用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

capricornbb 發表於 19-1-10 16:41
您形容緊我老公兩父女

小女反叛期比較早,8、9歲已出現。當時我老公就係經常"激將法",嗰幾年兩父女關係極僵,個女有咩都唔同阿爸講,覺得"我講乜佢都 ban 㗎啦!" 日子耐咗,個女完全唔會再同人爭辯,變成軟皮蛇。

YolandaTam 發表於 19-1-10 17:48

小女反叛期比較早,8、9歲已出現。當時我老公就係經常" ...
兩父女差不多,只係我中間調停後,個女暫時無嘢

YolandaTam 發表於 19-1-10 17:48

小女反叛期比較早,8、9歲已出現。當時我老公就係經常" ...
not good.  若佢遇到問題,唔同父母講,一係找朋友,遇著豬朋狗友就好易學壞,又或鑽牛角尖,贏場交輸個女,何苦。
我都有僵的時候,通常啖氣過左就主動傾返。未僵前就找compromise,例如小朋友唔想再去合唱團,咁先解釋大多中學要求一體藝,所以佢上到完成小學後才唔洗再上,到中學佢自己揀學乜,至少佢會覺得我有聽佢意見。

MrBeast 發表於 19-1-10 19:24
not good.  若佢遇到問題,唔同父母講,一係找朋友,遇著豬朋狗友就好易學壞,又或鑽牛角尖,贏場交輸個女 ...

好彩我唔興同人嘈,嗰幾年個女有咩咪同我講囉。
上咗中學,佢哋破咗冰啦:因為個女有心讀理科,我文人一個真係有心無力,女兒嘅心轉向父親,咁父親嘅心又轉向女兒,個女發覺原來父親係好叻嘅人,會陪佢應對學校課程......
而家個女都幾肯同我哋講自己嘢嘅。

MrBeast    發表於 19-1-10 21:28
capricornbb    發表於 19-1-10 20:44

回覆樓主:

作文,終於有少少改善。

YolandaTam 發表於 19-1-10 12:18
自問都關心中國社會問題,但都支持余華唔住:睇佢一書,連頭廿頁都捱唔過 -- 我估佢應該係想諷 ...

白鹿原... 陳忠實, 賈平凹等 又如何?
‹ 上一主題|下一主題