用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差  

Elenalan 發表於 19-1-7 10:43
我自己經歷過落後太多好難追,冇哂自信。其實係輸心理、輸俾自己。所以,我唔同意放養式學習(尤其係讀傳統 ...
只要細心觀察下身邊的小朋友,不少學某樣eca一期跟著就唔學,原因好簡單,就是學藝不精。學eca 就話可以quit, 返學唔得,小孩做唔到老師要求,又唔識點去改善,若父母仲愛理不理,咁只有兩個possible outcomes: hero or zero.

MrBeast 發表於 19-1-7 12:46
身邊有些書香世代,真是樣樣都要100分,dun佢小朋友可憐。careless mistakes 冇所謂,始終有日會開hill ...

生于果種家庭,資源會多,關愛會多,當然期許比天高。和屋企無錢,父母無文化無精神教,唔理佢。任佢揀,佢都係揀番自己。

Jane1983 發表於 19-1-7 12:56
生于果種家庭,資源會多,關愛會多,當然期許比天高。和屋企無錢,父母無文化無精神教,唔理佢。任佢揀, ...
資源yes, 關愛 depends,有時朝朝見到d阿媽送返學街頭鬧到街尾,小朋友一臉睡眼惺忪無奈的表情,呢d情境,朋友見面係好難見到。b4 網友又accuse me of jumping to conclusion. 我相信deep down 父母是愛子女

MrBeast 發表於 19-1-7 12:55
只要細心觀察下身邊的小朋友,不少學某樣eca一期跟著就唔學,原因好簡單,就是學藝不精。學eca 就話可以qui ...

所以如果我係樓主個case, 我會出手指導, 同孩子分析得失分地方, 教導孩子作文基本結構, 令孩子短期內分數上番軌 (「軌道」分數, 我上文有講。每間學校作文俾分「鬆緊」程度唔同, 自己adjust一下)。
上軌道後, 我會繼續鼓勵佢閱讀和寫作, 但呢d只可以感染, 冇得迫。
父母想孩子愛閱讀, 自己首先要愛上閱讀。

猴子爸 發表於 19-1-7 11:35
在傳統學校制度下,課程相比十幾二十年前,越來越深,說真的,一個三年班小孩不會寫作,其實是十分正常的事 ...

以前 3% 學生爭入二大,而家 18-20% 入八大,競爭細左,壓力大左,何解? 誰之過?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

真心多謝大家熱心討論,以上大家嘅表述內容、分享,全是我心中所想,明白理解和想表達嘅

但我就係寫唔出,好似大家咁有系統,有條理,要多多向大家學習

Elenalan 發表於 19-1-7 12:26
同意「為勢所逼、身不由己」, 傳統資助教育始終係佔大多數, 唔通下下唔適應都話轉校? 真係個個都有條件話 ...

如果有萬用方程式,令家家孩子輕鬆上學,升大學又升很好,合所有公營學校用,咁香港教育問題已解決,全世界爭相學習。

想由公開論壇一個題目就有所有答案,是太大想頭了。

shadeslayer 發表於 19-1-7 12:00
點可以唔理學校俾嘅分數?

Xxx

咁請問 c hing 會點應付以下情況:
入咗同學低於85分就被老師多番勸喻請補習嘅學校(家長曾嘗試轉校連直資都問,但只有寶校有位, 家庭負擔不起讀IS), 該校一向無教快,但小一新生家長會上校長突然宣布英數教快,常識雙語教學。

shadeslayer 發表於 19-1-7 14:00

如果有萬用方程式,令家家孩子輕鬆上學,升大學又升很好 ...

確實沒有萬用方程式,但我會以就讀傳統學制、要呈分津校的學生所面對嘅難處盡量去諗對策。一味以IS或冇呈分壓力嘅龍校、或將來有條件外國升學(不用經歷DSE)嘅學生情況來借鏡,係不能應對本地傳統學制下學生面對嘅問題。

Elenalan 發表於 19-1-7 11:14
龍校? 邊個唔想? 考到先得(我唔覺得5歲前放養+零英文語境會考到龍校,有嘅喺度發言就真係權威喇)。IS, 咪 ...
如果英文是第二語言, 想提高英語聽能力,可以多看英文卡通片, 有故事性的. 而家這麼多資訊,有WIFI就上網聽同睇, 好多都好有趣味性, 小朋友一定喜歡, 加上電視及影片有畫面, 會加強理解.
比我們以前學英文, 只可以靠查字典, 唔識讀的靠聽老師讀完用中文近似音mark低. 而家有咩字唔識可以即刻問"google".

回覆樓主:

樓主與其他打算讓子女考 DSE 中文嘅家長請注意: DSE 作文要高分 (60以上), 除咗文筆要好,內容亦須符合中國傳統價值。
小女中三,今個學期中文作文考試,題目係以"學會捨棄,我才能獲得更多"為作結的文章。小女寫了近千字,以第一人稱寫了一個重男輕女家庭長大的少女,即使成績很好,父母都不許她升學,要她出來工作供不長進的弟弟讀大學。為了理想,她捨棄家人,考取獎學金苦讀,終於成功。我看來完全像一集單元劇,描寫傳神,衝突戲劇化。
老師的評語是:離開了家人,這"獲得"值嗎?分數55。似乎老師認為技巧無問題,但內容不符合中國傳統觀念。

回覆樓主:

相信如果小女寫主人翁放棄升學機會,供弟弟讀大學或者幫弟弟追夢,應該會高分好多。

YolandaTam 發表於 19-1-7 14:01
咁請問 c hing 會點應付以下情況:
入咗同學低於85分就被老師多番勸喻請補習嘅學校(家長曾嘗試轉校連直資 ...

我建議:

1。85分不錯,力拒老師勸說補習。

2。如果1唔得,學校有教快,勸說不斷,唯有想想有無程度無咁高的學校合孩子。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-1-7 12:48
係囉!做人咁真係好辛苦。我成日同嗰啲媽咪比喻,你可以樣似李嘉欣,又識煑飯又識教仔,樣樣100分嗎?自己 ...

讀書學習可不可以無咁早有各樣目標呢?

shadeslayer 發表於 19-1-7 14:22
我建議:

1。85分不錯,力拒老師勸說補習。

多謝 c hing.
這是小女師妹遇到的情況。
我力勸家長不用理會老師,同時諗辦法轉校,結果只有寶校有位,師妹無轉校,外補中英文。好辛苦捱到小六,唔升直中。

Elenalan 發表於 19-1-7 10:43
我自己經歷過落後太多好難追,冇哂自信。其實係輸心理、輸俾自己。所以,我唔同意放養式學習(尤其係讀傳統 ...

唔好咁緊張,唔好咁大壓力,唔代要放養。做野,唔好咁盡便可。