用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

回覆 capricornbb 的帖子

聽說讀寫,或者也可留意下說方面有冇需要加強一下

capricornbb    發表於 18-12-31 00:11

shadeslayer 發表於 18-12-30 18:42
阿女讀文科,佢要思考的問題係例如 Is torture justified for terrorists?  What is the limitation of an ...
好似e加有些地方教history 咁,已不能只靠死背,會用較深層次討論。我指背冇問題的意思只是某一方面,就如遇到一些金句,eg, to be or not to be, 咁記底之後攞來用都是無可厚非

MrBeast 發表於 18-12-30 19:02
好似e加有些地方教history 咁,已不能只靠死背,會用較深層次討論。我指背冇問題的意思只是某一方面,就如 ...

其實只係HK 教 history 要背咁多。

你明者,但你咁講,我驚一些家長誤會,文科背,理科不用背。

相信大學無乜邊科齋背可過關。

shadeslayer 發表於 18-12-30 19:13

其實只係HK 教 history 要背咁多。
我自己記性唔好,所以想背都冇用,唔排除有些家長記性好而令佢地以前讀書成績好。不過出到來做事,記性好當然有用,但解難、溝通能力更重要。
早前小朋友考試溫習聖經,見佢苦背2小時都冇進展,於是我就同佢用講故事的模式,咁當然會同課文內容有出入,但我話60分好過30分,之後仲target 30mins 溫一課,準時上床訓覺,最後,佢個科分數係全班第二。所以都係個句,take 1 唔得咪咪take 2, 最緊要係識得變,找合適自己的方法,就算我教自己小朋友,我都會話適合我未必一定適合佢,佢要自己探索

b3410    發表於 19-1-1 22:19

shadeslayer 發表於 18-12-30 14:02
我女兒幼稚園小一時看書不少,但小二D作文,以英文老師改卷角度,嚇死人。但我看來十分有創意,用字有趣。 ...
多謝Shadeslayer 分享寶貴經驗

Cheeselover 發表於 18-12-27 17:07
中英作文差,差成怎樣?你有什麼要求?
緊緊合格而已

猴子爸 發表於 18-12-28 10:34
背书,若不求甚解,就是死读书,没用。若明白意思,了解结构,懂得运用,举一反十,背书,就是最好最快捷 ...
多謝猴子爸指教

Olympian 發表於 18-12-29 09:13
我覺得先要了解一下,小學作文並不是我們大人心目中的作文。你可以說是堆砌,也可說是老師教學的方法。

...
Thanks Olympian ,您講解得很清晰,受教

capricornbb 發表於 18-12-31 09:55
多謝猴子爸指教
别客气!我明白很多人视“背书”为洪水猛兽,是“填鸭教育”的指定动作,在现今推崇独立思考,多角度分析,无穷创意的教育氛围中,推崇"背书“似是不合时宜。
我敢说,如果你愿意让你的孩子试一试,持之以恒,以”drilling"方法把所背的中英文范文读入脑,成绩肯定会进步。也因为很多人不原意如此做,如果你肯做,成绩应该能超越其他人。
#背诵,不等于不阅读
#Drilling is a way of memorising a chunk of language by repeating it. It can be a very effective approach for learning new vocabulary or language structures.Through drilling, learners internalise the target language and are more likely to be able to use it independently. (source: ealresources.bell-foundation.org.uk)

猴子爸 發表於 18-12-31 10:09
别客气!我明白很多人视“背书”为洪水猛兽,是“填鸭教育”的指定动作,在现今推崇独立思考,多角度分析, ...
Thanks so much for your kind advice

猴子爸 發表於 18-12-31 10:09
别客气!我明白很多人视“背书”为洪水猛兽,是“填鸭教育”的指定动作,在现今推崇独立思考,多角度分析, ...

多練習背誦,當然可立干見影。但整個教育界是否已經迷失了,究竟教育係拿分,定明事理。

各家長在求短期分數之余,也不要忘記長遠發展,不制造高分低能之輩。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-31 11:06
多練習背誦,當然可立干見影。但整個教育界是否已經迷失了,究竟教育係拿分,定明事理。

各家長在求短期 ...
分数高低其实在某个层面上也是可以反映了语文能力的高低。我所讲的背诵得法,是帮助语文进步,不全是为了分数。语文的重点是"运用“,单是阅读,还不是自己的,能够正确地写出来,讲出来,才是。

capricornbb    發表於 19-1-1 02:42

猴子爸 發表於 18-12-31 11:25
分数高低其实在某个层面上也是可以反映了语文能力的高低。我所讲的背诵得法,是帮助语文进步,不全是为了分 ...

