用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中三選科,想讀 phy chem bio
樓主: smileclare
go

中三選科,想讀 phy chem bio  

回覆 smileclare 的帖子

中英數常考生5萬幾

Phy Chem Bi大約萬1至萬4

所以全港計,最多約只有2成高中生係讀全理科

而實際應該大部分係其中2科居多
我是護書簿

losoco 發表於 18-12-14 11:05

中英數常考生5萬幾

好詳細的數字啊。謝謝

找到精準一些的數字:

2016-17 DSE

Bi, chem 6.31%

Chem, phy 5.27%

Bi, chem, phy 3.10%

Bi, phy 1.11%

我是護書簿

losoco 發表於 18-12-14 12:02

找到精準一些的數字:

Thank you so much......

現今世代學校通常鼓勵學生選科時最好文中有理/理中有文,所以揀纯理科嘅學生比例唔會太多。

我想請教大家, 有無補phy chem bio 既補習社介紹, 最好港島。 thanks

smileclare 發表於 18-12-12 16:01
是否通常一半人可以選修phy chem bio?

如果是b2中學多數只可選兩科選讀

回覆樓主:

小女學校要 chem, bio 係級頭 25% + phy 係20名內先可以修 phy chem bio

QC 選修Phy 同 Chem既學生比例, 各有~70%, Bio 只有~45%
聖言 選修Phy 同 Chem既學生比例, 各自亦有~70%, 但 Bio 低至 ~20%

呢兩間中學, 已經係目前已知, 人均修讀科目最高的 (人均考7科以上)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-27 16:30
QC 選修Phy 同 Chem既學生比例, 各有~70%, Bio 只有~45%
聖言 選修Phy 同 Chem既學生比例, 各自亦有~70%,  ...

男仔唔鐘意背野, bio少男仔修

相反女仔修phy應該少D, 女校修chem bio可能多D
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你要看看你大學選修咩科先。DSE開始真的不用同時選曬phy chem bio,三科同時考攞好成績亦都不容易的!真的要小心選擇。

王家爸爸 發表於 18-12-13 13:55
可以揀同會揀好唔同,我仔學校理論上可以有最多9X人揀 PHY CHEM BIO,但係現實係,唔少叻既揀經濟或者BAFS ...

咁多唔多人揀一科理+經濟+BAFS呢?

fennieng 發表於 19-5-20 00:33
咁多唔多人揀一科理+經濟+BAFS呢?
多,呢個組合好,適合鍾意商科既學生。

王家爸爸 發表於 18-12-13 13:55
可以揀同會揀好唔同,我仔學校理論上可以有最多9X人揀 PHY CHEM BIO,但係現實係,唔少叻既揀經濟或者BAFS ...
係呀,之前阿仔對揀 phy or econ 都舉旗不定....但經過這兩科的”試堂“之後,都係將來target會㨂phy
因發覺econ 易學難精;phy 難學易精

王家爸爸 發表於 19-5-20 08:51
多,呢個組合好,適合鍾意商科既學生。

其實亞仔無方向的,佢揀科係自己鐘意,佢首選係2理1商或1理2商,唔知加M1定M2較好呢?數理還可以,但係就懶,唔肯操數,其實數係咪一定要操先好呢?謝謝

fennieng 發表於 19-5-20 09:26
其實亞仔無方向的,佢揀科係自己鐘意,佢首選係2理1商或1理2商,唔知加M1定M2較好呢?數理還可以,但係就 ...
好睇你點定義操數,做書後最難嗰部分既練習,再加幾份past papers已經足夠,唔需要額外練習。其實如果需要額外練習操數先得,最好就唔好讀M1/M2。

回覆 王家爸爸 的帖子

數強中一仔諗住選Phy, Chem & Music再加M1/M2,因學校要4C+3X,我地諗住取分為目標,但唔知這組合大學可以選到什麼科呢?

Queenielam88 發表於 19-5-20 09:54
回覆 王家爸爸 的帖子

數強中一仔諗住選Phy, Chem & Music再加M1/M2,因學校要4C+3X,我地諗住取分為目標 ...
呢個組合揀乜科都得...我自言自語,自己覺得....
除非music 有超强的能力,例如花时间少,又成績能力超強……
否則好像讓了半分,蝕了得失球差...
好像爭聯赛冠軍,兩隊同分,要計得失球,music. 就會輸給其他文法科
將來interview, 比co 你都會set 高一分??

小鹿揀學校 發表於 19-5-20 10:51
呢個組合揀乜科都得...我自言自語,自己覺得....
除非music 有超强的能力,例如花时间少,又成績能力超強… ...
吓乜音樂相對其他科會蝕底啲架因Music對當事人黎講會易讀易取分,所以諗住修呢科!
咁我地要再諗諗3X選phy, chem之外加Econ或ICT,呢個組合應該穏妥啲!