用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? ...
go

請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私?

小朋友而家k2, 仲有個細妹。
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者去二線(區內二線其實等於區外三線,得10幾% band 1)...所以我係咪應該出盡考直私,咁樣會安心些?

另一方面,細妹明年k1我只打算讀學卷, 咁樣會不會太冒險?

謝謝各位先!而家真係好苦惱..

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果,你有接受唔到嘅津小,就應該買定個保險... 報可以抽獎嘅私小

當然,報~唔等於有offer
恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

其實考直私嘅家長,我相信大半以上都係怕抽得唔好
搏唔搏,只由你決定

karllambb 發表於 18-12-12 13:00
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者 ...

正如3樓講,其實好多人都係因為咁而去考。

而直資係有教局資助,註冊後係無得抽獎。 而私校註冊完仲可以抽,得少數要你自願放棄抽獎。  

小曳人 發表於 18-12-12 13:03
如果,你有接受唔到嘅津小,就應該買定個保險... 報可以抽獎嘅私小

當然,報~唔等於有offer ...

Agree. 太怕中寶就考可抽獎的私校

另,讀學卷冇問題,其實學卷幼唔代表差,咁你要自己睇個別學校程度,有些中文數學都教得好好,可能只是英文語境唔夠,咁唔使交學費咪出去上phonics囉,都有用

karllambb 發表於 18-12-12 13:00
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者 ...

如果$吾係問題, 選擇好, 近屋企直資, 無謂博。
如打算考直資, 建議细女讀私幼。

assado 發表於 18-12-12 13:55

如果$吾係問題, 選擇好, 近屋企直資, 無謂博。

咩叫近屋企直資, 無謂博? 即只考私小搏抽獎?

我唔想讀直私呀...錢是俾得起,  但可以留返唔洗當然唔想俾...

如果沒理解錯,其實你不如標題所說「只求小朋友讀津小」,你要求係「小朋友讀地區一線」。居住地區的一線小學,你自行有無分穩入?

樓上講左,搏不搏,自己衡量。個人相信,如果家長於地區一線自行有把握穩入,大部份不會考直私;要考,都只會考很少學校。

noverzero    發表於 18-12-13 10:45

karllambb 發表於 18-12-12 14:04
咩叫近屋企直資, 無謂博? 即只考私小搏抽獎?

我唔想讀直私呀...錢是俾得起,  但可以留返唔洗當然唔想俾.. ...

可以就考好的直資小學, 冇謂博津小抽獎。
博吾博抽一綫津小, 真係家長自己考慮。

manmonster 發表於 18-12-12 14:11
如果沒理解錯,其實你不如標題所說「只求小朋友讀津小」,你要求係「小朋友讀地區一線」。居住地區的一線小 ...
咁...區外二線都會去叩門...

回覆 karllambb 的帖子

我覺得有BACK UP 都幾重要, 負擔到都最好考私校做BACK UP。抽到心儀就放私小, 否則手拿私小去叩門個心都定D, 私小INTERVIEW都可以當叩門預備

assado 發表於 18-12-12 14:19

可以就考好的直資小學, 冇謂博津小抽獎。
要玩2次小一, 我心臟怕負荷唔到.....

karllambb 發表於 18-12-12 14:32

小學生活都未完成, 甘快就捱唔到

assado 發表於 18-12-12 14:58
小一生活都未過, 甘快就捱唔到
K2 都準備緊啦嘛... 唔想太PUSH小朋友..唔忍心...

karllambb 發表於 18-12-12 14:29
咁...區外二線都會去叩門...

“只求小朋友入地区-線津小”係好多好多家長既理想吖~有幾多可如願以償?有offer再抽就穩陣好多。叩门並唔容易,反正係辛苦多工夫,不如考私小好过叩门。

如果你只接受區內一線津小, 咁即係只能博自行有得抽而又抽中 (除非你手執 25分, 咁另計)。
如果自行唔得, 而嗰年又多必收生, 得返少位比乙部抽, 你由 11月尾捱到第二年等出大抽奬結果, 你到時會唔會後悔一間私小 backup 都無?

抽乙部真係話唔埋的, 識人大女唔得細女得, 又識人話好多同學抽到第一志願, 又識人兩個小朋友隔兩年, 都抽中跨區寶校

karllambb 發表於 18-12-12 14:32

抽到宝校怕你休克添呀~(唉~其实唔想宝校宝校禁叫,就讀紧既会感覺唔好……)

Yanamami 發表於 18-12-12 15:05
抽到宝校怕你休克添呀~
肯定會

karllambb 發表於 18-12-12 15:06
肯定會
所以考定私校啦~-日未交大訂-日可以唔讀(交左都可以,不过就嘥左其他人-个机会,唔係禁好囉~)

Yanamami 發表於 18-12-12 15:08
所以考定私校啦~-日未交大訂-日可以唔讀(交左都可以,不过就嘥左其他人-个机会,唔係禁好囉~) ...
好的, 多謝你! 我會(同小朋友)加油架啦!!