用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
樓主: rubycourt
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?  

回覆樓主:

其它學校就不清楚, 伊中的確袁廣業校長任職三年期間dse 成績直線上升,不過今年調走了       

王家爸爸 發表於 18-12-13 16:03
官校教師既調動唔會有一次過,一般情況下係年年調動既比例差唔多。新舊校長既交替,影響更微,情況就好似當 ...

現職的公務員才能體會老細的影嚮力。
上星期跟中學母校的老師聚餐, 佢巳教了三十年了,新老細上埸後是辛苦很多。

Cliokohonda 發表於 18-12-13 17:20
現職的公務員才能體會老細的影嚮力。
上星期跟中學母校的老師聚餐, 佢巳教了三十年了,新老細上埸後是辛 ...
你所指係九華?

Queenielam88 發表於 18-12-13 17:24
你所指係九華?

容許我有小小保留校名。
當年幣病是有一堆非常差的英文老師,學生是食老本,現在已全換了年青的老師,我也奇怪老師也建議我個仔下年揀返母校,當年的校長也是常派定心丸,看了QC的留言後的確跟我母校當年情況很相似。

王家爸爸 發表於 18-12-12 10:45
其實唔止係直資既冲擊,其他男校既冲擊都唔細,例如LSC其實近年已經追過QC。講真,唔明點解小丸子臨走要公 ...

no of 5+ = 358/129?!

akys 發表於 18-12-13 11:47
我成日狼來了,主要是發覺專注力出現問題。以往我們超過一半同學都在公開試前一個暑假或者聖誕開Turbo,大 ...

正過正解!

個人認為男校成績滑落同電話關係不大
關轉DSE事仲多以前男仔玩電腦遊戲仲喪
但以前會考可以玩天才波,考常識 考common sense
好多QC KC 男拔喇沙華仁仔
可以form 4完全唔準備會考,玩運動打機玩音樂
,form 5臨急抱佛腳,一科用四五日去溫晒成個syllabus
就就同啲做足20年pastpaper嘅女拔st. mary鄧顯SPCC人一齊攞A(marymount st. stephen girls 果啲女仔唔知點解溫極都B)

DSE冇呢支歌仔唱

QC比起男拔已勁好好多啦

男拔有得全部自己揀人,5+先得30%,5**得48個
仲衰過QC今年

https://www.facebook.com/373889722672759/posts/2097122783682769/

啱啱見到一個講打機既post , d 神回覆值得我地家長參考下

hehehaha2017 發表於 18-12-13 07:40
皇仁最叻個批, 無走

SPCC, 女拔成績KEEP 到, 大家名校

點解男校少左人揀數理?

飛書,老師唔教書靠自己,EK男版友好多好自豪咁覺得當年名男校就係咁,甚至覺得無咩唔妥。。。

回覆 retriever 的帖子

十幾年前我考會考果陣
個個男校仔(QC KC DBS LCS SJC Wan Yan Hk/KLN)都係咁玩
上堂永不聽書,成日走堂逃學,自己屋企讀
結果成績一樣好
以前LSC SJC DBS QC年年20個尖子果陣,鄧顯呂中呢啲地區名校可以得幾個尖子
st. stephen girls果啲可以全級得一兩個

而家啲名校男仔同一個玩法就比專注力好啲嘅女仔/地區名校仔甩十條街

jeffwonghk 發表於 18-12-13 17:41
個人認為男校成績滑落同電話關係不大
關轉DSE事仲多以前男仔玩電腦遊戲仲喪
但以前會考可以玩天才波,考常 ...

"一科用四五日去溫晒成個syllabus" 有冇咁勁呀!我都係中5和中7先開始溫習,其他時間勁玩。不過,溫習時都溫到死死下。就算入大學後,都要玩完2.14後先衝。

以我見到嘅男仔為例,最麻煩嘅係想『谷』嗰時『谷唔起』,太多誘惑和缺乏『自制力』,呢個先至係問題。

回覆 jeffwonghk 的帖子

DBS 同 QC 辦學方針都唔太一樣。

DBS 玩晒所有學界體育、音樂,近年都係男校之首,妥協了成績。

QC都有玩,但規模不一樣了。

jeffwonghk 發表於 18-12-13 18:14
回覆 retriever 的帖子

十幾年前我考會考果陣
我覺得關DSE 重文輕理事。 文要浸時間,理則是要通。
所以以前d 仔一理通八里明,唔洗死讀。

Cliokohonda 發表於 18-12-13 17:31
容許我有小小保留校名。
當年幣病是有一堆非常差的英文老師,學生是食老本,現在已全換了年青的老師,我也 ...

係呀,而家學校唔同往時咁冇皇管,每堂都會點名,有好多有心嘅年青老師(包括有好幾位係舊生添),佢地對學生好好,學校而家兩測兩考,中文成日有默書,學生每日返學都好充實。

回覆 ucw 的帖子

課外活動其實意義不大,除咗幾個專業運動員之外,攞學界冠軍過兩年冇人記得。

我反而欣賞LSC keep住津貼之餘,學術同課外活動仲好勁

回覆樓主:

都可以話係結構性問題,學生人數開始下跌,錯配問題越趨嚴重,升中個個博高一線,結果 b3走去 b2, b2上 b1, 幸好官校 cut一班,否則死得更慘。高峯期應該係而家嘅中四,中三,之前高人都有話 b1位多過 b1生之類,未來三,四年應會繼續跌,直資有得揀學生,相對影響較少。

回覆 jeffwonghk 的帖子

對呢類傳統名校嚟講,課外活動(宜家叫其他學習經歷)係有意義。
QC今年平均成績同張祝珊相若。如果讀書唯大,佢豈非自斷一臂?

回覆 ucw 的帖子

單性別學校,尤其男校,好難同男女校比

男女校可揀最最頭果浸學生,不需考慮性別
我是護書簿