用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教閱讀派家長,小女中英作文差
樓主: capricornbb
go

請教閱讀派家長,小女中英作文差   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 19-1-2 11:44
閱讀同寫野,其實真係兩單野(至少我會主觀地認為係咁). 呢兩單野,都係需要某種技能,或者技能與技能之間會有 ...
Ar mak, 我都想做到我手寫我心,但往往詞不達意?!
阿女佢其實比我好一點點,起碼佢寫嘢係有感情嘅,只係詞彙和內容簡單直接,正如你之前給我嘅comment內的病句

IloveJJ 發表於 19-1-2 11:49
間間學校唔同架!我哋作文都好大影響,但有啲學校只佔考試20%,仲要再計平時分,即係再佔少啲。而有啲學校 ...

比例都佔30%,僅僅合格就無咗15分

ar_mak 發表於 19-1-2 11:49
唉,呢個咪就係你個人既想法,但就不是聖人網友想表達的意思囉!

真係唔知你為乜講D人盡皆知的事。

手機的比喻和概念是由我提出的,「當然」是我的意思。記憶中聖人網友在此題中從沒抨論過手機的概念和比喻,我們「當然」不知聖人網友的意思。

人盡皆知,理所當然講來做乜?莫非提出概念比喻時,要討論中所有人同意才可提出?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 19-1-2 10:46
其實B3410講得啱,你諗清楚為乜想佢寫作好?

我自己當初的確諗完,決定我唔係要佢真係响寫作方面發展,只 ...

我覺得文筆好些,令閱讀者也可以賞心悅目吧!
即好似mak哥嬉笑怒罵式寫作,我覺得好好睇

我亦喜歡Elenalan表達有層次和有系統,另外forum的 ABC dad 感性。

當然讀書不只為分數,進食不只是為生存,可以係為品嘗食物嘅美好,

有時間就可以慢慢品嚐,慳時間無奈都要食快餐架啦!

capricornbb 發表於 19-1-2 12:25
Ar mak, 我都想做到我手寫我心,但往往詞不達意?!
阿女佢其實比我好一點點,起碼佢寫嘢係有感情嘅,只係 ...

我一向比較少評論個別孩子要咁咁咁,包括自己親友,因為無其他人比家長更清楚孩子的能力和品性,學校/老師的要求和特點,每位家長自己對孩子成長的重點。所以我一般只是籠統的,方向性的講。以下的看法,也是一樣。

作文的問題,相信社會上的孩子有無數方法達成。在論壇中自然有多種不同意見,甚至乎有一些是互相排斥的。咁信那一套?如果係我,我會傾向寧可做少一些,可以不插手便不插手,可以遲些插手便遲些插手。

不清楚不肯定便多招齊發,便是藥石亂投。我看只有一個情況 justify 藥石亂投。

shadeslayer 發表於 19-1-2 13:02
我一向比較少評論個別孩子要咁咁咁,包括自己親友,因為無其他人比家長更清楚孩子的能力和品性,學校/老師 ...
多謝S兄

我想插手都插唔到,我女唔俾我插手,佢自己創作覺得自己寫得好好,唔俾我改。唯一佢聽我講,就係開始喜歡閱讀。

IloveJJ 發表於 19-1-2 12:57
所以我咪話就係睇你自己要求囉!當然要求越高,就付出越多啦!
上來問問題,盡量收集各方意見,看看有什麼可以幫到阿女,參考吓大家有效嘅教導方法,我唔想自己藥石亂投,浪費時間之餘,令佢感到模稜兩可,有壓力或者破壞親子關係

shadeslayer 發表於 19-1-2 13:02

我一向比較少評論個別孩子要咁咁咁,包括自己親友,因為 ...
我剛剛想寫「亂擲石投」,S兄你便教曉我「藥石亂投」
無論用什麼方法,我還是認為EK家長分享的是寶貴經驗和有用資訊。

當中取長補短,可以相得益彰

IloveJJ 發表於 19-1-2 10:50
「成功需苦幹」我贊成!不過我覺得要衡量嗰件事值唔值得苦幹。
例如,為了提升作文分數,而每天花時間練筆 ...
more precisely, should be 沒有不勞而獲。
所以我之後都補多句要work smart

capricornbb 發表於 19-1-2 12:45
我覺得文筆好些,令閱讀者也可以賞心悅目吧!
即好似mak哥嬉笑怒罵式寫作,我覺得好好睇

其實writing都真係有好多種, 考試成績好都唔一定代表寫到別人眼中「好」的writing。

例如我公開試English Writing拎哂A, 但港式教育下我寫唔到creative writing (即係fiction, poetry, 或好emotional的)。上到大學, 在學術上就有好大著數, 我未畢業已有published review paper。初出來工作, 也經常被分派做Corporate reporting這類顧問報告。但如非業界/學術界人, 又點會有人會欣賞以上呢d writing? 當日復日都係咁寫寫寫寫, 對寫作已經冇哂興趣, 支筆只是搵食工具, 非常目標為本。我成日同d同事講, 我地支筆勁, 不是做到「言之有物」, 而係做到「無物而言」! 即係廢吹!

如果你希望孩子寫到好文章(即係好inspiring果d呢...), 真係未必單靠父母或學校能做到, 除非父母係大文豪有良好基因或自幼薰陶, 仲要講天份、機遇。

我諗得好直接, o係小學階段讓孩子保持閱讀興趣、有清楚表達自己o既能力就夠了, 其他再多的都要睇佢造化, 我唔覺得可以再幫到佢幾多。

MrBeast 發表於 19-1-2 13:25
more precisely, should be 沒有不勞而獲。
所以我之後都補多句要work smart
Mr Beast 我知道世上沒有不勞而獲,但唔好咁直接得唔得呀?
當我在工餘lunch時都有花心思諗吓點幫吓阿女啦!

bobbob 發表於 19-1-2 10:48
呢個解釋合理,至低限度響小學係咁。
我仔睇英文書唔少,但初小試過英作唔合格,理由係冇跟指示做,自由發 ...
我小朋友英閱量沒有你的那麼多,現時都仲有不少串錯和grammar misttakes,不過老師cmt fluent。最排 outsrc 左 grammar check 比 ms office, 又少樣野煩

Elenalan 發表於 19-1-2 13:26
其實writing都真係有好多種, 考試成績好都唔一定代表寫到別人眼中「好」的writing。

例如我公開試English ...
最高境界,係你覺得自己廢吹,其實讀者看來係言之有物

MrBeast 發表於 19-1-2 13:35
我小朋友英閱量沒有你的那麼多,現時都仲有不少串錯和grammar misttakes,不過老師cmt fluent。最排 outsrc ...

Grammar check 交比 MS Office?  比錢的幾貴的 Grammarly都好表面下, MS office 就 ..... 可能初小得,但幫得好少。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 19-1-2 13:35
我小朋友英閱量沒有你的那麼多,現時都仲有不少串錯和grammar misttakes,不過老師cmt fluent。最排 outsrc ...

MS Office可以check到grammar? 淨係Tense都check唔到wor...用錯preposition都唔會check到!
最多只係check到有冇多左少左space, punctuation, singular plural.....
靠佢C得!

shadeslayer 發表於 19-1-2 13:51
Grammar check 交比 MS Office?  比錢的幾貴的 Grammarly都好表面下, MS office 就 ..... 可能初小得,但 ...
自問好有創意,不過我知你唔會認同

‹ 上一主題|下一主題