用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育制度如何扼殺香港未來(利世民)
樓主: elbar
go

教育制度如何扼殺香港未來(利世民) [複製鏈接]

Cheeselover 發表於 18-12-19 07:23
你要找代罪羔羊,我們人人有份,不過我指政府和教育局比其它罪人的責任大,因為人不完美,各行業總有些" ...

在教育界,指引無乜人理的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-19 02:02

正正因為人唔係完美,我地先講"管理"同"制度",

小心呵,Vanadium沒有説制度是完美,制度也有缺陷,所以需要調整,通過制定,執行和檢討來優化該制度。
總有壞老師爛老師,我們不能永遠期望有良師,自己也要學會自強,家長責任比老師更重要,更有"使命感",你敢說爛老師比爛家長多?我們看到不少爛家長,那麼是否總結每位家長都沒有責任心,遺害子孫?

Cheeselover 發表於 18-12-19 07:23
你要找代罪羔羊,我們人人有份,不過我指政府和教育局比其它罪人的責任大,因為人不完美,各行業總有些" ...
你好唔清析....
唔係我要找代罪羔羊,係利世民在代罪羔羊。

指引係指引,執行既主動權係學校;規則係規則,違規有處分,你見到有學校違規可以舉報。

家庭教育關學校比幾多功課咩事?關學校將需訓練理解力既數學變成抄寫咩事?關教育局出既指引咩事?

教育局出規定又話冇自由、唔出又話唔做野;用考核模式監察學校運作又話增加學校 workload 唔顧全人發展、唔監察又話有規而不執。真係講晒

以下又點解釋呢?(copy個標題就可 search 到報導)

「教育局課程指引建議 K1不執筆寫字 小一不默測」

有指引了,仍是填鴨。

我從來都話教育問題係涉及成個香港各層既問題,不過,有部份人喜歡將個責任推向打不還手既政府,鬧完,唔會還口,你是錯不了的。

教育界真係責任咁細?唔好講到「理想」咁高上,唔期望最好,但唔好誤人子弟

Cheeselover 發表於 18-12-19 08:56
小心呵,Vanadium沒有説制度是完美,制度也有缺陷,所以需要調整,通過制定,執行和檢討來優化該制度。
總 ...

好好笑,我講老師問題,你就扯去家長問題。

即有人偷竊被警察拉,就講隔離有謀殺案。

Xxxxxx

世上總有賊人,但社會不應該因此不追求少一點賊人。

世上總有壞老師,但社會不應該因此不追求少一點壞老師。

世上總有壞父母,但社會不應該因此不追求少一點壞父母。

shadeslayer 發表於 18-12-19 02:02
做一個商人,沒有社會抱負,相信少一些人有意見。
做一個銀行家,沒有社會抱負,惟利是圖,相信少一些人有意見。

都唔知你咁既諗法點得出黎,要真教育真係先要由你呢啲諗法開始。

我對商人同銀行家既社會責任及抱負、道德操守,相反同樣具有極高期望及要求,只可惜往往都係換黎極失望。

一個人成長於一個社會,唔係一間學校,所謂"social norms",唔係"school norms"。社會風氣、價值觀、大眾行為,對一個小朋友影響先最大。君不見中國下下道德教育只停留係學校,但整個社會沒有道德既後果?

真正教育係從社會及家庭做起,若個社會個個惟利是圖,呃呃騙騙、炒炒賣賣鎌大錢,反更被尊崇為社會賢達,成功人士,笑貧不笑娼,學校可以教到有理想、勤奮實幹既年青人? 真係當學生係機器,學校教咩就盲目咁信咩,佢地有腦諗、有眼睇,一眼看穿你學校所講既野係呃人唔現實。

Vanadium 發表於 18-12-19 18:43
都唔知你咁既諗法點得出黎,要真教育真係先要由你呢啲諗法開始。

我對商人同銀行家既社會責任及抱負、道 ...

同出一徹,一講壞老師的害處,你就推說其他人的害處,社會的害處。

怎不老老實實談如何改善老師教學?現在有乜問題,如何解決?

一講老師就擴大至社會,唔使講唔使做喇。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-19 19:59
同出一徹,一講壞老師的害處,你就推說其他人的害處,社會的害處。

怎不老老實實談如何改善老師教學?現 ...

