用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

MNIF 發表於 18-12-28 20:53
何謂過份背誦?人類大腦潛能無限,我們一般人只用幾個百分點,天才也只不過多一點而已。可惜許多人不理解背 ...

只能龍統的講。

香港填鴨教育,舉世聞名。屋企唔背,學校己大把野背。在家時間已很少,再用一兩成時間家長又要孩子背,我認為已太多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

capricornbb 發表於 18-12-11 23:42
我女今年升上小二後,多咗自己睇書,間中仍想我伴讀

問題: 佢聆聽,認字,理解良好,但寫和講都很差

我覺得先要了解一下,小學作文並不是我們大人心目中的作文。你可以說是堆砌,也可說是老師教學的方法。

小二如果你作4段文。第一段寫時人地事起因。中間兩段寫經過、結果。最後一段寫感受、得著和期望。

叫小朋友所有名詞前都要加形容詞。大大的公園、紅紅的蘋果。
加一兩句比喻 :xxxx像xxx
加句排比: 有的人xxx, 有的人xxx ,有的人xxx
加兩句對話。
老師提供的佳詞要盡量用。

砌埋一齊唔會低分。

文句通順要靠不斷看書。

三、四年班要加成語和4字詞語。

Olympian 發表於 18-12-29 09:13
我覺得先要了解一下,小學作文並不是我們大人心目中的作文。你可以說是堆砌,也可說是老師教學的方法。

...

英文作文用mind map 諗內容。然後教佢分段。

猴子爸 發表於 18-12-28 10:32
那是不同范畴的创造力。但观乎现存的世界,有多少东西是0到1的呢?当然有,电脑,互联网,等等。
但更多更 ...

我不反對背文。以前黃霑有個演講叫創意與創造力,佢話好多時"計仔"都是抄的,最緊要唔好比人知係邊度抄。可以用人地嘅野做基礎再加自己的創作。

不過,我就唔識叫小朋友背文。佢只喜歡背佢鐘意嘅野,其他的都背得好辛苦。即時作就好了。

MNIF 發表於 18-12-29 01:25
其他小朋友我不清楚,我家小兒自幼背誦成習慣,養成專注能力強,識字多,記性好。學校所授課內容,課文,要 ...

Well said!
這也解釋了為什麼有些家長話,自己個仔女經常閲讀,但語文成績仍然低落,原因係文字,句式,修辭,結構等等,全部冇乜入腦,腦內留下只有故事內容

Olympian 發表於 18-12-29 09:31
我不反對背文。以前黃霑有個演講叫創意與創造力,佢話好多時"計仔"都是抄的,最緊要唔好比人知係邊度抄。 ...

係㗎,創作通常都係咁,能夠由0創造1,冇幾多人做得到,做得好。
背書背得其所,威力無窮

其他小朋友我不清楚,我家小兒自幼背誦成習慣,養成專注能力強,識字多,記性好。學校所授課內容,課文,要 ...

我女都係記性好好,對喜歡嘅嘢過目不忘,基本上中文課本嘅所有課文、延伸閱讀文章,佢睇幾次已識背(即係已經教到第十三課,佢仲識背番第一至十二課,一字不漏)。我唔想浪費佢記性強呢種能力,與其背d冇乜啟發性嘅課文,不如搵d好嘅範文詩詞俾佢讀。

shadeslayer 發表於 18-12-28 22:43
只能龍統的講。

香港填鴨教育,舉世聞名。屋企唔背,學校己大把野背。在家時間已很少,再用一兩成時間家 ...

喂,你好耐無蒲頭

而家小學唔同我地年代,佢地佢實好少要背野。只有常識背下書和聖經背金句。中文唔考課文,無野背。填鴨係真嘅,果種填法係要短時間學識好多野,所以焗你做練習,學技考,唔係背野。
其實背野都係一種能力,要適當練習下。上到中學好似好多野真係要用心記,但有聽老師講好多中學生唔識背書。

咁請問 c hing, 如何令孩子從背誦中明白和體會到作者的感覺,情懷呢?
小女中文科最重要問題係無法體會作者情懷,無法認同儒家思想。

Elenalan 發表於 18-12-29 10:23
我女都係記性好好,對喜歡嘅嘢過目不忘,基本上中文課本嘅所有課文、延伸閱讀文章,佢睇幾次已識背(即係已 ...

哥哥細個已經好好記性,細個自發性抄三字經,然後慢慢好enjoy咁背。高中讀理科,會考死晒。高考轉文課,有A有B。佢而家都仲好好記性,睇完書講得返內容。我就過目即忘,所以只可讀理科,但chem都係完全背唔到。

Olympian 發表於 18-12-29 10:37

哥哥細個已經好好記性,細個自發性抄三字經,然後慢慢好e ...

其實讀理科真係勁多嘢要背(e.g. 我讀Biochem勁多formula要背),不比文科少,不過背得都要明。

Elenalan 發表於 18-12-29 10:41
其實讀理科真係勁多嘢要背(e.g. 我讀Biochem勁多formula要背),不比文科少,不過背得都要明。
...

唔知點解,我又覺得bio 好易入腦。Chem 背唔到formula,即使明白。中史我都背唔到...

shadeslayer 發表於 18-12-28 22:43
只能龍統的講。

香港填鴨教育,舉世聞名。屋企唔背,學校己大把野背。在家時間已很少,再用一兩成時間家 ...

記性好嘅人真係望下就識背,根本唔使用1,2成時間去背。

Olympian 發表於 18-12-29 10:43
唔知點解,我又覺得bio 好易入腦。Chem 背唔到formula,即使明白。中史我都背唔到...
...

A-level bio係吹水題,考elaboration能力,所以識吹易拎高分,我入u都係靠Bio食糊。我本身好鍾意中史,所以睇完好入腦,中一至中三嘅中史科長期級一(最低97分)。中學時我Chem都好差,因為冇興趣就記唔到。去到postgrad先有興趣先至開竅。所以,一切都係興趣,有興趣就有動力去理解,然後毫不費力就記到。

Elenalan 發表於 18-12-29 10:49
A-level bio係吹水題,考elaboration能力,所以識吹易拎高分,我入u都係靠Bio食糊。我本身好鍾意中史,所 ...

我對chem 都好有興趣架。Physic和數都中意。不過唔覺得有興趣就會高分過人地。每個人能力都唔同。

Olympian 發表於 18-12-29 10:43
...

小女背 physics, chem,geog 都係超快,但中文,中史,History, Eng lit 就如拉牛上樹,結果越溫越煩惱,越來越憎。

請教,背誦大經大典是指哪些?謝謝。
背的時候,小朋友明白意思嗎?

猴子爸 發表於 18-12-29 09:49
Well said!
這也解釋了為什麼有些家長話,自己個仔女經常閲讀,但語文成績仍然低落,原因係文字,句式,修 ...

謝謝,我明白這講法了。
‹ 上一主題|下一主題