用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

planetearth 發表於 19-1-7 14:14
如果英文是第二語言, 想提高英語聽能力,可以多看英文卡通片, 有故事性的. 而家這麼多資訊,有WIFI就上網聽同 ...

謝謝分享。其實我女6歲,「聽」英文都冇問題,由細起已睇無字幕英文卡通,英文已可睇Horrid Henry, Rainbow Magic, magic tree house呢類early readers, 只係津校沒有英語語境,speaking一定要多講才fluent。但我地兩公婆母語係廣東話,我地都唔想為左語境轉channel (咁即係放棄佢講好母語嘅機會),唯有係參加多d英文eca, 用時間去浸。

shadeslayer 發表於 19-1-7 12:00
點可以唔理學校俾嘅分數?

Xxx
引用長跑的例子,都好睇對手和目標,otherwise, 只是會陪跑食塵。唔係話跟人pace, 但可以賽前做多些準備功夫和find out 自己位置

shadeslayer 發表於 19-1-7 15:57
是否也 apply to 作文?

雖然考評局資料無特別指明準則是否每分卷適用,甚至沒有証據顯示評卷員一定絕對要跟從,但根據周顯下文所引當年評卷員對“孟母三遷”的評分,估計我之前引述的準則應該適用於作文。
https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%AF%AB%E4%BD%9C%E5%A6%82%E4%BD%95%E8%A9%95%E5%88%86%EF%BC%9F-27382

MrBeast 發表於 19-1-7 17:33
老師都會是看cctvb 大,寫番cctvb standard 就夠

um.. 嗰位老師好似來自內地,可能個"b"要刪掉。

MrBeast    發表於 19-1-7 19:14
capricornbb    發表於 19-1-7 18:08

IloveJJ 發表於 19-1-7 17:03
所以呢,作為家長,應該明白學校的分數並不代表真正的能力,呈分升中當然要睇分數,但那是五六年級的事, ...
其實分數對我女嚟講,無大感覺,所以係我自己一廂情願想協助佢改善而已
我女已經參透,升咩中學,對佢嚟講無所謂,某中學唔想去啊,呢D係全部大人想嘅啫, 我唔信個個小朋友都想。

capricornbb 發表於 19-1-7 16:18
KG是不用多寫字,愛心型活動教學卷幼
閒暇(平日)主要是玩玩具e.g. lego, card games, barbies, 益 ...
只是小二生的話好多嘢家長可以不必急於一時去定位,包括學習能力同對選擇目標學校。
生活體驗頗為豐富,畀多少少時間適應小學功課同學習環境先。學習書寫便條同爸媽交流下先囉。

ABC-DAD 發表於 19-1-7 18:37
只是小二生的話好多嘢家長可以不必急於一時去定位,包括學習能力同對選擇目標學校。
生活體驗頗為豐富,畀 ...
其實都唔到我去定位,我可做嘅只係趁現在初小發現有問題,會想辦法幫佢,等佢打好底子,到高小就要睇佢自己學習能力和動力了。
可能佢生活體驗豐富,對重覆沉悶嘅學習方法唔習慣。

但都要佢要明白,一切要由基本做起。

MrBeast 發表於 19-1-7 17:47
引用長跑的例子,都好睇對手和目標,otherwise, 只是會陪跑食塵。唔係話跟人pace, 但可以賽前做多些準備功 ...

孩子初小唔夠同學高分,和長跑比賽一開跑唔夠人快一樣。一跟人跑快D,你就輸了。

不是 Hea 跑,但跑自己 Pacing 便可。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Elenalan 發表於 19-1-7 17:36
謝謝分享。其實我女6歲,「聽」英文都冇問題,由細起已睇無字幕英文卡通,英文已可睇Horrid Henry, Rainbo ...

本地學生哥上的 ECA 對較高會話能力的學生來説,無乜用。NET 一樣無乜大用。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

capricornbb 發表於 19-1-7 19:09
其實都唔到我去定位,我可做嘅只係趁現在初小發現有問題,會想辦法幫佢,等佢打好底子,到高小就要睇佢自己 ...

首先曾加詞會量,可以玩接龍。然後學下點用mind map ,鼓勵寫下日記 (任寫不改)

shadeslayer 發表於 19-1-7 19:23
本地學生哥上的 ECA 對較高會話能力的學生來説,無乜用。NET 一樣無乜大用。
...

咁請教有乜係有用架?
佢現在英語對答冇問題,當然不夠fluent, 但conversational

Elenalan 發表於 19-1-7 17:36
謝謝分享。其實我女6歲,「聽」英文都冇問題,由細起已睇無字幕英文卡通,英文已可睇Horrid Henry, Rainbo ...

你女已經好叻啦!keep 住英文唔好放手。母語是中文,英文流利已經夠用。中文自己文化母語固然重要,英文流利也好有著數。暫時呢個世界最先進的東西尤其指科技都來自英語世界,可以學第一手最好的。
小孩在其中一個強語境下會傾向抗拒第二語言是人之常情。第二語言要迫下,及刻意 製造環境.

IloveJJ 發表於 19-1-7 19:08
我仔好彩,佢呢兩年遇到個英文老師,唔嫌佢字核突又錯grammar,都好讚賞佢作文,仲叫佢可以參加比賽。我仔 ...

唔細個就講文學水準?如果佢鐘意語文及寫作,大大下自然會浸出來。

MrBeast 發表於 19-1-7 09:28
淨加分制和叩分制對學生寫作興趣培養都好大分別

對,係咪 EDB 規定改作文要叩分制?

Elenalan 發表於 19-1-7 19:34
咁請教有乜係有用架?
佢現在英語對答冇問題,當然不夠fluent, 但conversational
...

你要fluent 就要同 IS 學生一齊上的 ECA 才有用。

我提議過好多次,有人又嫌貴嫌遠。

要藉口,一定有的,嫌貴,嫌遠,呈分,DSE ,政府, EDB,老師。。。

最後,最要負責任的是家長自己。

IloveJJ 發表於 19-1-7 20:04
即係中文叫文筆嗰啲,我唔知應該叫咩!但佢睇中文書多,中文用字文筆,都會滲出來。英文佢睇好少書,所以 ...

鐘意即enjoy寫作文章定會寫出感情,加上多閱讀文筆一定也好。其中一種語言即母語太強,另一種會無咁上心, 寫出來的文章感覺一定不同第一語言母語寫的。我地讀理科寫野都比較硬繃繃。

shadeslayer 發表於 19-1-7 20:20
你要fluent 就要同 IS 學生一齊上的 ECA 才有用。

我提議過好多次,有人又嫌貴嫌遠。

Thanks 我之前冇留意過你嘅提議,我再研究下先
‹ 上一主題|下一主題