用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
樓主: rubycourt
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?  

kkhon 發表於 18-12-16 11:59
真係明的有幾人

我明架,用家至上。

mcl203 發表於 18-12-17 17:32
2003 年,500萬係貴價樓了~

是的,當年有睇畢架山一号只係6OO萬,亞皆老街舊式足成千呎都係19O萬。我好想入架……

但亞媽一句,唔入樓要入舖位s(双位數)。巢空哂D現金支持亞媽入舖,我銀行得番$24O元,由卓越變成排隊平民,D女人狼死到不顧後果。足足驚左十年。

mcl203 發表於 18-12-17 18:06
果陣買新樓簽名得啦喎,最多俾$5000,最京你唔肯簽名~~~

係!你講嘅全部正確。

但供嗰十年,幾乎要全家攞條命出嚟日做晚做。當年買樓容易供樓艱辛。個個月跑數,成為全家人目標,只為啊媽一句磚頭,準買唔準賣。

2018年而家有$入貨,又計呢樣又計嗰樣,乜鬼嘢壓力測試,又4倍釐印,仲要避税焗,呢排都頭痛緊,我啊媽又开始黎料迫我,又打我主意。

搞到我明天(TUE)又入院,找唯一方法避開哂D女人們,大修休息,而家禁食好肚餓,餓到醒左。

王家爸爸 發表於 18-12-17 18:39
當年有頭既已經可以,如果無記錯七成銀行按揭,地產商供應幾乎三成既按揭,所以唔需要點俾錢。 ...

老人家話: 有$D親朋戚友,牛鬼蛇神全部出現打主意。
買磚頭鎖$落地下,就唔會亂洗費,有藉口唔會俾人借$,又唔會得失 鄉親父老,R人還$慘過丐。

年纪大左要返學,日日唔會 百無聊賴去洗$,交學費有限數,成7O歲仲日日返學。

啊婆啊媽 經歷過 打仗 嘅人,思维 零舍唔同。

舊制潮洲女人苦命,要靠自己,唔懂享受work life Balance。好彩我得一半血統,不過我喜愛同佢哋說潮洲話!佢哋成日話我:  lu 唔 視 帶 bu 扎!

王家爸爸 發表於 18-12-18 00:39
電信業既deregulation其實唔係香港或者英國可以影響既,係全世界既趨勢,英國佬唔散水,都唔可能有政權保護 ...

認同。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

yovin 發表於 18-12-18 06:31
老人家話: 有$D親朋戚友,牛鬼蛇神全部出現打主意。
買磚頭鎖$落地下,就唔會亂洗費,有藉口唔會俾人借$, ...

以前8O、9O年代,識講 潮洲話 同 上海話。仲好過識日文同法文。

希望今日順利唔痛,以後都唔好再痛! 继續一齊係EK渣油曬太陽!继續迷失於美麗又痛苦的大千世界中!

Soundervolt 發表於 18-12-18 00:54

當年港英政府根本有好多方法益自己友,唔需要一定同開 ...

考慮什麼商業策略,政治當然不能不考慮,但又要了解背後的意義及歷史原因。

航權,降落權是相互國家地區傾出嚟嘅,是主權概念。當時香港得國泰航空一間航空公司以香港做基地,不為他爭取,唔通幫泛美,China Airline Always Cancelled.

去到其他國家的國際機場,掛自己國家旗的航空公司霸成個或者半個Terminal,根本是正常過正常,聯合航空在芝加哥機場,漢莎航空在法蘭克福機場,有什麼出奇,幾個泊位,已經是少事一單。

王家爸爸就 PCCW 的解釋最接近事實!

利申:我識一個前 PCCW 的 CEO,我亦在機場一個有關飛機油的聯營公司兼任行政工作幾年。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:23
無,但係我估宗教影響咗佢哋,例如多啲愛心,公平啲對人,願意幫其他人等。 ...

天主教跟基督教,雖然信仰相近,但認識既係有D 分別,有講法係教會影響,即香港嘅天主教學校所屬教會,係教多歐洲(非英國)教會,社會派多D。

IYY 發表於 18-12-17 13:29
講到性價比..... 點睇 SPCC ??

雖然要交學費, 但佢地既成績, 真係厲害的恐怖, 5+ 成績% 都好過好多 BAND 1 ...

唔係以純以成績論。

不過我認為對普通家庭,可能更值,先唔講係咪有減免,但好明顯普通階層子女既改變,會比富貴階層子弟改變更大。

有朋友當年後補入讀(放棄左另一間所謂B1A女校),最後人生軌跡從此改變,信仰,終身興趣等等,而家在西岸某名大醫學院工作,佢亦有其他普通階層同學有類似經歷。

王家爸爸 發表於 18-12-17 17:50
問題係你敢唔敢買?

據報,九龍站都係三千幾一呎。

主要係當年大部份人工作無穩定性,除非公務員。

mcl203 發表於 18-12-17 18:17
仲依稀記得,葵涌信和盤,首期$5000,無錢經紀借俾你去簽名,咁就係業主了~~~
...

首期五千? 幾大?幾成?

王家爸爸 發表於 18-12-17 18:39
當年有頭既已經可以,如果無記錯七成銀行按揭,地產商供應幾乎三成既按揭,所以唔需要點俾錢。 ...

十成按揭,月供幾多先?,果時息高卦?

ANChan59 發表於 18-12-18 07:02
考慮什麼商業策略,政治當然不能不考慮,但又要了解背後的意義及歷史原因。

航權,降落權是相互國家地區 ...

當然啦!所以我咪話大生意不離政治背景,香港政治移交,將本身英國人喺香港嘅生意生態改變哂,置地、怡和亦一樣,所以唔關什麼全球deregulation大勢所趨嘅事,咪同你講嘅嘢一樣囉~

yovin 發表於 18-12-18 05:29
我都成手5号,啊爸留低,唔捨得賣,由佢劈埋一邊食息。
爸爸幾年前仙遊時計過,面嘅價錢跌3分1,但D息cove ...

聽來你好鍾意爸爸。。。

Soundervolt 發表於 18-12-18 09:02

當然啦!所以我咪話大生意不離政治背景,香港政治移交 ...

你是泛政治論陰謀論,我是有根有據的事實論述,才是最大分別。

ANChan59 發表於 18-12-18 10:02
你是泛政治論陰謀論,我是有根有據的事實論述,才是最大分別。

你都幾有趣,我講嘅同你再講嘅一樣(生意離不開政治),但我嘅係陰謀論,出於你口嘅就係事實?

yovin 發表於 18-12-18 05:29
我都成手5号,啊爸留低,唔捨得賣,由佢劈埋一邊食息。
爸爸幾年前仙遊時計過,面嘅價錢跌3分1,但D息cove ...
我都係早期買,其實5號仔啲息加埋已經幾乎回本。

retriever 發表於 18-12-18 09:00
十成按揭,月供幾多先?,果時息高卦?
當年2~3百萬已經買到唔差既樓,利率高但係借既錢亦都少,所以月供其實唔多,影響唔大。