用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中三選科,想讀 phy chem bio
樓主: smileclare
go

中三選科,想讀 phy chem bio   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-5-22 11:05
我只係話讀嘜科都好,需要理解,理解咗自然就識,而且係internalize咗既知識,會記得好耐。相反,唔理解就 ...

呢個你啱,唔明而操一定死,呢個就係點解讀公文數,有啲人一直保持到數學好(因為明,有興趣),有啲人唔掂(因為盲操)。咁請問你又點解拆我樓上分享 physics 嘅例子呢?無可能真係拆開個爐睇㗎?係咪上網揾熱水爐說明書,睇吓幅圖呢?另外,如果係解釋題,寫親都俾人扣分,老師唔解釋又揾唔到佢問,咁又點對付好呢(小女遇過呢個情況)?
唔好意思咁多嘢問:因為我讀文科,老公就係操練派,我識嘅理科人一係就係操練補習派一係就成績差。

YolandaTam 發表於 19-5-22 11:23

呢個你啱,唔明而操一定死,呢個就係點解讀公文數,有啲 ...
公文數既理念其實好日本,佢哋相信操得多就自然識。其實呢啲對大部分人係唔得既,甚至有反效果。操得多就自然識,其實只適合係手藝,所以日本壽司師父可能做到件件壽司一樣重,片片魚生一樣厚度。

王家爸爸 發表於 19-5-22 11:08
都唔少人係咁,尤其係女仔,其實問題既根源係無信心,所以越讀越差,然後需要補習,跟住就係一間唔夠,要補 ...

人地係一分都不能少既系列喎~~~

YolandaTam 發表於 19-5-22 11:23

呢個你啱,唔明而操一定死,呢個就係點解讀公文數,有啲 ...

我估,大家既理解係增潤和補底既分別~~~

中三選科前,最好先瞭解大學各科要求。
如果想做醫護,就必須修bio.
早前睇電視節目,有個女仔話自己志願是"言語治療" ,但她竟然無修bio. 最後她放棄港大法律系offer, 去左澳洲讀言語治療。 澳洲讀,學費貴,實習對象又非粵語,如返來香港執業又要補讀一些課程。
所以避免折騰,高中選科時真的要全面考慮。

mcl203 發表於 19-5-22 12:14

係呀!同班同學phy chem 96、98、bio90都係照補

是的。有些孩子人生經驗少,接觸事物次數相對會好少,係需要利用不同渠道去留意下相關學科與應用。有的只要一兩個例子就可以推一反三,但有的需要過目後才有深刻印象,亦有的需要看圖不凸只,仲要用手觸摸過才會明暸。其實,這些通通都不是用來厘定孩子是否適合修讀,以上的全是好個人嘅"學習方法",驟眼看有些方法好似比人學習得容易DD比人優勝DD去讀該科目,但只要孩子找對自己的學習方法,無論理解用時比人多或做練習比人多或化大量時間找實物摸摸,只要孩子努力學習,孩子最終都會走到相同嘅""終點站.5星星""。

mcl203 發表於 19-5-22 12:14
但係回報率飽和,再多一分,需要十分既努力,唔化算。

王家爸爸 發表於 19-5-22 18:40
但係回報率飽和,再多一分,需要十分既努力,唔化算。

一分可以影響好大喎~~~

DSE前,係要面對校內試,每間學校要求和程度唔同,學生首要係ko校內試~~~
‹ 上一主題|下一主題