用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解會送仔女去boarding school?
go

點解會送仔女去boarding school?

希望過來人可以比D意見 :
以前送仔女去boarding school可以比佢地學習獨立,擴闊自己視野/朋友圈等等。的確以前boarding school的環境好簡單:返學-》放學-》返宿社-》activities-》食飯-》做功課-》訓覺。但以家時代唔同左好多,複雜了好多(主要是internet的普及),我反而擔心佢地自己一個人(特別係正值青少年期)...  咁既話仲值得做嗎?

.....

tay 發表於 18-12-11 15:05
以前送仔女去boarding school可以比佢地學習獨立,擴闊自己視野/朋友圈等等。的 ...

值得

仔話在英國上學,寄宿,你要和人相處,睇下對方是何種人,學識應對。

學校有新政策推出,宿舍不同國際同學,會傾下新政策和如何面對和化解。

仔在英國上學2年後,說過:
不單止英語進步了
整個人都進步了 !

Anniemun    發表於 18-12-12 13:00

db7mu23 發表於 18-12-12 10:54
值得

仔話在英國上學,寄宿,你要和人相處,睇下對方是何種人,學識應對。
我正在考慮明年9月送阿仔過去讀Y8,還在選學校階段分享一些你選校的經驗好嗎?不知道威爾士地區的學校是否會有當地的口音?

db7mu23 發表於 18-12-12 10:54
值得

你的兒子好叻懂事,請問邊年到英國留學?

tay 發表於 18-12-11 15:05
以前送仔女去boarding school可以比佢地學習獨立,擴闊自己視野/朋友圈等等。的 ...

其實宜家都係架, 佢地唔係太多時間上網玩電話, 主要網絡問題同埋會收電話, 我女係機不離手嘅人, 但喺英國都少玩電話, 因為英國同香港真係有極大時差問題, 但返到香港就, 我都冇眼睇

雨眾不桐73 發表於 18-12-12 11:14
我正在考慮明年9月送阿仔過去讀Y8,還在選學校階段分享一些你選校的經驗好嗎?不知道威爾士地區的學校是否 ...

令公子過去讀中2
如果本身叻,就找勁中學。

一般程度,建議 :
中2找一細校,寄宿 ,約200人,多本土英國人,少唐人,大約10個。

鄉郊偏遠中學。

中3開學初段,如想學業更進一步,令公力又可以的話,可找一間程度較高的寄宿中學,中4轉過去。

ricenoodle 發表於 18-12-12 21:03
你的兒子好叻懂事,請問邊年到英國留學?

我仔成績好一般,唔叻嗰種學生,他是2015年9月往英國上中4。

db7mu23 發表於 18-12-12 22:50
我仔成績好一般,唔叻嗰種學生,他是2015年9月往英國上中4。

你兒子懂得話整個人都進步咗,這句話已經好感動和叻!

db7mu23 發表於 18-12-12 22:48
令公子過去讀中2
如果本身叻,就找勁中學。
我仔讀書中挺現在香港讀中一,過去讀Y8剛好他是細仔明年9月還不到13歲,我想讓他開心讀書給多一年他慢慢適應。agent介紹四間中學有一間在威爾士學費便宜,但是我有顧慮就是聽說那裡有口音!!!!

雨眾不桐73 發表於 18-12-13 17:38
我仔讀書中挺現在香港讀中一,過去讀Y8剛好他是細仔明年9月還不到13歲,我想讓他開心讀書給多一年他慢慢適 ...

YouTube got video clips introducing different schools including those posted by the schools as well as those posted by the boarders for fun.  Just pick some of the schools around the area of your choice n see if you r comfortable with their accent.  

我仔讀書中挺現在香港讀中一,過去讀Y8剛好他是細仔明年9月還不到13歲,我想讓他開心讀書給多一年他慢慢適 ...

口音根本唔喺問題,開心學習識講識寫考到好成績先係重點尤其寄宿學校一班5,6種口音都有。我兩個仔都係北愛出世讀書個口口音不知幾好聽。

Belfastmummy 發表於 18-12-13 23:20
口音根本唔喺問題,開心學習識講識寫考到好成績先係重點尤其寄宿學校一班5,6種口音都有。我兩個仔都係北 ...

同意!就算係英格蘭讀書都唔一定會學到佢哋啲口音。

阿仔係英國南部上學2年
他說南部英語好posh
本地同學講英文
好似唱歌,好好聽,好有節奏感!

之後阿仔在英國北部上學
他說北部英語夠覇氣
有些英文字母音係冇咗。

回覆樓主

我都係明年決定比阿女過去讀Year 9, 可能我一個女希望阿女見識多d獨立d, 雖然申苦供,但我覺得佢一定有獲益的!

db7mu23 發表於 18-12-14 09:12
阿仔係英國南部上學2年
他說南部英語好posh
本地同學講英文
謝謝分享,請問各位的小朋友是成績標清,還是什麼原因送仔女去英國讀書。我感覺我仔知道可以去英國讀書,現在香港完全不用心讀書!!!!

雨眾不桐73 發表於 18-12-17 11:16
謝謝分享,請問各位的小朋友是成績標清,還是什麼原因送仔女去英國讀書。我感覺我仔知道可以去英國讀書,現 ...

阿仔全身嚴重濕疹,係香港,日常生活好大問題。

在英國冇事,皮膚好好。

但一回港,濕疹又復發。

謝謝分享,請問各位的小朋友是成績標清,還是什麼原因送仔女去英國讀書。我感覺我仔知道可以去英國讀書,現 ...

少少心散點都有,大人辭職後又未離開公司都好難 keep 住。之前我半呃佢話英國學校要睇埋佢最後一張成績表,所以佢都唔敢太懶。

我有同佢講,學校可能會拎最後一張成績單,所以不能太hea。不過他性格本身都仲聽我話,怕我,所以都會聽講,考試測驗前讀書,不過我冇再跟進任何溫習。完全放手由佢跌,中學生靠自己。

Chole 發表於 18-12-17 13:25
少少心散點都有,大人辭職後又未離開公司都好難 keep 住。之前我半呃佢話英國學校要睇埋佢最後一張成績表 ...

我都係咁同阿女講學校要睇埋今年成績表,加上同佢講嗰邊冇補習,要靠自己,如現在自己都搞唔掂,過到去點算!講完見佢現在都有温習,希望現階段培養佢獨立d唔好Hea!