我昔日仍在學校參與管理時,我對我既同事講,若學生表現唔好,絕對唔接受解釋係學生差,做教師,專業責任就係諗方法係教學上令到差學生都有心機學,係學生能力範圍交最好既成績。

但教師只係主要負責班房及教學發生既事,無理由跳出班房既教育政策,都要教師負責。

若用我昔日既態度,我會對教育管理及政策決策者講,教師若未有做到原定要求,唔可以話教師差,做管理及政策制訂,就係要做到一個能管理、教師能配合及支持既政策,就算用一位普通、只係想做好呢份工既教師,教育都可以發揮政策預期效果。

係你自己成日借題發揮,下下將政策導致不良結果既責任推向教師,甚至記得你仲話政策違背良心就應辭工,咁定啲有違良知既政策、淨識出"指引"既人,使唔使、又或幾時要辭職?

呢個討論區明明10居其9係講教育大政策,但你就10居其9就調轉講教師,若講課室管理、學生輔導、教學方法、功課,唔介意你講下教師點壞,但無論學制、課程內容、全港性考核等,完全同教師無關,都可以被你引述到教師有責任,你唔覺得你既邏輯超乎常理?

Vanadium 發表於 18-12-19 20:32
我昔日仍在學校參與管理時,我對我既同事講,若學生表現唔好,絕對唔接受解釋係學生差,做教師,專業責任就 ...

呢個討論區明明10居其9係講教育大政策,但你就10居其9就調轉講教師

Xxxxxx

哦,你認為教育不包括教師?

看清楚,我從不認為教育問題只有教師有責任,但學校校長老師等是前線教育工作者,影響力一定不少。

993rs 發表於 18-12-19 10:17
你好唔清析....
唔係我要找代罪羔羊,係利世民在代罪羔羊。

呵呵,你沒有找代罪羔羊,你暗示每位參與者都是罪人。此外,我指出家教重要,但沒有扯到與功課質量和教育局指引上。

有了指引,但不執行,個個陰奉陽違,誰可以糾正歪風?

"教育界真係責任咁細?唔好講到「理想」咁高上,唔期望最好,但唔好誤人子弟"

shadeslayer,是你講抱負,使命感和誤人子弟,你怎理解?我説政府和家庭教育責任大,但被扣帽子説教育界責任細,我中文水皮,不太理解上述説話,嘻嘻。

Cheeselover 發表於 18-12-19 23:49
呵呵,你沒有找代罪羔羊,你暗示每位參與者都是罪人。此外,我指出家教重要,但沒有扯到與功課質量和教育 ...

如果你有留意,我用字通常係老師要有「教育良心」,責任心。

一般市民開口埋口叫「奸商」,「吸血鬼」,但老師就談專重,家長放寶貝子女在學校,放在老師手,就係講個信字。要求有「教育良心」,責任心,唔係過份者。

基本教育良心也無,就是誤人子弟。甚麼是教育良心?自己諗。

Cheeselover 發表於 18-12-19 23:49
呵呵,你沒有找代罪羔羊,你暗示每位參與者都是罪人。此外,我指出家教重要,但沒有扯到與功課質量和教育 ...
唔好屈我,一我冇搵代罪羔羊、二我冇暗示什麼罪人。你只一味東拉西扯為學校方推掉大部份責任,如果你係屬於教育界,我感到可悲。
「指引」就係指引,係給教育界既自由度,「陰奉陽違」責任係校方,政府冇得強迫學校執行,糾咩正?呢個已經超越中文水皮既問題。教育局收緊變成規例,又會話有妨礙教學自由既風險。

其實講咁多政策、家教,遊咁大個花園,打從一開始就在推御責任。回歸利世利篇文章主題,為何要仍要用填鴨方式教育?大量既功課、高比例既抄寫,是教育局的政策?呢個係班房內既事吧?

993rs 發表於 18-12-20 16:58
回歸利世利篇文章主題,為何要仍要用填鴨方式教育?大量既功課、高比例既抄寫,是教育局的政策?
當然係教育局政策啦,唔係真係覺得唔係嘛?

教育局當然唔係理你比咩功課,但佢係負責制訂課程,課程係咩,功課好大機會就係咩。

最近我閱讀某一科既課程改革文件,真係嚇死,諗住原課程內容多,新課程會刪減內容去加強理解及思考式學習,點知,最終係比之前課程增加更多更深既內容....而呢啲內容,唔少係硬知識 (即可死背既野)。

同樣時間,教育局要學生識既野又多又深,純資料份量重但腦筋訓練少,咁教師除使用單向講授、要求背誦、抄寫、考試操練、飛書既方法,可以點樣做到教育局要求既野?

