用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差  

shadeslayer 發表於 18-12-29 16:41

記性好的孩子也不應該太專注背誦,因為永遠背不過600 ...

其實記性好嘅小朋友過目不忘,真係唔需要專注或花時間去背誦,佢地只係對自己有興趣嘅嘢上心,不費吹灰之力就記得,所以絕對不會出現你講果種情況。

shadeslayer 發表於 18-12-29 16:24
冷暖當然自知,但你點知孩子的叻,是因為大量誦經,定沒誦咁多經,孩子更叻。

...
一個五十歲才當第一任父親嘅男人,幾經江湖歴練,人海浮沈。嚐盡人世界悲歡離合,生離死別。都叫做見過吓世面。
教育孩子是一件大事,只許成功,不許失敗。事業失敗可以推到重來,東山再起。
教育孩子如何做人,沒有take two.不像我年青時在電視台工作,NG 再來。
如此重要之事,我深思熟慮,四出求證,絕不是惘然行事。最終給我找到這個方法,我不得不承認讀書係有方法。原來遠在天邊,近在眼前。不過世上沒有免費午餐,多少都要付出代價。
身體力行,陪伴,放下身段,甘心付出,不望回報,慎始慎終,不忘初心。與天地立心。絶無反悔。
皇天不負有心人,事實證明我做對了。
我已經授予小兒,它日若為人父,必當用背誦經典一法,早早教育小孩。
省心省力。

Elenalan 發表於 18-12-29 17:02
其實記性好嘅小朋友過目不忘,真係唔需要專注或花時間去背誦,佢地只係對自己有興趣嘅嘢上心,不費吹灰之 ...

記性好,咁就無問題,但不要忘記唔係個個小朋友也是過目不忘。亦有大師家長唔似係咁「不花時間」。。

MNIF 發表於 18-12-29 17:45
一個五十歲才當第一任父親嘅男人,幾經江湖歴練,人海浮沈。嚐盡人世界悲歡離合,生離死別。都叫做見過吓世 ...

一時話「神知道」,一時話「事實證明我做對了。我已經授予小兒」,邊樣真?

你知道孩子叻的「事實」並不証眀是大量背經之效?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-29 16:41

記性好的孩子也不應該太專注背誦,因為永遠背不過600 ...
如果有人係可以背贏部600蚊既手機,係天才.

但冇人係會為左贏部手機而去背野啦,天才.

Elenalan 發表於 18-12-29 17:02
其實記性好嘅小朋友過目不忘,真係唔需要專注或花時間去背誦,佢地只係對自己有興趣嘅嘢上心,不費吹灰之 ...
例子就係記密碼,同埋2G年代既記電話號碼(2樣都係用圖像法記手位),係類似用左一種方法去記,而唔係刻意死記.

ar_mak 發表於 18-12-29 17:54

ar_mak 發表於 18-12-29 17:54

係呢,邊個天才以為有人為左贏部手機而去背野?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-12-29 18:01
係呢,邊個天才以為有人為左贏部手機而去背野?
噓~咪你囉~

引用天才金句:我不反對少量精選文章背誦,但如果過分背誦與記憶,視為學習之本,則是和電腦和手機鬥,結果不言而喻。

ar_mak 發表於 18-12-29 18:20
噓~咪你囉~

你理解清楚先。

shadeslayer 發表於 18-12-29 17:53
一時話「神知道」,一時話「事實證明我做對了。我已經授予小兒」,邊樣真?

