用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中三選科,想讀 phy chem bio
樓主: smileclare
go

中三選科,想讀 phy chem bio   [複製鏈接]

Queenielam88 發表於 19-5-20 09:54
回覆 王家爸爸 的帖子

數強中一仔諗住選Phy, Chem & Music再加M1/M2,因學校要4C+3X,我地諗住取分為目標 ...
只要有Chem,連最神既醫科都得,其他應該無問題。

Queenielam88    發表於 19-5-20 15:41

王家爸爸 發表於 19-5-20 13:24
只要有Chem,連最神既醫科都得,其他應該無問題。

咁就真係太好喇!

小鹿揀學校 發表於 19-5-20 10:51
呢個組合揀乜科都得...我自言自語,自己覺得....
除非music 有超强的能力,例如花时间少,又成績能力超強… ...
係升學角度睇, VA較Music有用D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-5-20 09:38
好睇你點定義操數,做書後最難嗰部分既練習,再加幾份past papers已經足夠,唔需要額外練習。其實如果需要 ...

佢就係冇做額外練習,所以我覺得佢懶,我覺得如佢操多d可能會再好d,或者會快d,因有時測驗佢會話唔夠時間,上次考試數學係級37。如揀2理1商其實M1定M2好呢?

Queenielam88 發表於 19-5-20 11:07
吓乜音樂相對其他科會蝕底啲架因Music對當事人黎講會易讀易取分,所以諗住修呢科!
咁我地要再諗諗3 ...
好多玩音乐的C兄都修音乐,亦考獲佳绩好似好易攞分,但我仔话吾会揀。

hkpapa852 發表於 19-5-20 13:34

學校 compulsory 要take 4c+3x...........一定是強校強學生

小朋友敢揀 music .......一定是音樂能手
Why not go ahead to take 4c+3x+music !
見步行步,到高form 才決定 drop 1x or music , 或者勁到根本唔洗drop, 多一科 cushion..

小鹿揀學校 發表於 19-5-20 13:57
學校 compulsory 要take 4c+3x...........一定是強校強學生

同意

hkpapa852 發表於 19-5-20 13:34
VA、Music,其實無話有無用。個人認為,自己邊科容易攞高分,嗰科就係有用,多一分得一分。

fennieng 發表於 19-5-20 13:47
佢就係冇做額外練習,所以我覺得佢懶,我覺得如佢操多d可能會再好d,或者會快d,因有時測驗佢會話唔夠時間 ...
小朋友數學能力點,最終DROP既機會有幾大?如果數學能力勁,當然M2好啲。

kkhon 發表於 19-5-20 13:48
好多玩音乐的C兄都修音乐,亦考獲佳绩好似好易攞分,但我仔话吾会揀。
係呀,暫時睇C弟仔係數同音樂成績都好理想。加上再睇學校往年業績Dr Chan都可以帶領同學攞到好成績,所以咁早發夢諗下揀咩科。

小鹿揀學校 發表於 19-5-20 13:57

同意,我都係咁諗呀

回覆 Queenielam88 的帖子

+油

回覆 Queenielam88 的帖子

唔好意思,我小朋友準備升中,想問吓聖母玫瑰高中係咪冇HISTORY科目? 因為我見學校網頁沒有,其他資料來源的網站也沒顯示,咁....咪少了一個選擇囉? 謝謝解答。

王家爸爸 發表於 19-5-20 09:38
好睇你點定義操數,做書後最難嗰部分既練習,再加幾份past papers已經足夠,唔需要額外練習。其實如果需要 ...

如果如你所言,香港合資格讀 M1,2 嘅同學比而家修讀嘅人要少一半或以上 至少小女學校嚟緊升中四呢屆,合資格嘅不足十人。

YolandaTam 發表於 19-5-22 10:12
如果如你所言,香港合資格讀 M1,2 嘅同學比而家修讀嘅人要少一半或以上  至少小女學校嚟緊升中四呢 ...

都同意,操唔操卷視乎唔同學校校內程度和追求目標。有同學一數三補都存在,一間係教得好,一間係操得好,一間係捉得好~~~

王家爸爸    發表於 19-5-22 11:05

mcl203 發表於 19-5-22 10:23
都同意,操唔操卷視乎唔同學校校內程度和追求目標。有同學一數三補都存在,一間係教得好,一間係操得好, ...
一數三補

mcl203 發表於 19-5-22 10:23
都同意,操唔操卷視乎唔同學校校內程度和追求目標。有同學一數三補都存在,一間係教得好,一間係操得好, ...

係呀,我唔排斥操練同補習,因為呢啲都係同學付出努力嘅途徑。有啲學校理科的確好掂,加上學生一點就通,咁當然毋須額外再加練,但如果遇着個老師照書讀一次當教咗,lab 又好似小女佢哋咁大部份係老師 demo 學生冇得做,咁單靠上課印象會冇咁深。
(side track 吓同大家分享個例子:小女學校physics past paper 試過出潛望鏡,始終唔係日常生活嘅嘢,如果同學冇做過題應該會被考起。又例如中二試過出汽車印擎嘅嘢,如果屋企冇車又冇留意開,就好似小女咁連有水缸都唔知,成題唔識。仲有 heat 嗰課,問熱水爐內部原理,我哋一般人點會知熱水爐內部如何運作喎?如果有圖都話估吓,連圖都冇,點搞呀?做過嘅咪識囉,唔額外做咪唔識囉。)

如果如你所言,香港合資格讀 M1,2 嘅同學比而家修讀嘅人要少一半或以上  至少小女學校嚟緊升中四呢 ...
我只係話讀嘜科都好,需要理解,理解咗自然就識,而且係internalize咗既知識,會記得好耐。相反,唔理解就操,其實係讀死書,只要題目變少少就唔識做,結果要操晒所有題型,問題係題型既變化多,操唔晒。

其實,"合資格"嘅人唔只得咁多多。個人認為M1M2開班準收人數係受制於學校本身想走的"路向"而制訂出來。少人修讀和精英出修讀者最終响DSE獲好成績係經過""精煉篩選人數""的動作的結果。過去,多人認為讀M1M2用時又當""半個選修科計""而不太願意修讀而形成只有愛數人和精英人和學校只教具效益嘅叻人情況下選讀居多。我估計,隨着M1M2响大學嘅重視程度增加,即"""加權比重"""多咗會誘使中學和學生們願意投放多DD時間响M1M2上,未來多人修讀之餘亦不會成為單單只有叻數嘅人才有機會選修了。

bbforever 發表於 19-5-22 10:40
一數三補
都唔少人係咁,尤其係女仔,其實問題既根源係無信心,所以越讀越差,然後需要補習,跟住就係一間唔夠,要補幾間。
‹ 上一主題|下一主題