用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育制度如何扼殺香港未來(利世民)
go

教育制度如何扼殺香港未來(利世民)

I have never let my schooling interfere with my education.我想了好久也不知道該如何信達雅地繙譯大文豪馬克吐溫這句名言。畢竟在香港,schooling和education都被等同作教育。諷刺的是,雖然我們的共同經歷都清楚反映上學不等於學習,可是浸淫於「執輸行頭慘過敗家」的醬缸文化中,大家仍然將下一代寶貴的童年回憶消磨在填鴨教育之上。甚麼是填鴨教育?死記硬背只不過是表象。填鴨教育的底蘊就是要扼殺以常識判斷是非的能力。

近年見到不少家長抱怨說自己要重新學寫漢字;因為教師要學生嚴格遵從「欽定」的《香港小學學習字詞表》,字型筆劃必須分毫不差。其實我很質疑,教師自己平日寫字是否又照足這「字詞表」?此外,家長除了在網上抱怨,又會怎樣做?

「我當然知道唔使跟到十足十!不過既然有指引,唔通你唔跟?」這會否是教師的心底話?假如有家長與教師理論,我相信得到的答案是:「教育局嘅指引就係最終權威。」

不過我相信很少家長會去理論。畢竟大家所關心的不是子女真正學到甚麼,而是他們能否順利過關,一路升學然後找份薪高糧準的「筍工」。「老師教你點寫你就點寫,返學就係咁。不過第時大個你鍾意點寫都得。」這種說法我真的聽過。問題是,在只有幾歲大的小朋友心目中,如此教導又會建立一種怎樣的價值觀呢?

無論是家長抑或教師其實都很為難。做家長的誰不想自己的下一代比自己優勝?做教師雖說只是一份工作,但見到學生進步也是成就。但這種文化卻迫使家長和教師在下一代的意識中埋下虛偽的種子。或許有人會覺得,也只有虛偽的人才可在香港這種社會生存。難怪香港出現各種光怪陸離的現象,或許就是某些人所講的共業。

教育是甚麼?在這個社會,讀名校幼稚園是為了入讀名校小學;入讀名校小學是為了進名校中學;進名校中學是為了進大學神科。將教育淪為淘汰賽,而競賽的方式就是操練由官僚頒佈的內容。

學習必須經歷操練,問題是操練的內容是否有真正的養份。在缺乏是非判斷的社會,人經常犯的錯誤之一,就是誤將手段當作目的。操練是手段,教育最終目的是要讓兒童發展成完整獨立的個體。

許多年來大家都抱怨填鴨教育製造大量高分低能的學生,說到底就是許多兒童根本沒有真正成長。沒有成長就是沒有發現和建立自我,亦沒有載體去內化道德價值觀,故此表現得沒有責任感,不會照顧自己,也不會建立正面和健康的人際關係。對人生意義稍為有點反省的年輕人,香港的填鴨淘汰賽是煎熬。制度殺人,香港的未來就是這樣被教育制度所扼殺。

回到文首引用馬克吐溫的那句名言,Enough is enough,大家也應有所覺悟,將教育這個重任重新掌握在家長、教師和學生自己的手上。在此請容許我引用一句在討論教育制度時經常出現的話作結:Education is far too important to be left solely to the government or educational institutions.

利世民

Education starts at home for all people and ends at school for some people.

nkd 發表於 18-12-12 14:46
Education starts at home for all people and ends at school for some people.

Start on the first day at home. Ends on the last day at school.

回覆樓主

扼殺未來是政府管治制度和思維!

回覆樓主:

"Education is not the filling of a pail, but the lighting of a fire." - William Butler

Cheeselover 發表於 18-12-12 18:50
扼殺未來是政府管治制度和思維!

一個地區的法律,大至反影社會民情。
一個地區的教育情況,大至反影社會民情。

Xxxxxx

芬蘭教育優良,人們不會說主要是政府功勞,和學校老師,社會文化無關。

香港教育亂象(如果是),責任也不應該只推向政府,學校老師家長社會,無責任嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-12 20:18
一個地區的法律,大至反影社會民情。
一個地區的教育情況,大至反影社會民情。

請搞清楚,我的意思是香港的的未來被政府管治方針和思維影響大於教育制度,在這教育制度是原,而閣下所指是教育亂象是果,樓主主題的教育亂象也是因。

Cheeselover 發表於 18-12-12 21:56
請搞清楚,我的意思是香港的的未來被政府管治方針和思維影響大於教育制度,在這教育制度是原,而閣下所指 ...