你知道孩子叻的「事實」並不 ...
我並不認為我孩子叻,我初心係要好好教佢如何做人。活得開心,無愧於天地,不要白來人世間一場。一個人鋒芒太露,為天所忌,多少叻人,最終弄到身敗名裂。
我深明哲理,人生原是虚幻,事物都是過眼雲煙。生不帶來 ,死不帶去。緣起緣滅。

孩子品德操守,忠厚老實。才是我的心願。
成績好係佢自己修為,聖人嘅指導。與我無關。
我提供係佢人格培養,如何待人處世。引路人而已。
除咗背誦,還會播放古典音樂大家聴吓,玩吓絕對音準。
完全在無壓力下進行,寓教育於娛樂,一來培養品味,二來強化大腦機能。
該背嘅時候就背,該理解嘅時候就理解,順天而行,進退有道。

shadeslayer 發表於 18-12-29 18:41
你理解清楚先。
好,又係我錯(你好野,解釋唔到既野就反過來叫人自己去理解咁都得既). 咁呢筆唔好理佢住,你去睇番樓主得一個咁大把既留言,就係想向你地閱讀派家長請教,在面對緊一個現實上既問題:唔喜歡寫字,嘔唔出字寫野既情況下,如何?

我係好誠心咁想你講解一下,要摺起衫袖落手落腳做野果下係點運作.

MNIF 發表於 18-12-29 18:50
我並不認為我孩子叻,我初心係要好好教佢如何做人。活得開心,無愧於天地,不要白來人世間一場。一個人鋒芒 ...

成績好係佢自己修為,聖人嘅指導。與我無關。我提供係佢人格培養,如何待人處世。引路人而已。

Xxxxxx

既然聖人指導對學業咁重要,為何不把人格培養,如何待人處世,引路,也一一並交給聖人?

經典上有大量做人道理,閣下的五十年做人道理,無理由比得上歴代先賢。

ar_mak 發表於 18-12-29 19:16
好,又係我錯(你好野,解釋唔到既野就反過來叫人自己去理解咁都得既). 咁呢筆唔好理佢住,你去睇番樓主得一個 ...

試下看我#57樓回應。

shadeslayer 發表於 18-12-29 19:17
成績好係佢自己修為,聖人嘅指導。與我無關。我提供係佢人格培養,如何待人處世。引路人而已。

Xxxxxx
我五十年人生係失敗㗎,一事無成,罪孽深重。自孩子到來,我才如夢初醒,傍徨之際,正好遇高人指點,一聴果然係道理。
以聖人為師,教學相長。
小弟本來就悟性不差,從此返樸歸真。
回歸本性。

MNIF 發表於 18-12-29 20:11
我五十年人生係失敗㗎,一事無成,罪孽深重。自孩子到來,我才如夢初醒,傍徨之際,正好遇高人指點,一聴果 ...

。。。。閣下悟性不差,所以孩子跟你學做人,比歴代先賢好?

MNIF 發表於 18-12-29 20:11
我五十年人生係失敗㗎,一事無成,罪孽深重。自孩子到來,我才如夢初醒,傍徨之際,正好遇高人指點,一聴果 ...

何不把高人指點的東西,在EK導播,分享下?

shadeslayer 發表於 18-12-29 19:29
試下看我#57樓回應。
你又睇下我#65既回應先啦.

係目標呀!你硬係要將背野拎黎同手機鬥,咁緊係撞個頭埋牆啦. 點解你要強調600蚊一部手機?因為你就係想講CHEAP呢樣野囉.

攤開黎講,寫唔到野,讀書唔叻,考試低分,可以係有幾萬個可能性,如果話閱讀能醫百病,咁果D咩職業治療師,言語治療師仲要黎做嘜? 閱讀唔係話唔得,唔落架生唔用方法,我睇都真係幾難會得,而家唔係講緊閱讀有咩好處,而係講緊閱讀都還可以既情況下,如何改善寫作. 你試下D文係一直冇老師去修改,任個細路自己寫,係咪就咁天生靠睇書就寫到好文章.

有病去睇醫生,醫生就叫你多運動多飲水身體就自然好,你比唔比錢先? (藥都冇粒你食下喎)

shadeslayer 發表於 18-12-29 20:21
。。。。閣下悟性不差,所以孩子跟你學做人,比歴代先賢好?
你有冇睇錯?我父子倆以聖人為師啊。

shadeslayer 發表於 18-12-29 20:23
何不把高人指點的東西,在EK導播,分享下?
呢個相當同意,網友果種近似禪修既生活,我都好有興趣.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