用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
樓主: rubycourt
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?  

猴子爸 發表於 18-12-13 11:26
即是SPC, YW, DBS才应该是首选?
唔會囉。

ilyrd 發表於 18-12-13 11:27
而家show咗資料出嚟,唔多唔少可能對家長選校都有影响.咁SJC响港島都升grade喇. ...
Sjc 已經上神枱啦,仲升?

王家爸爸 發表於 18-12-13 10:35
官校唔同津校,校長既影響力無咁大,所以其實又唔係太關小丸子事,主要係收生機制。反而想知道新校長有無能 ...
唔好低估任何校長既影響力

校長呢個職級, 始終唔係流既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 18-12-13 10:02
入到QC,都係elite student, 知恥近乎勇,男仔如果可以收心專注讀書,可以進步好大! ...

我成日狼來了,主要是發覺專注力出現問題。以往我們超過一半同學都在公開試前一個暑假或者聖誕開Turbo,大多有不俗成績,老師能力並不重要。現時對兩間男校比較熟悉,見到班F2仔平時懶懶閒,但到考試前1-2周都不能專心,溫兩溫就要用電子設備,唔比用只會喺度Hea。

呢兩年遊戲容易接觸,又addictive,連大廠都參與,學校通訊又要用Whatsapp,電話冇得走。中午去食肆睇下班學生,一邊食,一邊打機,人人手機不離手。

語文要浸,現時部份初中孩子們空餘時間都唔會放在語文或閱讀上,所以開始分為兩批人,一批有自制力,有目標,所以成績好好,另外一批開始出現問題(可能超過一半)如果再用傳統自由教法,少默書少測驗,可能會出現大問題,所以我估男校整體成績會繼續跌。

akys 發表於 18-12-13 11:47
我成日狼來了,主要是發覺專注力出現問題。以往我們超過一半同學都在公開試前一個暑假或者聖誕開Turbo,大 ...
女生喜欢gossip, 即使不打机,在不同whatsapp群组不停讲,又share野,其实都一样有影响,只是当然没有打机那么厉害。

猴子爸 發表於 18-12-13 11:52
女生喜欢gossip, 即使不打机,在不同whatsapp群组不停讲,又share野,其实都一样有影响,只是当然没有打机 ...
女仔迷韓星,求戀期影響比男仔大好多。

我成日狼來了,主要是發覺專注力出現問題。以往我們超過一半同學都在公開試前一個暑假或者聖誕開Turbo,大 ...
所以我都話學生成績因沉迷手機有機會"貧富懸殊"

IloveJJ 發表於 18-12-13 11:52
咁呢間梗係去,但皇仁出咗咁既成績,可能好多人去SPC喎!
葉師父,唔係咁易架。唔係你話想入邊間就入到架

IloveJJ 發表於 18-12-13 11:52
咁呢間梗係去,但皇仁出咗咁既成績,可能好多人去SPC喎!
倒過來講,男仔睇怕嚟緊,只要成績好,大把男校開門: "客官幾位,我地有上等女兒紅"

ilyrd 發表於 18-12-13 11:54
得閒去男校附近,幾個圍埋一齊打online game 係常事。 何止機不離手,連「對面的女孩看過來」都見唔到。

回覆 IloveJJ 的帖子

在一般家長心目中,男校方面,QC > LS / SJ = DBS > KC / SPC

manmonster 發表於 18-12-13 12:01

在一般家長心目中,男校方面,QC > LS / SJ = DBS > KC / SPC

LS 又讀(成績)得、又玩(運動)得、又打(機)得

最重要係:免費

IYY    發表於 18-12-13 15:19

呢樣的確擔心。我自己仔女,女女對打機興趣不大,玩一陣就自己唔想玩。仔就好容易上癮,開始擔心

ilyrd 發表於 18-12-13 11:54
所以這個情況下,成績開始取決於『自制力』,狀元都打機,不過他們話停就停,只是用來減壓,但唔係個個可以,部份欠缺自制力,日日心思思如何打機,打完機後仍然諗緊遊戲,讀鬼書咩!半小時後,剛剛入局,突然覺得溫咗好耐,要休息。。。。好多嘢要專心去背㗎。

識部份家長已察覺這個現象,初中時要搵嘢充塞時間---補習。自己唔會主動溫就安排補習幫你溫,悲哀!

hkpapa852 發表於 18-12-13 11:46
唔好低估任何校長既影響力

校長呢個職級, 始終唔係流既

官校仲可以揀老細,慣左啦~~~

artroboy 發表於 18-12-13 12:00
得閒去男校附近,幾個圍埋一齊打online game 係常事。 何止機不離手,連「對面的女孩看過來」都見唔到。:ha ...

有看孩子班Group chat ,得一兩個會講下女仔,全部講打機,約打機。以前?同年紀時好多人約女校聯誼了。 草食男當道。

akys 發表於 18-12-13 12:16
所以這個情況下,成績開始取決於『自制力』,狀元都打機,不過他們話停就停,只是用來減壓,但唔係個個可以 ...
一言驚醒夢中人!自制力

manmonster 發表於 18-12-13 12:01

我又唔係咁睇, 男校一般家長係覺得拔萃喇沙最好, 拔萃仔喇沙仔比人覺得好smart, 皇仁仔D人就會就讀書好叻囉