用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
樓主: rubycourt
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?  

雖然話唔好直接比較,不過香港啲學生真係渣,差不多全部科目5+ %都未及IB攞7和AL攞A* 嘅%。

hkpapa852 發表於 18-12-12 11:57
2017年, QC既DSE成績係歷屆最好, 整體5+係55.61%, 整體4+係80.77%

2018年, QC既DSE成績係歷屆最差, 整體5+ ...
只係碰巧 2017 最強對比 2018 最弱, 所以大家覺得 QC 差左好多。
如果以 QC 咁多年 DSE 成績平均計去比較, 大家就會發覺 2018 唔係太差。 QC 算係成績 keep 得幾平均的男校。換一個角度, 2018 是歷屆最差都有咁既成績, 今年仲要係大部分中學英文同數學兩科 DSE 主科都跌 watt 的一年, 咁 QC 其實已有交代。

我相信 QC 在 2019 DSE 會交出亮麗成績。

ANChan59 發表於 18-12-12 10:59
寕为玉碎不作瓦全!

佢份係政府工,鉄飯碗,又唔怕做衰自己个名冇人请!
我估新校長係醒目既,想俾人知道佢接手既時候已經係咁。

IYY    發表於 18-12-12 19:36

akys 發表於 18-12-12 12:23
LSC, QC, DBS 三間男校不約而同向下跌,有沒有啟示?雖然只係一年成績,不過我會覺得這是一個趨勢,只會越 ...
各有原因,各有歷程。

scooper 發表於 18-12-12 18:26
朋友的仔讀QC, 他投訴師資差,老師唔教書,同學亦hea,我地都覺得難以置信。他升F5前已跳船。 ...
前幾年已經有人跳去SPC,我同個小朋友傾過。

hkpapa852 發表於 18-12-12 11:57
2017年, QC既DSE成績係歷屆最好, 整體5+係55.61%, 整體4+係80.77%

2018年, QC既DSE成績係歷屆最差, 整體5+ ...
老實講,又唔係真係太差,只係有興趣知道,點解舊年好,今年差。更有興趣想知道兩、三年之後既DSE係點。

scooper 發表於 18-12-12 18:26
朋友的仔讀QC, 他投訴師資差,老師唔教書,同學亦hea,我地都覺得難以置信。他升F5前已跳船。 ...

一位QC畢業生跟我講過當年佢地有所謂"垃圾班" (好多年前已係咁), HEA 教老師就會係呢D班別出現. 盡責老師盡在精英組別的班別.

坊間吾係得佢一間係咁 (把資源放在精英組別), 朋友個女讀名直資女校係咁 (勁多人走!包括佢, 因頂吾順D老師HEA),
"垃圾班" D老師差到不得了,
另一男校好多年前亦係咁(多年後吾知有冇變). 可能仲有更多.............無人知, 皆因無人講囉!!

王家爸爸 發表於 18-12-12 19:35
前幾年已經有人跳去SPC,我同個小朋友傾過。

是否好似網友講,分精英/ non精英?精英班就師資好一些?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

QC 新校長, 岩岩上任
新校長,

以前是 BPS 副校長

之後去左何文田 做校長

再調來QC , 而家 第一年

之前李瑞華做校長時期

睇學生薄, 一班,抽9本  睇

新校長, 睇睇晒, 全級每個學生薄

睇成萬本薄

新校長, 第一天上任

就俾 數據 出來

考大學,. 官校中

就是第一名, 元朗鄉議局, , 第二名, 伊利沙伯中學, 第三名, 就是皇仁

皇仁 質素, 正在急插中

需要一套完整的 拯救機制

2018年, 只有5個入港大醫科, 中大醫科 , 我聽返來2個

QC 狀元 選讀中大醫科

2017年, 22個港大醫科, 4個中大醫科

好多皇仁仔, 2018年

以為自己考得好

出晒事

以為好多人入到醫科

最後選牙醫

點知, 牙醫個份, 都抽高埋

不少QC 仔, 選讀 物理治療

hehehaha2017 發表於 18-12-12 23:58
睇左咁耐

無人POST QC DSE 詳細成績

真系幾驚嚇。

入到皇仁, 仍擺皇仁做首選

入左皇仁, 之後的野, 之後再算

入醫科, 律師出精英, 皇仁仍算多

其他學校更慘不忍睹

不過見住班QC form 3,4,5,6

辛苦

hehehaha2017 發表於 18-12-13 00:34

請問閣下高見,皇仁點解成績越來越差?唔計抽獎個班,收生一直都系全港精英。

hehehaha2017 發表於 18-12-13 00:14
今屇中六, 我認為比岩岩2018年差

不過佢地唔覺
有個蘇同學返左大陸讀醫,朋友個仔每月洗成5干幾補習,佢考中間個班best 5 23. 佢話學校predict 係28,好多同學考dse成績比predict 差尤其是英文

kwunpa 發表於 18-12-13 01:20
請問閣下高見,皇仁點解成績越來越差?唔計抽獎個班,收生一直都系全港精英。
...
軒上下每年都大抽獎入唔少人入去,都佔三分一

hehehaha2017 發表於 18-12-13 00:34

我係九龍人, 多留意QC:

根據EK上面所講 , 成績下跌嘅原因係

1. 直資嘅衝擊
2. 報考人數下降
3. 考評局刻意搵$( 試卷覆核)
4. 男仔鐘意打機
5. 老師質素下降

請問 有一些 家庭屬中/高產嘅 尖子,避開DSE, 寧願讀 國際學校 (IB或Alevel或 其他),會否做成影響因素之一呢?