用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到福中2nd in通知
樓主: 小孩升中
go

有無人收到福中2nd in通知   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-12-13 10:27
唔係好熟喳,不過我細個住觀塘嘛!屋企都有人讀聖言同觀瑪。

好似隔離屯門個post, 真係有D完全未聽過間學校名.

所以你都識好多。

IloveJJ 發表於 18-12-13 10:27

唔係好熟喳,不過我細個住觀塘嘛!屋企都有人讀聖言同觀瑪。

我見福中換左掛在籃球場旁幾年的大海報,似乎都幾重視今年的資訊日
和中一面試。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

IloveJJ 發表於 18-12-13 10:44

因為我主修EK架嘛!

細細聲講,我舊年至知SJC係邊。。。

little_yolky    發表於 18-12-13 12:55
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 18-12-13 10:46
細細聲講,我舊年至知SJC係邊。。。

再细聲D, 我連 籃球場 海報換咗都「唔知」呀!

yovin 發表於 18-12-13 09:56
間間都有曳嘅,福中都有, 不過福中 喜歡集體 懲罰制,曳嘅會俾D同學感化㗎啦!
...

吹水探討吓:

集體懲罰制 vs 個人懲罰制 / 個人感化制 / 機會改過制

話說小女間中學校係偏向 個人懲罰&感化&機會改過制, 但小女之前同我傾心事時講過, 佢好懷念小學六年級有一次事件, 全班同學好齊心一齊起身一齊承擔一件錯事, 佢好深印象呢一幕覺得同學間好有 "雷氣"(義氣), 佢好想要呢啲. 但係, 佢話係依家呢間學校搵唔到呢啲 "義氣". 正正因為學校懲罰方式, 阿女成日覺得學校處罰經常唔公平. 但我作為家長去睇, 反而我覺得學校處理比較有愛

唔知我係咪又有偏見, 阿女小學只係讀地區普通政府津校, 同學家庭背景比較草根基層, 唔知係咪咁樣比較有 "雷氣", 依家青春期嘅阿女心底裏原來渴望呢啲同學之間嘅關係

IloveJJ 發表於 18-12-13 10:53
唔駛驚,我都係今年至真正去過。

st paul boy 今日收信,我22xx幾号。

last day上午交= 都陸續見有人入表。

大约23OO一24OO人考F1。

小時了了 發表於 18-12-13 10:56
吹水探討吓:

集體懲罰制 vs 個人懲罰制 / 個人感化制 / 機會改過制

大仔發燒,我調假下午陪他看醫生。所以現在有時間上EK!

其實我之前都唔明, 做乜鬼要成班一齊罰。 後來阿仔解釋我聽,老師說: 有啲情況下一個人犯錯 ,會連累所有人。例如酒樓小廚師,用具唔清潔 ; 醫生開錯藥……
但係老師講明, 同學間係有愛提醒, 唔可以單打排斥,非否重罚。

我話:明白啦! 一粒老鼠屎, 可以整禍成煲粥。

看看!剛才班主任send來, 真係好溫柔。

小時了了    發表於 18-12-13 11:19

IloveJJ 發表於 18-12-13 11:00
no.未必順序既

福中都15OO一16OO

呢間雖然男校,我估2千多人都走唔甩。
今年7萬多人出生,當6萬人dse嗰批, 三分一 band one學生。 二萬人中 ,有1萬個band one男仔。 而家附近又有地鐵!

我交表嗰日先知, 原來喺香港大學對面!

yovin 發表於 18-12-13 10:10
唔好以為我講講下,
車!如果男拔、港同收, 你估你唔會迫個仔呀?
完全同意你本可轉去SJC插S2, 但囝囝決定留系福中, 我都任由他, 只因用家至上。Turn down咗offer, 整個暑假都囉囉攣, 懷疑這決定係咪錯。 但經過上個月總測, 囝囝嘅表現同成績都大躍進, 令我大大放心。 現再加上你的分享, 我覺得冇揀錯, 放下心頭大石。
其實我都係200%港女, 當初福中首輪收囝囝, 我冇諗過會讀, 只是本著有籌碼可博高banding嘅中學, 當然事與願違。 S1開學初期仲諗緊考插班試, 但到中期已經唔諗, 因覺得福中投放在學生的資源比津校多, 加上學校於是事討論方面冇強迫學生"站邊",冇偏頗, 冇自我審查而限制學生發表意見。  感覺唔到學校有任何"红色"的氣紛。

IloveJJ 發表於 18-12-13 11:17
計咁多做乜?多人考,又唔代表你考唔到;少人考,又唔代表你考到。
你知唔知去年自行考鄧肇堅既機會率,仲 ...

咁又係!

「有排等」

你知佢哋interview㗎啦.

小時了了 發表於 18-12-13 10:56
吹水探討吓:

既然咁! 再講多少少懲罰嘅嘢。

學校係好嚴禁 單打嘅! 中一時話說有一個同學
在其他同學發表意見時 講咗一句 : 鬼唔知阿媽係女人。

跟住 老師立即罰呢個同學, 話佢唔尊重別人表達意見及 唔尊重女性, 要佢喺小息, 向全班 每一個同學,
逐一 鞠躬道歉講 : 唔好意思! 我知道每一位媽媽都係女性。

我仔返嚟同我講⇒ 同學唔比笑 忍笑忍得好辛苦!

如果係我 我一定忍唔到笑。

yovin 發表於 18-12-13 11:40
既然咁! 再講多少少懲罰嘅嘢。

學校係好嚴禁 單打嘅! 中一時話說有一個同學

隔住個 Mon 睇, 笑到我肚痛

福中, 真係唔係講笑, 真係好嚴好認真

SEA40 發表於 18-12-13 11:24
完全同意你本可轉去SJC插S2, 但囝囝決定留系福中, 我都任由他, 只因用家至上。Turn down咗offer, 整 ...

我想: 如果學校唔係叫「福建」中學!

而係叫 「史丹福」中學, 再配合現有嘅資源, 一定會超級受歡迎。

SEA40    發表於 18-12-13 12:10

yovin 發表於 18-12-13 12:08
我想: 如果學校唔係叫「福建」中學!

而係叫 「史丹福」中學, 再配合現有嘅資源, 一定會超級受歡迎。
先入為主, 當初小學老師同教練知道囝囝讀福中都好驚訝, 問使唔使幫佢轉間好啲, 就算今年仲有其他家長問差不多嘅問題。 唉! 福中並不代表中共or共青學校, 唔使咁大反應啩。雖然福中不是B1A學校, 但我希望囝囝可以在這學校培養下有B1A嘅成績同品德。

回覆 yovin 的帖子

我網上報名, no. 4xx, 唔知計咗呢批人未呢?題外話, 收到男拔 receipt, no. 24xx, 報名人數可能同SPC差不多
‹ 上一主題|下一主題