用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B2女,自行點簡好呢?
樓主: ZOE0123
go

北區B2女,自行點簡好呢? [複製鏈接]

風彩應該近年收B1生為主,聯招有同D學生傾下計了解一下學校,順便問埋他們糸(今年中一生)什麼組別入到,他們說是組別1,開放日宣傳單張也有寫學生來自組別一為主,我估組別二機會微D
希望在明天

irenelwl 發表於 18-12-15 00:33
我女都係北區,老師話佢b2,但因為佢有讀障,再加上科英文級尾咁滯。我唔想佢追得咁辛苦又想揀間明白佢的中 ...

或許自行  

1. 廖萬石堂 / 心誠
2. 陳朱素華

回覆 elbar 的帖子

我女英文完全唔得,所以我先考慮有讀寫支援的中學

irenelwl 發表於 18-12-15 11:37
回覆 elbar 的帖子

我女英文完全唔得,所以我先考慮有讀寫支援的中學
下午粉嶺救恩開放日星期日鳳溪第一開放日
鳳溪近年見考公開試好似還可以。
好多都有報,但其實都撞期。
不妨都考慮看看,我懷疑實際都無理會有無預約

irenelwl 發表於 18-12-15 00:33
我女都係北區,老師話佢b2,但因為佢有讀障,再加上科英文級尾咁滯。我唔想佢追得咁辛苦又想揀間明白佢的中 ...

我覺得唔需要間到呢間wo
廖萬石應唔得,無謂浪費機會,因佢有成績要求!
英文差直接搵中文中學,救恩b2 中間,係唔錯嘅選擇!
樓上講嘅鳳一雖然係b3, 之前參加過模擬面試,感覺間學校都幾有 heart, 而且我住附近平日見啲學生都ok, 只係大多數講普通話,樓主唔介意其實都可諗諗!

回覆 irenelwl 的帖子

我覺得可以試下救恩,比較活動式

Band 2 自行唔好揀風,應該入唔倒,我仔band 1C,鄧顯精英賽數學攞金,中文攞銀,仲有十幾個數學奬,自行都入唔倒

回覆 Elaineyytang 的帖子

好的,多謝你ga分享,估唔到有獎打底都考唔到,所以我都唔會考慮尼間

Elaineyytang 發表於 18-12-27 12:13
Band 2 自行唔好揀風,應該入唔倒,我仔band 1C,鄧顯精英賽數學攞金,中文攞銀,仲有十幾個數學奬,自行都 ...
鄧顯冇3金自行都唔洗諗.

回覆 Aibb@ 的帖子

我唔係面試鄧顯,我係面試風釆咋

回覆 ZOE0123 的帖子

我都覺得救恩幾好,但是女英文得E 自行應唔會收。而且佢自己去左好幾間中學都係比較鐘意卍慈。咁間學校係適合佢d類學生學習,其實都唔係差。

我覺得救恩要求唔會太高,值得試下.返而大埔卍慈上網睇到話校風mama, 所以你要小心睇下.雖然網上資料唔可以盡信,不過都要小心分析,希望大家小朋友都可以搵到適合佢地ga中學

EMMACHEUNG 發表於 18-12-15 01:42
風彩應該近年收B1生為主,聯招有同D學生傾下計了解一下學校,順便問埋他們糸(今年中一生)什麼組別入到,他 ...

風采係近年全英中學位不足,將B1學生派位跌至風采/馬明/廖萬石

風采事實係積極進取
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

ZOE0123 發表於 18-12-28 10:51

我覺得救恩要求唔會太高,值得試下.返而大埔卍慈上網睇到話校風mama, 所以你要小心睇 ...

卍慈/大光係接受支援學習學生,兩間港島區都有跨區一試B3學生

回覆 mrs.so 的帖子

係,因我女有讀寫障礙,所以睇過好似好適合佢。

校風上網係咁傳。不過以前有同學預科係個度讀就話老師確實係有耐心的。同埋佢有校車坐同中一至中四唔放出去食飯 ,咁我覺得都ok.

但我有朋友仔今年入左救恩,支援配套係唔錯,但收生唔係無要求,而且越黎越高。

irenelwl 發表於 18-12-28 13:53

校風上網係咁傳。不過以前有同學預科係個度讀就話老師確實係有耐心的。同埋佢有校車 ...

卍慈&大光已經不是當年B5學生年代既校風

我朋友今年中六在粉嶺廖潤琛畢業升讀卍慈,我眼見的確生命教育自信真係辦得唔差,同學間不是壞學生既款

粉嶺救恩我都有幾個朋友說讀中,學校安排下午課作功課安排幾好,讓SEN/Adhd既可以調節進度。

其實我身邊的個案係有讚無彈。我自己帶女去左間學校3次都感覺良好。反有憧憬可以幫到女訂立人身目標,覺得間學校係以人身為本,唔單單係中學教育。

irenelwl 發表於 18-12-28 15:26

其實我身邊的個案係有讚無彈。我自己帶女去左間學校3次都感覺良好。反有憧憬可以幫到 ...

你要釐清彈的家長
始終有好多家長抱著有彈無讚
因為依然當校風好差好壞野雞學校一成不變
但隨著日子的洗禮已經不同當年5個banding 既年代

以前心誠同樣情況,校董會下定決心救校轉津直資,今時今日已成為一間競爭力既津直資

學校好唔支持丫女揀卍慈,但幾個係唔同中心識的社工就好支持,但講教學方法,真心覺得卍慈比較適合我女。
其實我姐,弟弟也是心誠畢業,妹妹也到心誠讀預科還入左大學。是當年b5年代,但佢地都ok無學壞,家庭對孩子也很重要的。

‹ 上一主題|下一主題