用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差  

MNIF 發表於 18-12-29 10:53
非常認同,亦足以解答樓主嘅困惑。天下文章本是一大抄,老實講,好嘢都比古人寫哂啦。我同小兒開玩笑講,日 ...

其實數學都係㗎。外子話佢哋當年讀高等程度純數,老師吩咐佢哋啲論證係要背。如果心存僥倖自己可在測考時限內將論證推導出來注定失敗。老師問大家:不少數學論證係數學家花了數年甚至大半生晝夜苦思,再與其他學者討論切磋而成,難道我們比那些學者聰明那麼多,可在三小時內完成?
這話很有道理。

MNIF 發表於 18-12-29 01:25
其他小朋友我不清楚,我家小兒自幼背誦成習慣,養成專注能力強,識字多,記性好。學校所授課內容,課文,要 ...

背誦去到極致

Xxxxx

你為何相信你孩子所有叻的地方,皆由背誦去到極致而來。

如果「不」背誦去到極致,你孩子會如何?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Olympian 發表於 18-12-29 10:31
喂,你好耐無蒲頭  

而家小學唔同我地年代,佢地佢實好少要背野。只有常識背下書和聖經背金句。中 ...

你係話依家小學無背默,不鼓勵背標準答案,快靚正?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MNIF 發表於 18-12-29 12:14
回覆 YolandaTam 的帖子

坦白講,去到中學階段,思想比較成熟,自主。著實有點晚了。時機好重要,梁山伯祝 ...

多謝 c hing.
其實佢小時候都背誦唔少詩詞,論語。當時為咗追英文,背誦量實遠不及令郎。
到今日,背過嘅詩詞佢仍記憶猶新,最近教王摩詰<山區秋暝>佢睇返一眼記憶已回籠,但不大能體會其中空靈意境同摩詰先生看淡名利,甘於歸隱嘅心境。
畢竟終歸要考試,惟有盡力背誦賞析,但求過關。

Elenalan 發表於 18-12-29 10:43
記性好嘅人真係望下就識背,根本唔使用1,2成時間去背。

咁記性唔好的人呢?

時間係人最重要資源。唔理你背到幾多,不用太多時間便可。

MNIF 發表於 18-12-29 13:15
咁係正常嘅,體會係需要時間同經歴累積。少年不識愁滋味。

到我哋啲年紀,就‘卻道天涼好箇秋’了。
其實真不知考評局為何選呢首俾十幾歲少男少女讀,我當年只係讀<鳥鳴澗>
(唔好意思樓主,我離題了 )

shadeslayer 發表於 18-12-29 13:04

咁記性唔好的人呢?

我贊成小朋友以欣賞文學角度去朗讀好嘅範文詩詞,至於是否背誦係個人興趣,我從來唔會迫孩子背嘢。我只係分享經驗,認同記性好嘅孩子應該多誦讀好文。

shadeslayer 發表於 18-12-29 12:46
你係話依家小學無背默,不鼓勵背標準答案,快靚正?

我小朋友學校兩樣都無啊!

猴子爸 發表於 18-12-28 10:32
那是不同范畴的创造力。但观乎现存的世界,有多少东西是0到1的呢?当然有,电脑,互联网,等等。
但更多更 ...

需要明白睇得書多係好既,會係一個好閲讀者,並非等於一個好作家,何況背文。

以上頭3句係來自一位外籍老師,係家長會知我小朋友係近數月睇左幾百本書後,每月約150本,佢既評語~~~

capricornbb 發表於 18-12-11 23:42
我女今年升上小二後,多咗自己睇書,間中仍想我伴讀

問題: 佢聆聽,認字,理解良好,但寫和講都很差

小二要作文?

MNIF 發表於 18-12-29 13:10
神知道答案。我仔千家萬戶唔去投胎,跑來我家,令我放下優薪厚積,回家煑飯湊仔換片擦皮股,有乜頭暈身熱, ...

冷暖當然自知,但你點知孩子的叻,是因為大量誦經,定沒誦咁多經,孩子更叻。

Olympian 發表於 18-12-29 14:30
我小朋友學校兩樣都無啊!

咁你嗰間無,不代表全港小學,因為我知有出名小學有背默。

致於鼓勵標準答案,你嗰間無,亦不代表全港小學,你看EK無數話題討論老師改卷的死板。測考要求標準答案,改卷死板,便鼓勵背答案了。

mcl203 發表於 18-12-29 14:51

需要明白睇得書多係好既,會係一個好閲讀者,並非等於一個 ...

有一些人唔明,作文,和作曲,作畫,等等是創作,講求悟性與天分,即使用相同教學,結果也不同,無得強求。

shadeslayer 發表於 18-12-29 16:32
咁你嗰間無,不代表全港小學,因為我知有出名小學有背默。

致於鼓勵標準答案,你嗰間無,亦不代表全港小 ...

就算有背默,都唔算係大量背誦。除了默書, 你睇下不同學校的試卷,有幾多答案可以用背答得出來?以中文閱讀試卷為例,只有10分左右可以背下課文詞語做填充,其他都無野可以背。英文都係背下動詞表。至於標準答案係老師用來改卷用,不是派給學生背的。條條問題唔同,條條標準答案都唔同,無得背。

Elenalan 發表於 18-12-29 13:58
我贊成小朋友以欣賞文學角度去朗讀好嘅範文詩詞,至於是否背誦係個人興趣,我從來唔會迫孩子背嘢。我只係 ...

記性好的孩子也不應該太專注背誦,因為永遠背不過600元的手機。

I don’t need the child to recite 100 pages of excellent text for me.  I need the child to develop critical thinking.  

Is torture justified on terrorists?

No amount of memorising ancient books would give you the answer.

Olympian 發表於 18-12-29 16:40
就算有背默,都唔算係大量背誦。除了默書, 你睇下不同學校的試卷,有幾多答案可以用背答得出來?以中文閱 ...

每一次改完派卷,也有標準答案,起馬小學無乜 long questions.  你可能看小了部分家長要拿高分的決心。

既然課內已要背不同程度的東西,課外背誦,不應是學習的主調,不應花過多時間。