謝謝講解清楚。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

呢度大把家長正正做緊let's schooling interfere with education

I have never let my schooling interfere with my education...

除左係對學生講,亦係對教師、校方、家長。成編文章除左將責任推去教育局,除左政治抽水外,還有什麼?我舉d實例:

傳統學校既數學教育,唔少家長見識過,功課包含大量中文抄寫;臨考試前老師比大量數學功課,有家長忍唔住問點解,考師回應做功課即係溫習。
我當時好想問老師,你教緊中文定數學?有比空間小朋友思考數學既邏輯嗎?你同我差唔多年紀,即係當年香港填鴨教育既受害者,點解你今日將填鴨教育變本加厲加諸下一代身上?
呢種教數既方針並非來自教育局吧?我既睇法係成個香港,各行各業都要「跑數」,香港人亦習慣「即食」。「填鴨教育」係最唔需要用腦,而又令你「交到數」既方法。
老師向校方交業績、校方向家長交業績、下一批家長看業績選校。最理想既教育,可能要等到小朋友升中、升大學、甚至出來做事先見到成績。就算學校肯做,家長會唔會揀?

又講下香港既「critical thinking」:

有冇試過 question 老師改返來既功課?我試過 question 功課改正(話說小弟系外國讀左10數年書,習慣有疑問就提出),question 得幾次,老師就有一d在我立場針對我個小朋友既行動、一d做左都對小朋友冇改變既動作。問下都唔得?難道教育局又有咁既指引?

講下家長:

上面我講,最理想既教育,可能等到出來做事先見到成績,家長會唔會揀?選擇題:幾年前天虹未出名前,St Mary/La Salle vs 天虹,比你點揀(我真係識人揀天虹,我自問做唔到)?其實唔駛比得咁極端,傳統 vs CKY、international schools,之類冇分數、冇名次既風格,都足以令家長(包括我自己)周身唔聚財。

真係唔好賴教育局,以上種種存在左幾十年既深層次既問題,唔係單馮教育局一個指引可以改變的話,係的話一早就改變左。教育問題係香港呢一個社區,每一個 party 有份造成,硬要將責任推向政府,唔係政治抽水,便是掩耳盜鈴。

993rs 發表於 18-12-17 11:57
I have never let my schooling interfere with my education...

除左係對學生講,亦係對教師、校方、家 ...

其實無分數無名次,唔代表無評估,無學習。有乜問題呢?

只要看得開便會放心。

shadeslayer 發表於 18-12-17 13:07
其實無分數無名次,唔代表無評估,無學習。有乜問題呢?

只要看得開便會放心。

嘻嘻,是否佛系心態處理?我們都是這個系統的產品,我不敢說自己是良品,但我又不見得在外國受教育的朋友有什麼過人之處?因為大家都忘記得一乾二淨。

Cheeselover 發表於 18-12-17 21:51
嘻嘻,是否佛系心態處理?我們都是這個系統的產品,我不敢說自己是良品,但我又不見得在外國受教育的朋友 ...

西方成熟教育體系特點,不在於個人成就,是在於 interfere less the children’s education.

甚至乎 help children discover themselves.

In local system, individuals like you were successful despite the schooling.  People weathered the schooling to be successful.  

Of course this is a bit of stereotyping.  Doesn’t apply to every individual.  

993rs 發表於 18-12-17 11:57

除左係對學生講,亦係對教師、校方、家 ...

政府也是parties一部份,而且又是最大份最有影響力,教育局是政府部門,方向取態也是跟從政府,而最幤是這個政府效服務對象不完全為香港市民,責怪政府也算是抽水?
既然你也知道這個"交數"文化,何必怪責老師和校長,教育局有沒有監管學校運作?至於鼓勵學生發問,老師少有不回答小朋友問題,但多數抗拒家長問題(多數是質問和挑戰),老師與家長之間糾紛孰是孰非,我不敢亂評,但家長心態很重要,每個地方有不同文化,有時候,開放點面對逆景,未常不是一種訓練。
我當然知道不是政府或教育局一句說話可以改變,但至少講些像樣一點說話,少說莽言。

Cheeselover 發表於 18-12-18 18:09
政府也是parties一部份,而且又是最大份最有影響力,教育局是政府部門,方向取態也是跟從政府,而最幤是這 ...
只能將責任推向教育局才叫像樣的說話?難怪香港教育如此填鴨
幼稚園唔揸筆寫字,教育局有冇指引?結果呢?
我案例中既數學教學,又係教育局出指引,要做咁多中文抄寫?

