用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? ...
樓主: karllambb
go

請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? [複製鏈接]

其實你係一心想一線津小, 但又怕抽唔到, 又唔想比錢讀小學, 又有細妹跟尾, 是大部份人預到問題 !!!!~~針無兩頭利, 自己拳衡利害

直資是註冊了, 唔可以抽獎
私小先可以, 可以試面試私小 !

妹妹讀津幼, 有什麼問題 ???

每個人能力唔同, 我小朋友也是happy 津幼
一樣係無讀什麼課程, 無証書, 只是學phonics only
一樣考到私小, 一樣派唔到要叩門, 可以叩回第一志願
一樣小學都是無問題, 應付自如

只要家姐上了津小, 細妹是一定收 ! 津幼又何況

到了現在階段, 先好好準備心埋狀況,
如果派了2線...或更差, 你要點做 !
填大抽獎時要點填, 保守定博 ?????
你咁, 睇怕要甲乙一之後, 要保守點 ??? 邊區???
派位前幾天, 睇定小學, 叩門要點做, 準備文件 !
(當然希望不要用, 但最少要有準備)
知多點, 人無咁慌

subb 發表於 18-12-12 15:10
其實你係一心想一線津小, 但又怕抽唔到, 又唔想比錢讀小學, 又有細妹跟尾, 是大部份人預到問題 !!!!~~針無 ...
謝謝你, 令我對學卷幼稚園有返信心!!

karllambb 發表於 18-12-12 15:23
謝謝你, 令我對學卷幼稚園有返信心!!

好的私小/直資, 私幼學生佔大部分, 但都有小部份來自學卷幼, 家長要多些努力。

assado 發表於 18-12-12 15:29
好的私小/直資, 私幼學生佔大部分, 但都有小部份來自學卷幼, 家長要多些努力。
...
i wont target top 私小/直資 for my little one, she is not that bright as her bro.  and to be frank, i just dont like top 私小/直資 as there are endless, meaningless battles in these schools.  thats another reason i prefer subsidized primary school .

回覆 karllambb 的帖子

Apologies for pointing out that ironically you aspire for 'top-tier' government subvented primary schools, a noticeable number of which are notorious for intense competitions among students.

manmonster 發表於 18-12-12 15:48
回覆 karllambb 的帖子

Apologies for pointing out that ironically you aspire for 'top-tier' governme ...
i know my targeted one is not

karllambb 發表於 18-12-12 13:00
小朋友而家k2, 仲有個細妹。
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者 ...

其實你清楚自己的目標,就不用苦惱。
我之前自己都同你一樣,考直私只是考三間,比我個仔見識下、攞下經驗,考唔到將來有需要叩門都唔會咁驚青。
好好了解自己區內各小學,舖排如何填表,了解定其他區內外的小學作叩門準備。

你個細讀學卷幼稚園又不是太冒險,上到小一中文好重要,我發覺仔好多來自學券幼稚園的同學的中文程度,一D都唔弱,甚至可以說是強,最多係英文弱d。
冇什麼好擔心,你知自己想要乜就足夠。

subb 發表於 18-12-12 15:10
其實你係一心想一線津小, 但又怕抽唔到, 又唔想比錢讀小學, 又有細妹跟尾, 是大部份人預到問題 !!!!~~針無 ...
私小先可以, 可以試面試私小 !  <---有頗多係唔可以去抽獎的~~~‧

mcl203 發表於 18-12-12 16:38
私小先可以, 可以試面試私小 !
例如???

subb 發表於 18-12-12 16:39
例如???

港島區得番好少私小可以去抽獎~~~

Felix223 發表於 18-12-12 16:13
其實你清楚自己的目標,就不用苦惱。
我之前自己都同你一樣,考直私只是考三間,比我個仔見識下、攞下經驗 ...
謝謝你意見!!

mcl203 發表於 18-12-12 16:41
港島區得番好少私小可以去抽獎~~~
哦~我唔係港島~

karllambb 發表於 18-12-12 15:52
i know my targeted one is not

有邊間一線津校又唔谷?做得一線好難唔谷..
不過,其實無論卷幼同私幼,小朋友學術高低除了學校都要靠家長。

fishball_cream 發表於 18-12-12 20:09
有邊間一線津校又唔谷?做得一線好難唔谷..
不過,其實無論卷幼同私幼,小朋友學術高低除了學校都要靠家 ...

邊間唔谷..咁要靠自己問返朋友/relatives 讀緊先知啦...

考下,當叩門面試訓練,但平常心

只想讀津小, 咁你第一志願選間唔熱門, 穩入的咪得羅.

如果覺得區內二線太差, 一係甲一博下誇區二線.  
希望每天開心渡過 ;-)

回覆樓主

要一線津小,
自行又唔係好夠分,
最好i比錢讀直私,
K2 唔想太谷小朋友,
仲有個妹跟尾。

醒目開學勳章

Jessy 發表於 18-12-12 23:28
只想讀津小, 咁你第一志願選間唔熱門, 穩入的咪得羅.

如果覺得區內二線太差, 一係甲一博下誇區二線.   ...

其實唔係target 最top
真係擺間二線穏入都幾好

LedTV 發表於 18-12-13 00:27
其實唔係target 最top
真係擺間二線穏入都幾好
我就係咁樣: 唔想入三線, 放棄抽一線, 乙一擺二線, 個個話我痴線!!!
希望每天開心渡過 ;-)

星星的後裔 發表於 18-12-13 00:11
要一線津小,
自行又唔係好夠分,
最好i比錢讀直私,

係,我寧願入寶校第時插班走都唔想亂谷小朋友(當然,我好唔想入所以上黎問意見...)
知同事讀兩間幼稚園至考到dgjs,我做唔出...

但正如樓上所言,我應該出盡力考私小先..得左抽獎叫門會淡定些吧...

我好希望係呢段過程亦能保持小朋友嘅學習興趣.....我覺得對小朋友好不是谷盡入了一間tip school,然後係入面爭0.xx 分要跌幾十名之後出去勁補...不是我好肯定我不是要呢啲...

Btw 多謝各位寶貴意見!

‹ 上一主題|下一主題