如果你唔係教育界唔明,咁我用個譬喻,要你10個鐘內教晒唐詩3百首包講出詩詞意境及背後內容,最後要學生背寫得出加唔會寫錯字,唔知你可以點唔用抄寫及填鴨式去教?

香港課程主要係供可能top 20-30%學術型既人去讀,其他能力稍弱,就如我講10個鐘學唐詩300首一樣,如果做成填鴨,當然係教育局既政策導致。

Vanadium 發表於 18-12-20 18:07

教育局當然唔係理你比咩功課,但佢係負責制訂課程,課程係咩, ...

Xxxxxx

你梗係覺得係喇。因為你認為老師只係依書直說的讀稿員,死跟 marking scheme 改卷的電腦。用錄音機同電腦咪可以,使乜校長老師專業訓練?

shadeslayer 發表於 18-12-20 19:24

Xxxxxx

講真,香港教育局所訂既課程,嚴格真係大都唔使上堂,學你所講,錄音照搞讀、播電視/電腦睇片一樣得。

補習社1對幾百視像教學,可以做到上市,仲要賣晒廣告話全部狀元都補習,就知啲課程內容同考核係幾咁機械、幾咁填鴨。

你唔好講到好似真係唔知咁吧? 你係香港大、受香港教育? 定你以前考公開試考得好差唔知道? 死跟marking scheme,係考評局(即政府考核代表)既要求,真係一個小字眼都要跟佢寫,你寫到意思但無佢字眼可能唔比分架!

Vanadium 發表於 18-12-20 19:37
講真,香港教育局所訂既課程,嚴格真係大都唔使上堂,學你所講,錄音照搞讀、播電視/電腦睇片一樣得。

補 ...

You mixed up Curriculum and Delivery of the curriculum.

Curriculum is a standard, how teachers and schools teach students to that standard is delivery.

Curriculum doesn’t make the delivery boring.

補 ...

中六考DSE要死跟,咁小一至中五校內試,測驗呢?

補 ...

既然係咁,使乜要教育大學,教育文憑?比一萬元求其揾校工教就可以了。

看來真係唔係香港長大。

1) 教師不嬲都唔使讀過教育都做得,而讀教育既內容....同實際工作既要求,根本無幾多地方吻合。教育學院教要啟發學生自由探索,但出來工作就要跟教育局所訂既沉悶、又多又催迫之課程。

2) 校內試你玩到天花龍鳳又如何? 小學小三有BCA、小六有TSA、pre S1,中學有TSA、DSE,全部由考評局設定既standard tests,有要老師好跟去評改既marking schemes,而學校、學生做得好唔好.....社會就睇呢啲tests。

3) Mix up curriculum and curriculum delivery????????????
都話若要10小時教300首詩,仲可以有咩curriculum delivery可言? 讀一次都隨時要10小時,莫講教,更莫講創意或啟發性去教。

堅離地......係咪講呢啲?

唔好淨批評香港填鴨式教育,幫佢講返幾句好話,大家唔好忘記.....

1) 香港課程內容的確比非填鴨地區深同廣,香港學生"知識"好多,考全球性既試香港成績都頭幾位,香港學生讀書能力普遍高過同級別既外國學生;

2) 香港學生其實係外國人眼中係極乖好捱得苦,上課秩序.....即使band 3學校可能都好過外國好多band 1學校;

3) 接2,香港填鴨教育最成功係做左一班好跟規則、比野佢就去做既人,所以香港罪案率係全世界最低,相比果啲非填鴨國家,大都會都係槍林彈雨,搶劫放火強姦暴亂真係咩都多香港幾百倍。

4) 香港教育好高效率,洗少少GDP就有咁既效果,唔填鴨做得到?

Vanadium 發表於 18-12-20 21:54
看來真係唔係香港長大。

1) 教師不嬲都唔使讀過教育都做得,而讀教育既內容....同實際工作既要求,根本無 ...

You cannot hide your confusion with other distractions.

依你所講,讀教育真係冇乜用。一部錄影機,一部電腦也可以取代的工作,有乜前途。

離地? 好似10小時教300首詩?

教育局課程要求? Any reference ?

‹ 上一主題|下一主題