用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 係邊度見到皇仁dse過往成績?
go

係邊度見到皇仁dse過往成績?  

如題thx

回覆樓主

請問是否知道QC面試考乜?

rubycourt 發表於 18-12-11 20:31
如題thx

2018 DSE

https://www.qc.edu.hk/admission/QC%20Prospectus%202018_1129.pdf  

CPLA 發表於 18-12-11 21:50

2018 DSE

難以置信

CPLA 發表於 18-12-11 21:50

2018 DSE

Thx

RMA 發表於 18-12-11 23:52
難以置信
你指什麽?

RMA 發表於 18-12-11 23:52
難以置信
唔意外,每間學校都有強弱項,英文、M2、物理比SPC低好多,但係中文勁好多。

能夠响直資冲擊下做倒成績,男校中我佩服皇仁.

ilyrd 發表於 18-12-12 10:37
能夠响直資冲擊下做倒成績,男校中我佩服皇仁.
其實唔止係直資既冲擊,其他男校既冲擊都唔細,例如LSC其實近年已經追過QC。講真,唔明點解小丸子臨走要公開DSE成績,如果我係佢,我會留返啲想像空間比家長。當然亦都可能係新校長既政策。

王家爸爸 發表於 18-12-12 10:45
其實唔止係直資既冲擊,其他男校既冲擊都唔細,例如LSC其實近年已經追過QC。講真,唔明點解小丸子臨走要公 ...
我想幫QC打氣啫.

王家爸爸 發表於 18-12-12 10:45
其實唔止係直資既冲擊,其他男校既冲擊都唔細,例如LSC其實近年已經追過QC。講真,唔明點解小丸子臨走要公 ...

寕为玉碎不作瓦全!

佢份係政府工,鉄飯碗,又唔怕做衰自己个名冇人请!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ilyrd 發表於 18-12-12 10:07
你指什麽?

QC 5** 數目比 2017 年跌多過一半
2017 no. of Level 5** 126
2018 no. of Level 5** 55

ilyrd 發表於 18-12-12 10:56
我想幫QC打氣啫.
2017年, QC既DSE成績係歷屆最好, 整體5+係55.61%, 整體4+係80.77%

2018年, QC既DSE成績係歷屆最差, 整體5+估計只得番38.6%

整體5+得38.6%, 係咪又真係好差呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-12 11:57
2017年, QC既DSE成績係歷屆最好, 整體5+係55.61%, 整體4+係80.77%

2018年, QC既DSE成績係歷屆最差, 整體5+ ...
LSC, QC, DBS 三間男校不約而同向下跌,有沒有啟示?雖然只係一年成績,不過我會覺得這是一個趨勢,只會越來越差。

adrio    發表於 18-12-17 09:51

akys 發表於 18-12-12 12:23
LSC, QC, DBS 三間男校不約而同向下跌,有沒有啟示?雖然只係一年成績,不過我會覺得這是一個趨勢,只會越 ...
打机害人 。 影响一生

little_yolky    發表於 18-12-17 08:40
IYY    發表於 18-12-12 14:18

akys 發表於 18-12-12 12:23
LSC, QC, DBS 三間男校不約而同向下跌,有沒有啟示?雖然只係一年成績,不過我會覺得這是一個趨勢,只會越 ...

其餘2間點退法?有冇資料可分享?

hkpapa852 發表於 18-12-12 11:57

2018年, QC既DSE成績係歷屆最差, 整體5+ ...

係唔係差,可以咁衡量: 收緊全港優秀學生,教出地區優秀成績。

希望出年 QC 成績可以回升,不讓直資專美。

QC
英文5+
輸比BPS, SJC唔奇
,
竟然連真光, 聖保祿中學 , 英華女都好過 QC 估計2018英文科5+,
SPC
MARYMOUNT 都有機會好過QC ,
真係好意外 .

IloveJJ 發表於 18-12-12 13:13
一定係直資越來越好啦!大家都驚抽,唔敢搏!
我覺得不管直資,官津,男校都面對同一個問題。