6 發表於 18-12-13 16:13
...
我個女未返N前啲人都係咁同我講,我答:係鬼讀書咩,返去玩咋嘛。而家囡囡已返4個月,每日都好想返學,成日同我講同學仔,又識跳舞,又識講英文普通話,不知幾好
不過係我同我先生天真囉,以為K interview同N嗰陣一樣順利…唉

jwingbb 發表於 18-12-13 16:19
我個女未返N前啲人都係咁同我講,我答:係鬼讀書咩,返去玩咋嘛。而家囡囡已返4個月,每日都好想返學,成日 ...

咁而家你唔打算原校升n?出去再考k?

asukav6 發表於 18-12-13 16:26
咁而家你唔打算原校升n?出去再考k?
呢刻最心儀嗰間未派彩既,仲有希望。原校一早已交留位費,我同我先生都覺得讀到K3都冇問題,只係有時會諗,間嘢既學費仲貴過九龍城區啲名幼,感覺仲係有啲...
已作好求位信,打算俾次選waiting既學校。唔會再報再考K喇,因為想入讀既一早已報同面試,除非呢刻我冇原校學位。

jwingbb 發表於 18-12-13 16:33
呢刻最心儀嗰間未派彩既,仲有希望。原校一早已交留位費,我同我先生都覺得讀到K3都冇問題,只係有時會諗, ...

就咁係度睇我都覺n同k interview差距好大,感覺n容易好多,我女7月b都有3個全日offer。我都諗住明年返學睇下返成點,再試下報D名幼睇下阿女能力去到邊,考到當bonus考唔到亦冇壓力。

回覆 asukav6 的帖子

油塘,藍田,將軍澳都有報,小朋友面試ok有問有答,但全部waiting

asukav6 發表於 18-12-13 16:39
就咁係度睇我都覺n同k interview差距好大,感覺n容易好多,我女7月b都有3個全日offer。我都諗住明年返學睇 ...
N係較容易,一嚟少人爭,二嚟冇咁多學術嘢,唔使個小朋友答太多問題,總之個小朋友有反應、唔喊、唔周圍走、唔掃玩具就得

回覆 ret818 的帖子

York其實真係唔差,坊間好多人對呢間學校誤解,認為容易收生啲學校就係差。我小朋友讀緊,so far 我覺得york整體唔錯, 並唔係出面講到咁差,我諗讀過又或者讀緊啲人會明白。

vdigi 發表於 18-12-13 16:43
回覆 asukav6 的帖子

油塘,藍田,將軍澳都有報,小朋友面試ok有問有答,但全部waiting ...

試下九龍城,應該全港最多位

In左6間,5間waiting, 仲有一間未知

ret818 發表於 18-12-13 13:52
所以唔好話肯比錢就收,可以選擇唔讀,但不可以批評,雖然York係貴啲,但貴都有人讀,証明學校有獨特嘅一 ...

絕對應同。我係York 用家,就算有再好offer 都繼續讀York

jwingbb 發表於 18-12-13 16:33
呢刻最心儀嗰間未派彩既,仲有希望。原校一早已交留位費,我同我先生都覺得讀到K3都冇問題,只係有時會諗, ...

我小朋友都係同你小朋友差不多,有n,已交費可原校升k1, 雖然小朋友返得開心又好有進步 ,但個價,仲貴過龍幼。個一下,真係令我好有動力去考龍幼k1. 我最心儀個間都龍幼未派彩,希望我同你都有好結果啦。
我首選次選都係龍幼,我都會打定信T. T如果WAITING 就交信

kikibebe 發表於 18-12-13 17:00
回覆 ret818 的帖子

York其實真係唔差,坊間好多人對呢間學校誤解,認為容易收生啲學校就係差。我小朋友讀 ...

可以用名校甚至好過名校水準來形容

回覆樓主:

yeeling0101 發表於 18-12-13 17:12
我小朋友都係同你小朋友差不多,有n,已交費可原校升k1, 雖然小朋友返得開心又好有進步 ,但個價,仲貴過 ...
我首選都係龍校,一嚟有情意結,二嚟玩過搵K既遊戲,我唔想再玩更大壓力既小學中學面試,除非間waiting肯收我,裝備好去考小學

mychrisng 發表於 18-12-13 15:06
回覆 Vividada4472 的帖子

又唔好甘講~你甘講會hurt到好多人!

咁你又吾好講到人地踐踏你間學校, 只係每個人對每間學校都有吾同睇法姐...
就好似我之前都有報York既N, 但admin有一次打黎同我講未收到我40蚊報名費, 咁我以為寄失左, 於是我又寄多次40蚊支票, 點知後黎發現扣左我total 80蚊報名費, 咁於是我就打去學校查詢, 但個職員態度好寸咁話無得退番一次40蚊俾我... 所以我真係好嬲!
錢我追吾番事少, 而係咁簡單既事, 佢地行政都會出錯! 我仲邊有信心俾我小朋友讀呢間學校! 嗰次我小朋友係有york n班offer, 但我都無take到!
所以我又覺得你又吾可以抹殺人地喺討論區對間學校既評論既... 無人阻止你小朋友讀York㗎?!

mychrisng 發表於 18-12-13 15:06
回覆 Vividada4472 的帖子

又唔好甘講~你甘講會hurt到好多人!

你揀YORK睇到唔係正面POST唔開心, 咁唔代表我唔可以發言講2句你就話踐踏你間學校

tammylo88 發表於 18-12-13 17:23
咁你又吾好講到人地踐踏你間學校, 只係每個人對每間學校都有吾同睇法姐...
就好似我之前都有報York既N,  ...
同意呀, 同埋唔take offer N班, 到K1你唔報名佢一樣俾K1 Offer你佢分校多, 自然要intake學生, 佢唔使交租俾老師人工? 一樣要食飯
佢揀york就唔俾人討論york, 好funny

bluegirlwai 發表於 18-12-13 16:17
我認同,但仲係好多人唔明
要爭, 都要個小朋友入到先得, 如果未如理想/細b, k1再黎過其實係仲好, 好多無讀n既小朋友k1一樣可以考到龍校
‹ 上一主題|下一主題