用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差  

Elenalan 發表於 18-12-28 09:29
你女兒睇緊咩類型嘅書? 如果只睇繪本/ picture books/漫畫, 未必對寫作有明顯幫助。小一/小二可以嘗試自己 ...
我女有睇繪本,伊索寓言故事、童話故事、老夫子漫畫、百科全書、地圖、歷史兒童圖書,很多類型都有睇,有興趣就睇
英文由ORT到而家開始睇橋樑書

ar_mak 發表於 18-12-30 13:01
你份人真係幾有趣,咁真係老實,我係冇所謂起你底,你十年來講過D咩,我鬼得閒記低哂咩! 咁你要求我要睇哂你過 ...

分別係你認為我說過的,我沒說過。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

capricornbb 發表於 18-12-30 13:05
我女有睇繪本,伊索寓言故事、童話故事、老夫子漫畫、百科全書、地圖、歷史兒童圖書,很多類型都有睇,有興 ...

咁其實已經好好,閱讀興趣廣泛 就如其他版友所講,我覺得要俾時間。我唔清楚你女小學嘅程度,我女現在小一只係作句,如果寫到結構比較複雜嘅句子和用詞適當,已經可以拎到不錯評分。我冇俾寫作練習佢做,不過阿女平時喜歡畫插畫,自製繪本,作下中英文故事,又鍾意寫信俾爺爺嫲嫲,我覺得呢d都可以鍛鍊寫作又有趣味。
中文書我女睇緊小兵、快樂讀本(低、中年級)、故事摩天輪糸列,最近睇緊神奇樹屋,呢d中文橋樑書字量3000字起到近萬字,但行距闊,小一二都睇得好輕鬆,可以考慮一下。
英文相對淺好多,keep住睇書應唔難應付。

Elenalan 發表於 18-12-30 13:22
咁其實已經好好,閱讀興趣廣泛  就如其他版友所講,我覺得要俾時間。我唔清楚你女小學嘅程度,我女 ...
Elenalan,多謝您的分享,我都記得您很有系統地引導囡囡,可能我女唔夠主動,佢學校P.1作句子,四素句佢都掌握到不錯,但P.2開始有作文,發覺佢寫得不通順、表達不清楚、無趣味性、無創意、無想像力、不夠詞彙又寫錯字扣晒分緊緊合格,我要向您學習

IloveJJ 發表於 18-12-28 09:38
肯閱讀,也要時間,只係小二,閱讀量同人生經驗仲少,未足以寫到好文。繼續閱讀,到高小先會有成績見到。
...
多謝JJ,是的,我會繼續讓她看有興趣的書。多謝分享

capricornbb 發表於 18-12-30 13:35
Elenalan,多謝您的分享,我都記得您很有系統地引導囡囡,可能我女唔夠主動,佢學校P.1作句子,四素句佢都 ...

你女似乎未對寫作/文字創作有足夠興趣,我覺得可以試下睇Dog man, captain underpants,storey treehouse...我見身邊d細路睇完都瘋狂愛上畫漫畫 好毒嘅書!
不過想文筆通順,我覺得誦讀範文真係不錯(同時訓練說話表達技巧),誦讀係我女間學校非常强調學好語文嘅方法,口說耳聽,潛移物化。

capricornbb    發表於 19-1-1 02:47

ar_mak 發表於 18-12-30 13:08
回覆 shadeslayer 的帖子

你要將個問題,將個責任推哂落我度,然後一走了之?

講多一樣野你聽,「幫手」可以係直接建議,或檢視和分析其他建議的合理性,邏輯性。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

capricornbb 發表於 18-12-30 13:35
Elenalan,多謝您的分享,我都記得您很有系統地引導囡囡,可能我女唔夠主動,佢學校P.1作句子,四素句佢都 ...

我女兒幼稚園小一時看書不少,但小二D作文,以英文老師改卷角度,嚇死人。但我看來十分有創意,用字有趣。她到小四作文才開始貼堂。

作文是創作,天分興趣的成分不少,當然作多D文會提升技考。和閲讀有關係,但沒有簡單直接線性關係。

capricornbb    發表於 18-12-31 00:07
capricornbb    發表於 18-12-31 00:07

MNIF 發表於 18-12-30 13:50
夏蟲焉能語𣲙,小孩子又點會懂得如此寶貴經典。此刻背出來給大家聽,同賣藝表演有甚麼分別。貽笑大 ...

咁當眾背金剛經不會貽笑大方?

你心中一定有自己的邏輯如何分那些可以當眾背,那些不可以。但講咁多也沒有說出,也有你自由。

我非知音人,是否你解釋的問題?

MNIF 發表於 18-12-30 14:30
我想糾正一吓,小兒背的是「般若波羅蜜心經」與「金剛般若波羅蜜經」是不同的。唸動「心經」 又名[心咒」多 ...

班上心經一事,究竟是技驚四座,定貽笑大方?

還是沒有說明重點,不過是 ok 的。

Olympian 發表於 18-12-29 10:31
喂,你好耐無蒲頭  

而家小學唔同我地年代,佢地佢實好少要背野。只有常識背下書和聖經背金句。中 ...

返古復新la, dse 範文ham魚番生,又要背書la.
that said, 以dse 死亡試題來說,有得背好過冇

YolandaTam 發表於 18-12-29 11:06
其實數學都係㗎。外子話佢哋當年讀高等程度純數,老師吩咐佢哋啲論證係要背。如果心存僥倖自己可在測考時 ...
我記得差,所以我真是記方法多過死記formula gor wor

MNIF 發表於 18-12-29 17:45
一個五十歲才當第一任父親嘅男人,幾經江湖歴練,人海浮沈。嚐盡人世界悲歡離合,生離死別。都叫做見過吓世 ...
生命就話冇take 2, 教仔點會冇。
又介紹一應節片:a street cat named bob.  other than the cat, xmas, its actually abt 2nd chance

recite or not recite, 諗住讀文科咪背下,對語感一定有幫助,理科呢,有名比你叫,背就得點解唔叫背科,當然,要快的話,好似乘數表,背左會快好多,但只是速度,唔會幫到解題。

至於作文,可以有structure 咁教,又或任寫,後者要多d時間,but at the end,都是要看多寫多

MrBeast 發表於 18-12-30 17:49
recite or not recite, 諗住讀文科咪背下,對語感一定有幫助,理科呢,有名比你叫,背就得點解唔叫背科,當 ...

阿女讀文科,佢要思考的問題係例如 Is torture justified for terrorists?  What is the limitation of anthropology research methods?

無得背的。