用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解會送仔女去boarding school?
樓主: tay
go

點解會送仔女去boarding school? [複製鏈接]

db7mu23 發表於 18-12-17 11:31
阿仔全身嚴重濕疹,係香港,日常生活好大問題。

在英國冇事,皮膚好好。

我女就嚴重鼻敏感, 喺英國冇事, 喺香港以為佢大傷風, 眼都痕埋, 一落機就黎料

回覆 db7mu23 的帖子

我諗起我小學同學,嚴重哮喘,要搬去新加坡住。我另一個同學又係嚴重濕疹,09 年發得特別嚴重,一斑斑好陰公,依家去英國讀,冇曬問題,靚女返曬。

回覆樓主

我兩個仔女返嚟即刻病。

ipadress 發表於 18-12-19 11:15
香港天氣真係Keep住 ...... 到香港4小時即大傷風了
我囡話:香港凍過英國喎(因為室內無暖氣) 日日著住件羽絨.
其實係一家四口子

回覆樓主:

孩子話昨天和今日天氣好清涼及有太陽,如英國D人同一樣天氣去沙灘晒太陽,今天孩子和我去做運動

醒目開學勳章

回覆樓主:

我仔本身唔係讀書材料。香港讀中學時覺得間學校唔同哥哥讀果時,校長同老師唔太好,感覺冇heart. 當然佢都唔係太乖果類。但都係屬頑皮果類。直至有次發生好大鑊,情緒激動喊住要跳樓,老師同學攬到佢實。社工又處理唔好,之後都不聞不問。問番佢乜事死都唔講 果陣我已經唔想佢係學校讀,考完6月個試我問佢想唔想去外國讀佢話好,我就好快好急幫佢揾,9月就過左去。已經一年,佢依家讀得都開心。雖然成績都唔太好,但我希望佢可以讀得開開心心甘成長。

kit2004 發表於 18-12-21 14:48
我仔本身唔係讀書材料。香港讀中學時覺得間學校唔同哥哥讀果時,校長同老師唔太好,感覺冇heart. 當然佢都 ...

小孩子的成長最緊要開心健康,成績還是次要。

kit2004 發表於 18-12-21 14:48
我仔本身唔係讀書材料。香港讀中學時覺得間學校唔同哥哥讀果時,校長同老師唔太好,感覺冇heart. 當然佢都 ...
是否英國的學校有努力培養你的小朋友學習的興趣,愛護他,鼓勵他,培養他其他興趣?

醒目開學勳章

雨眾不桐73 發表於 18-12-22 10:32
是否英國的學校有努力培養你的小朋友學習的興趣,愛護他,鼓勵他,培養他其他興趣? ...

以上講的這個是一定. 老師定期email佢學習情況.同唔會無理沒收佢個人物品.上次佢情緒激動佢雖然唔講原因.但事情發生前係有個老師沒收左佢隻陀錶. 佢用黎睇時間佢又唔鐘意戴手錶.隻陀錶係我送比佢佢好鐘意.我問番佢係米呢件事甘激動佢又話唔係.但我覺得係條引線令佢爆發. 在英國老師唔會沒收東西,只會email同我講,我就唔比佢帶回英國. 自由度同處理手法比較彈性. 做法比較溫婉令佢地肯聽同真正明白自己有錯. 唔係一味罰同沒收.

ipadress 發表於 18-12-19 11:15
香港天氣真係Keep住 ...... 到香港4小時即大傷風了

其實鼻敏感同濕疹係因為香港空氣質素問題,車多人多遊客多,係香港幾時見過好清的藍天?
‹ 上一主題|下一主題