「何必怪責老師和校長」更係荒謬。可能你讀書時冇讀過「work ethics」,作為教育界專業,佢地有教育界的專業操守,要系「業績」與「教育意義」當中取得平衡。

我冇話教育局冇問題,但無視其他參與者既責任,你係逃避緊,and yes 你既作用除左抽水,係對香港教育制度無助

993rs 發表於 18-12-18 18:47
...

呢處有教育界人仕話,老師只是一份工。

沒有一點使命感,為「交數」做出一些對孩子長遠有害的事,這些老師請放過孩子。

shadeslayer 發表於 18-12-18 20:40
呢處有教育界人仕話,老師只是一份工。

沒有一點使命感,為「交數」做出一些對孩子長遠有害的事,這些老 ...

當年有個人,一路只堅持一個口號: "我要做好呢份工",結果做到香港特首。

無論你點講,直至現在,我都係極反感用"抱負"、"理想"、"使命"去評論教師,你唔係好反對共產主義? 你反對....但同時你又用共產主義既口號,強加入任何人身上?

任何人,若然你交托之工作都用心完成,其實都已好好了,點解硬要人地講"抱負、理想、使命"等呢啲咁虛浮既野? 事實現實環境,我就見越多口號既教師或學校,其實做得越不對辦。

就算要講口號,莫講教師,任何工種,對人對事都好,若都有"理想、抱負及使命",永遠只會忠於自己,不刷鞋、不做門面野、不虛浮,更重要.....全完唔計較金錢、身份、地位,只為貢獻社會,一違背良心就寧願辭工,世界....多好美好啊。

但敢問: 你自己敢唔敢講你係呢啲人? 就當你咁完美.....世界又有幾多人係咁完美?

正對於社會各階層、各工種既人一樣,我地會講應有"理想、抱負及使命",但若然講完,就期望每一個香港人,都就做到,都係咁理想既人,呢種諗法會唔會唔係地球人諗法?

正正因為人唔係完美,我地先講"管理"同"制度",若然管理與制度絕無問題,先將問題指向下層會唔會合理一啲? 但若然管理及制度出錯,將人睇得太理想化,反鬧人唔理想,其實就正正反映一個人唔識得管理。

任何情況,成績唔好,就只話學生質素差,教師卻從不檢討教學,就係教師唔啱。同樣道理,教育運作出問題,就只話教師出問題,管理及制度從不檢討,同樣係不負責任!

我幾十年總結,香港教育問題一定係出於制訂政策及課程果班人,遠遠遠遠多於前線教育工作者。

整個強迫教育既課程設計,考核模式,只係為能力高既學術精英,完全唔係講發展個人潛能。如無論你數學能力好唔好,都要學全世界最深既數學,學術能力高既人潛力盡發揮,但背後跟唔到既卻死唔少。

如又有人講教育卻高舉"日後工作要點點點",然後話英文好重要好重要好重要,咁因無咩家庭支援英文跟唔到果班.....成日就因英文唔好講到佢地好似殘廢咁,係低等學生,明明可能有其他才華自信心都被打到沉晒。

狹窄既思維,社會結構唔夠多完化,有發揮性既工種唔多,資源唔夠,制訂政策既人智慧與能力弱,當然先係對教育影響最大。

Vanadium 發表於 18-12-19 00:18
當年有個人,一路只堅持一個口號: "我要做好呢份工",結果做到香港特首。

無論你點講,直至現在,我都係 ...

正正因為人唔係完美,我地先講"管理"同"制度",

Xxxxxx

人唔係完美,點解你覺得由人做成的管理同制度會係完美的。

孩子是社會的未來棟樑,壞老師對學生和未來社會的打擊唔使講。

做一個商人,沒有社會抱負,相信少一些人有意見。

做一個銀行家,沒有社會抱負,惟利是圖,相信少一些人有意見。

做一個老師,呃餐飯食,冇責任心,就唔好吾人子弟啦。

993rs 發表於 18-12-18 18:47
...

你要找代罪羔羊,我們人人有份,不過我指政府和教育局比其它罪人的責任大,因為人不完美,各行業總有些"老鼠屎",所以需要有規則或指引,但空有規而不執,那是誰責?你認為球賽沒有球證行嗎?沒有金管局指引,銀行能夠自我約束嗎?
學了"work ethics”就守道?倒不及幼承庭訓,由家庭教育開始。
其它參與者也有責任,只是輕重之別;而"抽水"意思是不勞而穫撈"好處",在這,我只按標題道出"誰的責任最大",是按題回應,何來"抽水",敢問那些不按題而發言的又如何?廣義來說,我們每位都在"抽水"(借題掙得小小空間論盡教育)。