用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 秀德靈糧/九龍塘迦南
go

秀德靈糧/九龍塘迦南 [複製鏈接]

我囡囡不怕醜但對陌生人內向寡言,性格屬於觀察型,專注力佳。

小學應會因舊生分入循小。

我認為有求知慾同自信心對小朋友好重要,打好底先可以長遠在學習路上自己努力。

但識朋友同我一樣靈糧上循小,feedback 係靈糧學術淺,小朋友在成績上追得辛苦,影響親子關係。

其實我傾向揀靈糧,但朋友既經歷攪到我十五十六,怕一入學成績差會影響小朋友既自信。

請問有無用家可以分享下?

謝謝!

1    0    0    0

回覆 suntin22 的帖子

請問你朋友說秀德靈糧學術如何淺?是否她的仔女都讀此校?
如是有學卷的幼稚園, 都按教育教學範圍之內, 是否不只此學術淺?

回覆樓主:

對,他也有小朋友讀靈糧。

雖然我知道學卷學校會比較淺。但因為我唔係第一身,無從比較。

只係聽過來人分享。比如靈糧中英文較淺,剛開要有準備俾d 時間小朋友pick up

所以想上黎問下其他家長

suntin22 發表於 18-12-11 12:10
我囡囡不怕醜但對陌生人內向寡言,性格屬於觀察型,專注力佳。

小學應會因舊生分入循小。

只要家長跟得足 靈糧升小無問題的 吾可以只靠學校 靈糧岀黎既學生都比較有自信 主張自由探索 滿足小朋友求知欲 但家長要跟得足d

回覆樓主

九龍塘迦南N班比K班多一倍,小朋友不保證一定可以原校直升,如不能在第一輪收取,第二輪後補要到三月後才有結果!所以升K時一樣要周圍搵其他學校interview,這點要留意及有心理準備!

今年N班用家

Eunice0203 發表於 18-12-13 23:00
只要家長跟得足 靈糧升小無問題的 吾可以只靠學校 靈糧岀黎既學生都比較有自信 主張自由探索 滿足小朋友求 ...

(emoji)(emoji)‍♀️收到晒,多謝你既分享啊

Eunice0203 發表於 18-12-13 23:00
只要家長跟得足 靈糧升小無問題的 吾可以只靠學校 靈糧岀黎既學生都比較有自信 主張自由探索 滿足小朋友求 ...
你好,我都有怕升小跟不上的担憂,好苦惱。請問如何見出靈糧的學生是較有自信?可以分開分享一下嗎?
另外,如想報私立/直資,考到的機會是否機會會小好多?

diffmo 發表於 18-12-18 23:07
你好,我都有怕升小跟不上的担憂,好苦惱。請問如何見出靈糧的學生是較有自信?可以分開分享一下嗎?
另外 ...

我女系現讀生 之前都聽好多家長分享靈糧學生岀到黎系好有自信!我女本身好慢熱的 番左3個月已經見到佢有自信左好多 會主動系學校搵人讀圖書!上台表演完全吾怕醜!靈糧網頁有哂升小資訊呀 如要考直私 家長一定要下d苦功啦!但卷校黎講我覺得考直私吾系差

Eunice0203 發表於 18-12-19 01:31

我女系現讀生 之前都聽好多家長分享靈糧學生岀到黎系好 ...

你囡囡好好,很快便融入到學校生活

你囡囡是K1 嗎?咁細個己有上台機會表現 ?!  好難得 !看來學校好願意和有足夠資源教小朋友變得自信。請問上課模式是如何?班上有多少位學生和老師?平時上課會可以如何發掘小朋友的自信?上台表演,我估都是每學期有1次。

回覆 231274 的帖子

請問樓主知唔知迦南第二輪K1入學申請(1月)所收學生是否只俾pm offer?

WongCuen 發表於 19-1-5 14:35
回覆 231274 的帖子

請問樓主知唔知迦南第二輪K1入學申請(1月)所收學生是否只俾pm offer? ...

我唔清楚啊,因為我bb黎緊係入n 班

231274 發表於 18-12-14 06:30
九龍塘迦南N班比K班多一倍,小朋友不保證一定可以原校直升,如不能在第一輪收取,第二輪後補要到三月後才有 ...

你是窩迦定金迦啊?
同埋pg是全廣東話嗎?
‹ 上一主題|下一主題