用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? ...
樓主: karllambb
go

請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? [複製鏈接]

karllambb 發表於 18-12-13 08:23

我會建議你揀抽區內一線小學好過二線,區內二線/三線小學有時仲多功課、chur,唔代表輕鬆D。

回覆樓主

過來人意見,去考下啦。 見下世面叩門會淡定好多。
我何嘗唔係只係想入津小, 但我睇下自己個網甲乙1-3位派得6成命中率, 真係好心寒。
考個私小, 唔使買驚風散,由九月捱到大抽獎六月呀幾長呀個時間,大抽獎前兩個星期瞓唔着!再派彩跌落谷底,到周圍叩門。
好攞命,冇嘢揸手你面試叩門自信心都低一成。

回覆樓主

我知你唔想讀嗰啲谷嘅私小,我何嘗唔係呢,但當你派到超級籮底橙嘅時候,你到時可能會改變諗法。考左第時就得揀有選擇。
大抽獎之後衰咗再考番私小就難啦,私小已有waiting list排隊!那間私小學校唔需要完美,總之買個保險。

有地區一線津校小一平均分9x分考級100,這樣你又覺得需唔需要出去補習? 唔好諗住讀津校就輕鬆。

Petman 發表於 18-12-13 10:04
過來人意見,去考下啦。 見下世面叩門會淡定好多。
我何嘗唔係只係想入津小, 但我睇下自己個網甲乙1-3位派 ...
明白! 從你留言真係想像到那股徬徨, 謝謝你意見!

scgift 發表於 18-12-13 10:18
有地區一線津校小一平均分9x分考級100,這樣你又覺得需唔需要出去補習? 唔好諗住讀津校就輕鬆。
...
我真的知道我目標那間不是, 這方面我是好肯定的 (我仲問埋上中遊ge 該校媽媽)
而且我不求小朋友入BAND1, 第時至佢成績係BAND 2 咪讀BAND 2學校, BAND 3 就BAND 3, 無謂勉強

至於點解我不BANDING又想入一線咁矛盾, 是因為BANDING 考的pre-s1 是靠師兄師姐...即你幾叻都無用, 上屆無人考到band 1位你就唔洗諗入band 1....

先去了解升中同升小玩法, 再去決定條路點行啦.老老實實, 準備不足下去考直私同叩門, 真係去陪跑咋.

del

回覆 karllambb 的帖子

係呀, 一線有人好輕鬆, 二/三線都有人追得好辛苦, 最緊要了解小朋友能力同管理自己期望.
若然你目標不是一線中小學, 咁應該唔難揀. 疊埋心水放二線落乙一啦.

karllambb 發表於 18-12-13 10:33
我真的知道我目標那間不是, 這方面我是好肯定的 (我仲問埋上中遊ge 該校媽媽)
而且我不求小朋友入BAND1, 第 ...

隨遇而安又吾太好, B3 可入U 的同學, 真係寥寥可數.

assado 發表於 18-12-13 11:56
隨遇而安又吾太好, B3 可入U 的同學, 真係寥寥可數.
坦白說, 升中JUPAS 已是相對公平, 講實力, 如果在我扶助還是BAND 3, 我認命. 而且我公司有幾位SEN MAN GRADE當年也只是BAND 3 to 5, 去完外國讀完書返黎仲好過LOCAL U畢業的我(我只是MANAGER GRADE).... 所以睇遠些....幼稚園小學我但求小朋友有學習的興趣, 有自信心同理心, 樂觀, 而不是為一兩分而不開心... 讀中學就但求佢打少些機就好好了...

karllambb 發表於 18-12-13 12:06
坦白說, 升中JUPAS 已是相對公平, 講實力, 如果在我扶助還是BAND 3, 我認命. 而且我公司有幾位SEN MAN GRAD ...

既是這樣, 就不用擔心讀那小學。

assado 發表於 18-12-13 12:17
既是這樣, 就不用擔心讀那小學。

小學是不公平,考中學嘅pre-s1亦是不公平

而且樓上亦提過,二線是仲谷,我是聽過的,功課量是我目標一線嘅三倍。考小呢個遊戲是比升中jupas 更無奈,我想二線想hea啲,又唔係wor, 所以我真心覺得難玩

karllambb 發表於 18-12-13 12:26

小學是不公平,考中學嘅pre-s1亦是不公平
學能測驗一試定生死都會話學生壓力大, 點先係好?

Diversifyedu 發表於 18-12-13 12:39
學能測驗一試定生死都會話學生壓力大, 點先係好?
至少為自己而考

睇完晒以上留言, 個人感覺是你比你同事(或者其他朋友)嚇親...你quote 的情況太絕對, 讀2間幼稚園、為爭0.0几分等等...下下都係禁極端?
現實是有好多中間情況, 直私邊有咁恐怖?

但現今做家長真的切莫偷懶, 建議你在小朋友 K level打好語言能力、數學能力、presentation skill, 小朋友將來受益不盡. (即是不是上面試班、考試班等即食班, 而是長遠能力為主的)

小朋友K level 是發展語言的黃金時期, 切莫錯過.

joeyxlma 發表於 18-12-13 13:53
睇完晒以上留言, 個人感覺是你比你同事(或者其他朋友)嚇親...你quote 的情況太絕對, 讀2間幼稚園、為爭0.0 ...

係, 6歲前學習語言最易上手。

joeyxlma 發表於 18-12-13 13:53
睇完晒以上留言, 個人感覺是你比你同事(或者其他朋友)嚇親...你quote 的情況太絕對, 讀2間幼稚園、為爭0.0 ...
多謝你提醒, 講問你覺得讀學卷, 一星期補一小時半英語夠嗎?暫時大仔讀私幼, 無再外補, 我曷很滿意他的英普能力, 可惜我地搬了屋, 老人家表示不願接送細女了...而自己區私幼不是太貴就是口啤麻麻..所以無報到...而家是有些後悔的...

karllambb 發表於 18-12-13 14:25
多謝你提醒, 講問你覺得讀學卷, 一星期補一小時半英語夠嗎?暫時大仔讀私幼, 無再外補, 我曷很滿意他的英普 ...

個人認為幼稚園水平不是以"私幼"、"學卷" 來分. 學術水平夠不夠也很難從上多少堂來決定.
雖然是老生常談但是我認為很正確, 幼稚園階段基礎能力的培養很視乎家長多少心血...

不是金錢、不是時間, 是心血, 意思是培養方法有很多, 平有平教貴有貴教. 我覺最重要是你想花多少心血
比個例子:

我識人(她自己英文水平中上但未native), 自己教仔英文, 只是間中叫native 老師(留港大學生之類)同仔讀英文, 她兒子在神津英文屬前列.

當然她自己跟很足之餘, 花很多心思去了解英語教學系統及課程, 自己教到、學到的自己來, 只到自己不行(沒native 口語)才對症下藥找 "外援". 這樣既平又有好效果, 但心力真不少.

另提一下, 他兒子是讀可用學卷幼稚園的英普班.

回覆 karllambb 的帖子

其實香港大部分是中文小學, 就算私幼語境再好, 小學唔出外外補最後都會無以為繼.
當然私幼英普語境也不是每週一次一個鐘外補可以媲美
‹ 上一主題|下一主題