某个层面

Xxxxxx

但香港教育的其中一個問題,便是太早太死板規定孩子的學習進度,太過以測考等數字量化。太叻太慢便立即變成問題學生,而這個「標準」在這十多年間不斷移前,完全無視兒童生理心理發展的差易,孩子苦不堪言。

以我女兒性格和發展時間表,如果我女兒從少便緊張分數而加操,她只會是做得好辛苦的中游分子。

香港教育係不斷由幼稚園起,挑選在學校訂下的學業和行為標準中的「次貨」和「精英」。香港唔係無錢,攪成咁,可悲。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-31 11:51
某个层面

Xxxxxx
如果撇除”竞争“这个因素,其实学生们的确可以自由自在地按自己的进度学习和进步,可惜大家都在竞争者仅有的资源,例如band1中学学位,大学学位,好公司职位等等,人在江湖,身不由己,除非你对这些东西不在意,否则总要想办法在分数上争先。

我又分享一下。我覺得小女學校中文科老師真係教得非常好、非常用心。學校強調「誦」(不是「背」), 我十分認同。誦, 係有感情、有節律地朗讀, o係朗讀o既過程中, 透過聲調、語氣、節奏...去理解去體會文章用字意思和感情。我女話我知, 佢上堂誦讀幾遍, 已經對文章印象好深刻, 不自覺識背(當然, 我女係非常喜歡中文, 所以佢誦讀文章好上心)。

所以, 有時孩子對某些事記性好, 唔代表佢地係運用死背。
我老公平時屋企野乜都唔記得, 但問佢IT野電子產品, 佢就如數家珍乜都記得, 咁佢算唔算係冇記性o既人?

其實呢, 人只係對上心o既野就特別有印象、自有方法去記。

capricornbb    發表於 19-1-1 02:44

猴子爸 發表於 18-12-31 12:15
如果撇除”竞争“这个因素,其实学生们的确可以自由自在地按自己的进度学习和进步,可惜大家都在竞争者仅有 ...

大学学位,好公司职位等等

Xxxxxxx

對,這些竟爭少不了,但要幼稚園,小一二三就來競爭?

家長的天職,教育工作者的天職,便是確保幼童不受傷害。

Elenalan 發表於 18-12-31 12:18
我又分享一下。我覺得小女學校中文科老師真係教得非常好、非常用心。學校強調「誦」(不是「背」), 我十分認 ...

即係咁,每位家長也知道,孩子以打機的專注同時間,用在學業上,一定考第一。但做到的有幾人?課本如何同打機鬥吸引孩子?

唔好講細路,大人你叫佢唔好專注 IT 電腦產品,旅行,專注返工為老闆賺錢,又得唔得?

capricornbb 發表於 18-12-11 23:42
我女今年升上小二後,多咗自己睇書,間中仍想我伴讀

問題: 佢聆聽,認字,理解良好,但寫和講都很差

我都算係半個閲讀派家長,讚成透過閲讀去改善語文,我覺得英文可以做到,因為即使係DSE,只係考學生嘅運用英文既能力。但中文考學生近乎文學程度,就未必可以單靠閲讀攪得掂。以英文閲讀:樓主提到「小二」,「多咗自己睇書」等字眼,其實小二生,書似乎亦未算看太多(閲讀量未夠),只要繼續培養閲讀習慣,假以時日,累積足夠閲讀量,孩子真正享受閲讀既時候(平時會自己主動睇書解悶),英文自然會寫得好。當然,我講嘅好,並不是作家程度的好,只是你會睇到同冇閲讀習慣嘅同學有好明顯嘅分別啫。

capricornbb    發表於 19-1-1 02:44

shadeslayer 發表於 18-12-31 14:05

即係咁,每位家長也知道,孩子以打機的專注同時間,用 ...

我只係指出以學習興趣為基礎, 每個孩子情況不同, 所以冇野好爭辯, 大家都只係分享一下自己情況, 各施各法, o岩用就參考下, 唔o岩用咪當見識下, 唔使別人講每句都要咬著不放。

‹ 上一主題|下一主題