用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差  

MNIF 發表於 18-12-29 20:31
你有冇睇錯?我父子倆以聖人為師啊。

我無睇錯,以下是你說的。

Xxx

成績好係佢自己修為,聖人嘅指導。與我無關。我提供係佢人格培養,如何待人處世。引路人而已。

Xxxx

我提供係佢人格培養。。。。 我系問點解唔人格也交由聖賢培養。

咁快唔記得?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 18-12-29 21:10
要講嘅已經講咗,不過令我印象最深刻嘅說話係[中國語文要由高處讀起,大人認為最深奧難明嘅經典,正是最適 ...

又話「神知道」,而家又咁肯定係背古藉令孩子技驚四座。

究竟你為何咁肯定背古藉有神效。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

thanks all for advice

MNIF 發表於 18-12-30 00:39
話說,小兒二年級下學期大考完畢,上堂班主任不再授課,和同學閒聊,正值天氣有點熱,女班主任手持紙摺扇, ...

我唔知大家鴉雀無聲,心中想甚麼,未必如你想像。

我知我如果是那教師,我知我心中想乜。

Lingfung813    發表於 19-1-1 01:26

ar_mak 發表於 18-12-30 09:14
你投降罷啦,佢小朋友連金剛經都識背,你仲有咩好講? 你部600蚊手機,有冇金剛經先??? ...

如果以6歲孩能否背金鋼經易經定輸贏,咁相信 Obama, Stephen Hawking, Einstein, 高錕,歷年諾貝爾獎得主,等全部「輸」比聖人網友的孩子。咁輸有乜所謂?邊個同你鬥背書先得架。

600元手機有16GB memory, 我諗部手機可以記到一二百部金剛經。如果有幾十元一個月data plan, 機本上有近乎無限記憶。

背左本牛津字典梗係技驚四座,但600元手機上的 online oxford dictionary 仲快靚正,做人肉字典真正目的在哪裏?

另外,一個人熟讀歴代古藉,如何解決現今的難題,例如:

Should we torture terrorists for attack information?

Should a country embrace nationalism or globalism?

把時間放在那裡,最終係個人選擇。

Lingfung813    發表於 19-1-1 01:28

MNIF 發表於 18-12-30 00:39
話說,小兒二年級下學期大考完畢,上堂班主任不再授課,和同學閒聊,正值天氣有點熱,女班主任手持紙摺扇, ...

孩子違返禁令班上背出典藉,你有冇罸佢?又話絶不輕饒?

ar_mak 發表於 18-12-30 09:14
你投降罷啦,佢小朋友連金剛經都識背,你仲有咩好講? 你部600蚊手機,有冇金剛經先??? ...

送你一句:

“I think therefore I am. “ - Descartes

MNIF 發表於 18-12-30 11:00
沒有。孩子沒有錯,「心經」不在名單內。背誦「心經」
是他幼時每天的功課。我夏天帶小朋友誇區上幼稚園, ...

那麼你的「名單」邏輯為何?甚麼可以背出,甚麼不可?

ar_mak 發表於 18-12-30 12:43
如果你係真心送我一句,我當然會感謝你,但睇你個樣咁唔順攤,似乎都係想送我一程多D. ...

我唔順?何以見得?

在EK有一些討論,我要不斷思考。這個討論,不用甚麼思考,完全無壓力。無乜唔順。

我唔知你明唔明 Descretes 那句的原來意思。

ar_mak 發表於 18-12-30 12:37
唔係話背左呢堆野就可以定輸贏,因為背多十次都係拎唔到奧運金牌,背一百次都係買唔到樓,只係話,從一個專項角 ...

雜亂無章,不回,except one point。

你明顯不知道我以前對閱讀的見解,相知多啲,做好功課先討論,好嗎?