用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? ...
樓主: karllambb
go

請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私?

karllambb 發表於 18-12-13 14:25
多謝你提醒, 講問你覺得讀學卷, 一星期補一小時半英語夠嗎?暫時大仔讀私幼, 無再外補, 我曷很滿意他的英普 ...
另一個例子是:
由於未有能力如前例自己教,所以在 "外判", 以打底為主, 每次"外判"都先親自上去了解教學方法、模式和理念, 之後也要跟進, 了解是否與自己想的一致. 小朋友英文底也算打得不錯, 讀私小英文也是前列.

再提一下, 有時小時太重英文, 到小學時要追中文是有困難. 上面一例的家長的小朋友中文在小學要死追, 家長本身為幫孩子提高對中文的興趣, 在與小朋友同步背詩之餘, 自修了不少中國詩人故事之類...

以上例子都是working mother, 我想帶出的是多資源的有多資源的方法、少資源的亦有少資源的途徑.
切莫以為把孩子交了出去, 就可以自動成材, 家長中間要出的才是最重要.

joeyxlma 發表於 18-12-13 15:02
另一個例子是:
由於未有能力如前例自己教,所以在 "外判", 以打底為主, 每次"外判"都先親自上去了解教學方 ...
多謝你的意見!! 獲英良多!!

karllambb 發表於 18-12-13 15:09
多謝你的意見!! 獲英良多!!
至於你考與不考私直, 我看你留言, 似乎你那區小學差距比較大, 意思是要不是一線要不是寶校, 中間的比較少. 在如今競爭甚激的大環境中, 真是有一間可以接受的私小在手, 大人的心好好多. 即使叩門心理壓力也少好多.

joeyxlma 發表於 18-12-13 15:31
至於你考與不考私直, 我看你留言, 似乎你那區小學差距比較大, 意思是要不是一線要不是寶校, 中間的比較少.  ...

是的我個區是好天地, 然後地那些是國際學校, 所以真心好怕好怕.
謝謝你呀, 我會盡力架啦!

karllambb 發表於 18-12-12 13:00
小朋友而家k2, 仲有個細妹。
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者 ...

不用考,因為就算入左私校都係唔想俾學費,都係會走。不如叩門津校算了。